Perang Ukraine: Russia potong bekalan gas kepada Poland, Bulgaria

Russia akan mengehadkan penghantaran gas kepada Poland dan Bulgaria mulai Rabu (27 April) dalam peningkatan besar dalam perselisihan antara Moscow dan Eropah berhubung bekalan tenaga dan perang di Ukraine.

Moscow membuat ancaman untuk menghentikan bekalan gas ke negara-negara yang menolak permintaan baharu Presiden Vladimir Putin untuk membayar bahan api dalam rubel.

Kesatuan Eropah pada dasarnya telah menolak permintaan itu, tetapi kini dengan tarikh akhir pembayaran semakin dekat, kerajaan di seluruh Eropah perlu memutuskan sama ada untuk menerima syarat Putin atau kehilangan bekalan penting – dan menghadapi risiko catuan tenaga.

Harga gas Eropah melonjak sebanyak 17 peratus sambil peniaga menjangkakan negara lain akan turut terjejas.

“Ini adalah titik perubahan yang telah dipercepatkan oleh Russia hari ini,” kata Piotr Naimski, pegawai tertinggi Poland untuk infrastruktur tenaga strategik.

Ancaman pemotongan telah melonjak selama beberapa minggu, tetapi terdapat petunjuk minggu lalu bahawa Kesatuan Eropah mencadangkan jalan berpotensi untuk keluar daripada kebuntuan itu.

Tindakan terhadap Poland dan Bulgarian, dua negara anggota EU, mungkin menyebabkan beberapa jenis kompromi semakin berkurangan. Ia juga mengeluarkan daripada ‘senjata’ pilihan EU untuk menyekat gas Russia.

Tumpuan kini beralih kepada ibu negara Eropah yang lain, terutamanya Jerman, yang sangat bergantung kepada gas Russia. Tiada reaksi segera daripada Berlin.

“Mana-mana pembeli yang menolak prosedur pembayaran baharu menghadapi risiko yang sangat nyata untuk bekalan terputus,” kata Katja Yafimava, felo penyelidik kanan di Oxford Institute for Energy Studies.

Di Rom, kerajaan sedang memantau keadaan, dan kebimbangannya ialah apa yang berlaku kepada Poland kini boleh berlaku di tempat lain, menurut seseorang yang biasa dengan situasi itu.

Buat masa ini penilaian adalah bahawa tidak ada risiko segera untuk memotong gas ke Itali, katanya.

Itali juga merupakan pengimport utama gas Russia, walaupun ia mengambil langkah untuk mempelbagaikan bekalannya.

“Keputusan Russia untuk menghentikan bekalan gas ke Poland dan Bulgaria mewakili titik perubahan sejarah dalam hubungan tenaga dua hala dan mungkin mewakili pratonton langkah serupa yang akan berlaku, berbanding negara Eropah lain dalam beberapa minggu akan datang,” kata Simone Tagliapietra , seorang penyelidik di badan pemikir Bruegel.

“Kerajaan Eropah kini perlu menggunakan semua langkah kecemasan yang mereka ada, baik dari segi penawaran dan permintaan untuk memastikan keselamatan bekalan.” – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR