Perang Ukraine: Russia guna senjata laser generasi baharu hapus dron

May 19, 2022 · Dunia

Russia menggunakan senjata laser generasi baharu berkuasa tinggi dalam perang di Ukraine untuk memusnahkan dron, mengerahkan beberapa senjata rahsia Moscow untuk mengatasi kebanjiran senjata Barat yang dibekalkan kepada negara bekas Soviet itu.

Presiden Vladimir Putin pada 2018 melancarkan pelbagai senjata baharu, termasuk peluru berpandu balistik antara benua, dron nuklear bawah air, senjata supersonik dan senjata laser baharu.

Sedikit sahaja yang diketahui tentang spesifikasi senjata laser baharu itu. Putin menyebut salah satunya yang dikenali sebagai Peresvet, dinamakan sempena seorang pahlawan Ortodoks zaman pertengahan Alexander Peresvet yang terkorban dalam pertempuran.

Timbalan Perdana Menteri yang bertanggungjawab ke atas pembangunan ketenteraan Russia, Yury Borisov memberitahu persidangan di Moscow bahawa Peresvet telah digunakan secara meluas dan ia boleh ‘membutakan’ satelit sehingga 1,500 kilometer di atas bumi.

Beliau berkata, bagaimanapun, Russia sudah memiliki senjata yang lebih berkuasa daripada Peresvet yang boleh memusnahkan dron dan peralatan lain. Borisov memetik ujian pada Selasa yang katanya telah meletupkan dron sejauh 5 kilometer dalam masa lima saat.

“Jika Peresvet membutakan, maka senjata laser generasi baharu membawa kepada kemusnahan fizikal sasaran – pemusnahan haba, ia terbakar,” kata Borisov kepada televisyen negara Russia.

Ditanya sama ada senjata sedemikian digunakan di Ukraine, Borisov berkata: “Ya. Prototaip pertama sudah digunakan di sana.” Dia berkata senjata itu dikenali sebagai “Zadira”.

Hampir tiada maklumat lanjut tentang Zadira, tetapi pada 2017 media Russia berkata perbadanan nuklear negara, Rosatom, membantu membangunkannya sebagai sebahagian daripada program untuk mencipta prinsip fizikal baharu berasaskan senjata, yang dikenali dengan akronim Rusia ONFP.

Serangan ke atas Ukraine pada 24 Februari lalu menggambarkan had angkatan bersenjata konvensional pasca-Soviet Russia, walaupun Kremlin berkata “operasi ketenteraan khas” akan dirancang dan akan mencapai semua matlamat Moscow.

Amerika Syarikat (AS) menolak menghantar pasukan sendiri atau Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) ke Ukraine, tetapi Washington dan sekutunya telah membekalkan berbilion-bilion dolar senjata kepada Kyiv seperti dron, artileri berat Howitzer, senjata antipesawat Stinger dan peluru berpandu antikereta kebal Javelin.

Kenyataan Borisov menunjukkan bahawa Russia telah mencapai kemajuan yang ketara berhubung penciptaan senjata laser, satu trend yang menarik minat kuasa nuklear lain seperti AS dan China.

Menggunakan laser untuk membutakan satelit – atau bahkan membakarnya – pernah menjadi fantasi dari alam sains fiksyen, tetapi kuasa besar seperti AS, China dan Russia telah mengusahakan varian senjata sedemikian selama bertahun-tahun.

Selain faedah dalam peperangan konvensional membakar dron, sistem peninjauan yang membutakan juga mempunyai kesan strategik kerana satelit digunakan untuk memantau peluru berpandu balistik antara benua yang membawa senjata nuklear.

Borisov berkata beliau baharu pulang dari Sarov, sebuah bandar tertutup di wilayah Nizhny Novgorod yang pernah dikenali sebagai Arzamas-16 kerana ia sangat rahsia, yang merupakan pusat penyelidikan senjata nuklear Russia.

Beliau berkata senjata laser generasi baharu menggunakan jalur elektromagnet yang luas akhirnya akan menggantikan senjata konvensional.

“Ini bukan semacam idea eksotik; ia adalah realiti,” kata Borisov. – Agensi

Berita berkaitan
4.8 juta warga Ukraine berdaftar sebagai pelarian di Eropah
June 10, 2022· Dunia
Syarikat Jepun bakal terjejas susulan sekatan terhadap Rusia
May 30, 2022· Dunia
Lebih 100 juta orang dihalau dari rumah sendiri seluruh dunia: PBB
May 23, 2022· Dunia
PM Kanada umum bantuan senjata kepada Ukraine selepas melawat Kyiv
May 10, 2022· Dunia
Popular
46 jemaah haji Indonesia tertipu, syarikat kata visa dari Malaysia
July 5, 2022
Poster tuhan Hindu merokok, pegang bendera LGBT cetus kemarahan
July 5, 2022
Singapura beri amaran kesan buruk, eraksi berpanjangan kopi Pejuang
May 26, 2022
Penternak beri ayam makan ganja, daging dan telur lebih berkualiti
June 13, 2022
Lagi Dunia terkini
Sri Lanka bankrap
July 5, 2022 · Dunia
Poster tuhan Hindu merokok, pegang bendera LGBT cetus kemarahan
1 jam lalu · Dunia
Jepun bantah kehadiran kapal perang China, Russia dekat Diaoyu
2 jam lalu · Dunia
46 jemaah haji Indonesia tertipu, syarikat kata visa dari Malaysia
9 jam lalu · Dunia
Enam maut, 36 cedera ditembak ketika perarakan di Chicago
10 jam lalu · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Banjir di Baling, penduduk dakwa jadi mangsa Projek Musang King
9 jam lalu
[VIDEO] Tak serius, kerajaan ambil lewa isu harga barang, kata pemimpin Amanah
July 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok