Penyokong Ustaz Abdul Somad serang media sosial pemimpin, agensi Singapura

May 18, 2022 · Dunia

Beberapa akaun media sosial milik pemimpin politik dan agensi kerajaan Singapura dispam oleh penyokong pendakwah Indonesia yang dilarang masuk ke negara itu pada Isnin (16 Mei), kata jurucakap Kementerian Komunikasi dan Maklumat (MCI) pada Rabu.

Ustaz Abdul Somad Batubara tiba di Terminal Feri Tanah Merah dan terus diletakkan di dalam feri sebelum dihantar pulang pada hari yang sama.

Menjawab pertanyaan media, jurucakap MCI berkata terdapat gesaan untuk serangan siber terhadap akaun media sosial Kerajaan Singapura oleh kumpulan sembang awam Indonesia.

CNA difahamkan bahawa akaun Instagram Presiden Halimah Yacob; Perdana Menteri Lee Hsien Loong; Menteri Kanan Teo Chee Hean; dan Menteri Luar Vivian Balakrishnan, adalah antara yang terjejas, begitu juga akaun Twitter Lee.

Akaun Instagram pihak berkuasa Imigresen dan Pusat Pemeriksaan serta Lembaga Pelancongan Singapura juga telah dihantar spam.

“Selain itu, laman sesawang dua syarikat pengurusan acara telah dirosakkan. Laman web itu telah dipulihkan dan SingCERT akan menghubungi syarikat untuk menghulurkan bantuan,” kata jurucakap itu.

“Semua organisasi dinasihatkan untuk mengambil langkah aktif untuk mengukuhkan sistem keselamatan siber mereka, meningkatkan kewaspadaan, dan memperkukuh pertahanan dalam talian mereka untuk melindungi pertubuhan mereka daripada kemungkinan serangan siber, seperti kerosakan laman sesawang dan penafian perkhidmatan,” tambah jurucakap itu.

Organisasi tempatan yang terjejas oleh serangan siber atau mempunyai bukti sebarang kompromi yang mencurigakan dalam rangkaian mereka perlu melaporkan kepada SingCERT, kata MCI, sambil menambah bahawa laporan boleh dibuat dalam talian.

Enam individu yang mengembara bersama Ustaz Abdul Somad juga tidak dibenarkan memasuki Singapura, kata Kementerian Dalam Negeri (MHA) pada malam Selasa.

Dalam kenyataannya MHA mendakwa Ustaz Abdul Somad menyebarkan fahaman melampau dan pemisahan yang “tidak boleh diterima dalam masyarakat berbilang kaum dan agama Singapura.”

“Walaupun Abdul Somad cuba memasuki Singapura kononnya untuk lawatan sosial, Kerajaan Singapura memandang serius mana-mana orang yang menyokong keganasan dan/atau menyokong ajaran ekstremis dan pemisahan,” kata MHA.

Sementara itu, keputusan Singapura menghalang kemasukan Ustaz Abdul Somad merupakan pengajaran penting bagi Indonesia untuk mengambil langkah berjaga-jaga dalam melarang pandangan radikal, kata seorang pegawai kanan Badan Pencegahan Pengganas Nasional Indonesia (BNPT) pada Rabu (18 Mei).

Menjawab pertanyaan CNA, Brigedier Jeneral Ahmad Nurwahid, yang merupakan pengarah yang menyelia pencegahan keganasan dalam BNPT, berkata bahawa keputusan Singapura adalah kerana jelas bahawa syarahan, sikap dan pandangan eksklusif, tidak bertolak ansur adalah ramuan asas untuk radikalisme.

“Saya melihat ini sebagai pengajaran penting bagi Indonesia untuk turut mengambil langkah berjaga-jaga dengan melarang pandangan, pemahaman dan ideologi radikal yang boleh membawa kepada tindakan keganasan,” katanya.

Beliau menyatakan bahawa dasar Singapura dalam bidang ini adalah pencegahan dan berdasarkan jangkaan awal potensi ancaman. – Agensi

Berita berkaitan
Zahid sepatutnya berundur, jadi perosak kestabilan negara: Wan Saiful
July 4, 2022· Politik
Gempa bumi sederhana dikesan di Laut Maluku Utara
July 3, 2022· Dunia
Singapura import ayam dari Indonesia, tambah sumber baharu makanan
July 1, 2022· Dunia
Pemuda UMNO minta PM batalkan lantikan Tajuddin sebagai Duta
June 29, 2022· Politik
Popular
46 jemaah haji Indonesia tertipu, syarikat kata visa dari Malaysia
July 5, 2022
Poster tuhan Hindu merokok, pegang bendera LGBT cetus kemarahan
July 5, 2022
Sri Lanka bankrap
July 5, 2022
Singapura beri amaran kesan buruk, eraksi berpanjangan kopi Pejuang
May 26, 2022
Lagi Dunia terkini
Sri Lanka bankrap
48 minit lalu · Dunia
Poster tuhan Hindu merokok, pegang bendera LGBT cetus kemarahan
2 jam lalu · Dunia
Jepun bantah kehadiran kapal perang China, Russia dekat Diaoyu
2 jam lalu · Dunia
46 jemaah haji Indonesia tertipu, syarikat kata visa dari Malaysia
10 jam lalu · Dunia
Enam maut, 36 cedera ditembak ketika perarakan di Chicago
11 jam lalu · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Banjir di Baling, penduduk dakwa jadi mangsa Projek Musang King
9 jam lalu
[VIDEO] Tak serius, kerajaan ambil lewa isu harga barang, kata pemimpin Amanah
July 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok