Pemerintah Dubai diarah bayar nafkah bekas isteri, anak £550 juta

December 22, 2021 · Dunia

Pemerintah Dubai Sheikh Mohammed bin Rashid Al-Maktoum pada Selasa diperintah membayar bekas isteri dan anak-anaknya sekitar 550 juta pound (kira-kira RM3.069 bilion) dalam apa yang dianggap sebagai penyelesaian perceraian tertinggi yang ditetapkan oleh mahkamah Inggeris.

Sheikh Mohammed diberitahu bahawa beliau mesti membayar Puteri Haya Bint Al Hussein, saudara tiri kepada Raja Jordan Abdullah II, sekali gus sebanyak 251.5 juta pound dan memberikan jaminan bank sebanyak 290 juta pound bagi menampung nafkah anak-anak dan keselamatan sehingga mereka dewasa.

Pemerintah Dubai yang berusia 72 tahun itu telah lama bergelut dalam proses undang-undang dengan bekas isterinya yang berusia 47 tahun, yang tinggal di London bersama dua anak mereka, Sheikha Al Jalila, 13, dan Sheikh Zayed, 9.

Oktober lalu, Mahkamah Tinggi mendapati Sheikh Mohammed telah membenarkan penggunaan perisian pengintipan untuk menggodam telefon bekas isterinya, dan seorang hakim berkata pemerintah Dubai itu telah “mengganggu dan menakut-nakutkan (dia) sebelum dia berlepas ke England”.

Hakim Philip Moor dalam keputusan penyelesaian perceraian itu berkata Sheikh Mohammed telah “menerima bahawa kekayaannya mencukupi untuk memenuhi sebarang perintah yang munasabah”.

Jurucakap Sheikh Mohamed berkata majikannya sentiasa memastikan keperluan anak-anaknya sentiasa mencukupi, dan enggan mengulas lanjut setelah mahkamah membuat keputusan.

Sebelum ini, penyelesaian perceraian tertinggi pernah direkodkan membabitkan 450 juta pound yang diperintah dibayar kepada bekas isteri jutawan Russia, Tatiana Akhmedova, pada 2016. Kes itu dibicarakan secara tertutup di Mahkamah Tinggi England dan Wales.

Tahun lalu, Sheikh Mohammed, yang juga Naib Presiden dan Perdana Menteri Emiriah Arab Bersatu, gagal dalam usaha undang-undang untuk menghalang penerbitan penghakimannya.

Pasangan itu bernikah pada 2004, kedua bagi Sheikh Mohamed. Beliau menceraikan Puteri Haya mengikut undang-undang syariah pada 2019, tanpa diketahui, menurut penghakiman mahkamah.

Puteri Haya dan anak-anaknya tinggal di sebuah berdekatan Kensington Palace di timur London yang diwarisi daripada bapanya, Allahyarham Raja Hussein Jordan. – Agensi

Berita berkaitan
Bekas penyelia Felda dipenjara 6 bulan dalam kes palsukan bayaran gaji
10 jam lalu· Isu semasa
Kes 1MDB Najib: Saksi bekas pengurus Ambank nafi bersuhabat dengan Jho Low
10 jam lalu· Isu semasa
Saksi bank kes 1MDB terkejut Jho Low nafi pernah berhubung dan berurusan
February 2, 2023· Isu semasa
Bekas isteri ahli perniagaan jual makanan tanggung tiga anak
February 2, 2023· Isu semasa
Popular
Negara Arab, Islam kecam rancangan Stram Kurs berhimpun bakar Quran
April 19, 2022
Lagi Dunia terkini
Tiga tahun berlalu tapi Covid-19 masih kekal kecemasan global
January 31, 2023 · Dunia
Timbalan Presiden, bekas Presiden Paraguay dikenakan sekatan AS akibat rasuah
January 27, 2023 · Dunia
Tahun baharu bawa gelombang pembunuhan mengerikan di AS
January 25, 2023 · Dunia
Lagi kejadian tembakan di AS: Tujuh pekerja ladang Asia dibunuh
January 24, 2023 · Dunia
10 maut, 10 cedera ditembak ketika sambut Tahun Baharu Cina
January 23, 2023 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Perikatan ada peluang menang PRN, yang pasti UMNO ‘bungkus’
February 3, 2023
[VIDEO] Beku akaun Bersatu, sabotaj Perikatan menang PRN enam negeri
February 2, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok