Pemerintah Dubai diarah bayar nafkah bekas isteri, anak £550 juta

Pemerintah Dubai Sheikh Mohammed bin Rashid Al-Maktoum pada Selasa diperintah membayar bekas isteri dan anak-anaknya sekitar 550 juta pound (kira-kira RM3.069 bilion) dalam apa yang dianggap sebagai penyelesaian perceraian tertinggi yang ditetapkan oleh mahkamah Inggeris.

Sheikh Mohammed diberitahu bahawa beliau mesti membayar Puteri Haya Bint Al Hussein, saudara tiri kepada Raja Jordan Abdullah II, sekali gus sebanyak 251.5 juta pound dan memberikan jaminan bank sebanyak 290 juta pound bagi menampung nafkah anak-anak dan keselamatan sehingga mereka dewasa.

Pemerintah Dubai yang berusia 72 tahun itu telah lama bergelut dalam proses undang-undang dengan bekas isterinya yang berusia 47 tahun, yang tinggal di London bersama dua anak mereka, Sheikha Al Jalila, 13, dan Sheikh Zayed, 9.

Oktober lalu, Mahkamah Tinggi mendapati Sheikh Mohammed telah membenarkan penggunaan perisian pengintipan untuk menggodam telefon bekas isterinya, dan seorang hakim berkata pemerintah Dubai itu telah “mengganggu dan menakut-nakutkan (dia) sebelum dia berlepas ke England”.

Hakim Philip Moor dalam keputusan penyelesaian perceraian itu berkata Sheikh Mohammed telah “menerima bahawa kekayaannya mencukupi untuk memenuhi sebarang perintah yang munasabah”.

Jurucakap Sheikh Mohamed berkata majikannya sentiasa memastikan keperluan anak-anaknya sentiasa mencukupi, dan enggan mengulas lanjut setelah mahkamah membuat keputusan.

Sebelum ini, penyelesaian perceraian tertinggi pernah direkodkan membabitkan 450 juta pound yang diperintah dibayar kepada bekas isteri jutawan Russia, Tatiana Akhmedova, pada 2016. Kes itu dibicarakan secara tertutup di Mahkamah Tinggi England dan Wales.

Tahun lalu, Sheikh Mohammed, yang juga Naib Presiden dan Perdana Menteri Emiriah Arab Bersatu, gagal dalam usaha undang-undang untuk menghalang penerbitan penghakimannya.

Pasangan itu bernikah pada 2004, kedua bagi Sheikh Mohamed. Beliau menceraikan Puteri Haya mengikut undang-undang syariah pada 2019, tanpa diketahui, menurut penghakiman mahkamah.

Puteri Haya dan anak-anaknya tinggal di sebuah berdekatan Kensington Palace di timur London yang diwarisi daripada bapanya, Allahyarham Raja Hussein Jordan. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR