Pakistan minta India perjelas objek misteri terhempas

Tentera Pakistan pada Khamis (11 Mac 2022) mendedahkan satu objek supersonik altitud tinggi yang tidak dikenali berasal dari India telah terhempas di wilayah Pakistan, dalam insiden yang membahayakan penerbangan penumpang awam, dan New Delhi harus memberikan penjelasan.

Kedua-dua jiran yang memiliki senjata nuklear itu telah bertempur dalam tiga peperangan dan terlibat dalam banyak perbalahan ketenteraan, yang terbaru pada 2019 menyaksikan tentera udara kedua-duanya terlibat dalam serang menyerang.

“Pada 9 Mac, objek terbang berkelajuan tinggi telah dikesan di dalam wilayah India oleh pusat operasi pertahanan tentera udara Pakistan,” kata jurucakap tentera Mejar Jeneral Babar Iftikhar dalam sidang akhbar yang dipanggil tergesa-gesa pada malam Khamis.

Beliau berkata pihak tentera tidak pasti tentang jenis objek itu, yang terhempas berhampiran bandar timur Pakistan Mian Channu dan berasal dari bandar Sirsa di India, di wilayah Haryana barat India.

Tiada maklum balas segera daripada Kementerian Hal Ehwal Luar India kepada pertanyaan Reuters mengenai perkara itu.

“Laluan penerbangan objek ini membahayakan banyak penerbangan penumpang domestik dan antarabangsa baik di ruang udara India dan Pakistan serta nyawa manusia dan harta tanah,” kata Iftikhar.

Seorang pegawai tentera udara Pakistan pada sidang akhbar itu berkata objek itu sedang dianalisis secara forensik dan kajian awal mencadangkan ia adalah peluru berpandu supersonik permukaan ke permukaan, tetapi tidak membawa bahan letupan.

Beliau berkata ia bergerak pada ketinggian 40,000 kaki (12,000 meter), pada kelajuan Mach 3, dan terbang sejauh 124km (77 batu) di ruang udara Pakistan sebelum terhempas.

Iftikhar berkata tentera tidak akan membuat kesimpulan sehingga mereka mendapat penjelasan daripada India, tetapi mengatakan bahawa Pakistan membantah sekeras-kerasnya “pelanggaran nyata” ruang udaranya.

“Apa pun yang menyebabkan kejadian ini berlaku, ia adalah untuk India menjelaskan,” kata Iftikhar. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR