Pakar beri amaran Indonesia bakal dilanda ‘tsunami Covid-19’

June 18, 2021 · Dunia

Ketika kerajaan menyalahkan varian Delta menyebabkan lonjakan mendadak kes positif baharu Covid-19 di Indonesia, beberapa pakar perubatan mendakwa pemerintah gagal melaksanakan polisi yang berkesan bagi menangani pandemik itu.

“Penularan varian Delta terlalu pantas. Varian itu memasuki Indonesia menerusi pelabuhan. Kebanyakan pelabuhan di Indonesia membawa masuk barangan dan banyak yang datang dari India,” kata Menteri Kesihatan, Budi Gunadi Sadikin.

Beliau merujuk kepada varian Delta yang menyebabkan tsunami Covid-19 di India sehingga hampir melumpuhkan sektor kesihatan negara itu.

Namun beberapa pakar berkata varian Delta bukanlah masalah utama.

Mereka mengatakan lonjakan itu adalah hasil pergerakan orang ramai pada akhir Ramadan lalu – ketika ramai yang mengabaikan larangan perjalanan untuk pulang ke kampung halaman, ketiadaan dasar kesihatan yang kohesif ditambah dengan amaran yang mengelirukan, penswastaan ujian dan penelusuran yang tidak berkesan

Walaupun perjalanan dihadkan di lapangan terbang domestik dan terminal feri mulai 22 April hingga 24 Mei, pemerintah menganggarkan antara lima hingga enam juta orang masih bergerak antara bandar di dua pulau paling padat penduduk di Indonesia, Jawa dan Sumatera, selama tempoh cuti Aidilfitri.

“Semua varian Covid menjadi perhatian tetapi varian Delta belum terbukti lebih menyebabkan kematian,” kata pakar virologi paling kanan di Bali Profesor Gusti Ngurah Mahardika dari Universiti Udayana.

Katanya, varian Alpha masih menjadi penyebab utama kematian di Indonesia dan varian Delta dijadikan ‘kambing hitam’ kerana pemerintah gagal mengawal pandemik Covid-19.

Kementerian Kesihatan Indonesia semalam melaporkan 12,624 kes positif baharu – tertinggi sejak Februari – menjadikan kes Covid-19 di negara itu hampir dua juta.

Gusti Ngurah berkata hampir mustahil untuk menentukan alasan lonjakan itu kerana tahap jangkitan ‘tidak dilaporkan’ sehingga data kesihatan ‘tidak dapat dirujuk’ di Indonesia.

“Orang ramai yang melakukan perjalanan pada bulan Ramadan memainkan peranan, tidak ada persoalan mengenai perkara itu.

“Tetapi kita adalah negara yang tidak teratur, sebahagian besar tumpuan adalah kepada ekonomi dan rakyat berdepan Covid. Di ibu kota (Bali) Denpasar tempat saya tinggal, kafe dan restoran penuh setiap petang,” katanya.

Pakar epidemiologi yang membantu membentuk pasukan pengurusan pandemik Kementerian Kesihatan Indonesia selama 20 tahun, Dr Dicky Budiman berkata sementara varian Delta lebih menular berbanding varian Alpha, varian itu menjadi pendorong kepada peningkatan penularan semasa.

“Ketika ini penyebaran varian Delta sangat kecil, sementara varian Alpha disebarkan oleh anggota masyarakat yang tidak mematuhi larangan perjalanan.

“Saya setuju varian Delta dijadikan kambing hitam. Kita sudah lebih daripada satu tahun menangani wabak ini, tetapi pemerintah telah membuktikan bahawa ia tidak dapat mengendalikan Covid-19,” katanya yang juga bertugas di Universiti Griffith Australia.

Sementara varian Alpha mungkin masih dominan, Budiman memberi amaran bahawa hanya beberapa saat sahaja sebelum varian Delta mengambil alih.

Beliau bimbang Indonesia tidak lama lagi akan menghadapi tsunami Covid-19 setara dengan apa yang berlaku di India.

“Varian Delta dijangka menjadi kes jangkitan utama bulan depan. Saya meramalkan bahawa pada Julai akan ada kejadian besar dalam masyarakat, selain meningkatnya kematian di Jawa kerana 40 peratus penduduk Indonesia tinggal di pulau.

“Kepadatan jumlah penduduk di Pulau Jawa itu meletakkan mereka dalam situasi yang sangat berbahaya.

“Jika anda bertanya kepada saya bagaimana perkara buruk akan terjadi, baik… ia akan menjadi sangat buruk dengan jumlah kematian yang jauh lebih tinggi.

“Kerana kita dapat melihat daripada apa yang berlaku di India bahawa corak penularannya sangat jelas. Varian Delta memberi kesan lebih teruk di negara-negara yang tidak mengenakan peraturan penjarakan sosial, pemakaian pelitup muka, ujian dan penelusuran serta vaksinasi yang mencukupi,” katanya.

Indonesia, yang merupakan lokasi percubaan ujian klinikal peringkat akhir untuk Sinovac keluaran China, memulakan kempen vaksinasinya pada Januari, tetapi hanya dapat memberi vaksin kepada 4.3 peratus daripada 270 juta penduduknya.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
PRU15: Tiada laluan khas pengundi positif Covid-19 di pusat undi
November 16, 2022· Isu semasa
KJ, Dr Noor Hisham disaman isu vaksin Covid-19
November 16, 2022· Isu semasa
Covid-19 : Pengundi positif dilarang naik Grab, bas keluar undi
November 15, 2022· Isu semasa
5 mangsa banjir positif Covid-19 di Kelantan
November 14, 2022· Isu semasa
Popular
Singapura beri amaran kesan buruk, eraksi berpanjangan kopi Pejuang
May 26, 2022
Rakyat Malaysia boleh melawat Jepun mulai 10 Jun secara berkumpulan
May 26, 2022
Briged Al-Qassam cabar Israel serang habis-habisan jika berani
May 13, 2021
Jeddah banjir besar selepas 13 tahun
November 24, 2022
Lagi Dunia terkini
Jeddah banjir besar selepas 13 tahun
November 24, 2022 · Dunia
Piala Dunia: Jepun cipta kejutan, malukan juala empat kali Jerman
November 23, 2022 · Dunia
Korban gempa bumi di Jawa barat meningkat kepada 268 orang
November 22, 2022 · Dunia
Qatar tuan rumah pertama Piala Dunia kalah aksi pembukaan
November 21, 2022 · Dunia
Enam maut, 81 cedera letupan bom didalangi wanita di Istanbul
November 14, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Khairil Nizam di ceramah PRK Tioman
1 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Ustaz Kamal di ceramah PRK Tioman
2 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok