Omicron: Thailand rancang laksana perintah berkurung

Pelaksanaan perintah berkurung bakal dikuatkuasa kerajaan Thailand sekiranya mengesan varian baharu Covid-19 Omicron di negara itu.

Menurut laporan The Bangkok Post, pihak berkuasa berkaitan sudah diarahkan meneruskan pemantauan terhadap situasi semasa dan Kementerian Kesihatan akan menyemak pembukaan semula sempadan negara dalam tempoh dua minggu.

Wakil Kementerian Kesihatan, Sathit Pitutecha berkata, orang ramai tidak perlu panik dan pihak berkuasa di sempadan berusaha meningkatkan kawalan bagi mengelakkan sebarang kemasukan migran secara haram dan mengelak pemeriksaan kesihatan.

Katanya, perintah berkurung belum dibincangkan lagi, tetapi pihak kerajaan akan terus memantau perkembangan penularan varian tersebut.

“Situasi semasa dipantau secara rapat dan sebarang langkah akan dinilai terlebih dahulu berdasarkan maklumat baharu yang diterima.

“Sekiranya varian Omicron dikesan berada di Thailand, negara ini akan berhadapan dengan perintah berkurung baharu.

“Ia adalah polisi perdana menteri dan beliau akan membuat keputusan segera,” katanya.

Menurut Sahit, cadangan pembukaan semula premis hiburan masih diteruskan pada 16 Januari depan bergantung kepada Omicron yang belum dikesan di negara ini.

Beliau turut menegaskan tentang pemakaian pelitup muka, mencuci tangan dengan kerap, penjarakan fizikal, mengimbas suhu badan dan penggunaan aplikasi Thai Chana.

BERITA BERKAIT
POPULAR