New Zealand catat rekod kes kematian akibat Covid-19

July 22, 2022 · Dunia

Kadar kematian penduduk New Zealand akibat Covid-19 berada pada tahap tertinggi, ketika negara itu menghadapi gelombang baharu varian Omicron yang memberi kesan terutamanya kepada individu lebih tua.

Kematian akibat virus itu mencecah 151 dalam tempoh tujuh hari hingga 16 Julai, berbanding 115 dalam minggu terburuk gelombang sebelumnya, pada Mac, menurut data Kementerian Kesihatan (MOH) New Zealand.

Dalam 24 jam terkini, 26 pesakit meninggal dunia akibat komplikasi Covid-19, dengan semuanya berumur lebih 60 tahun, kata kementerian itu dalam satu kenyataan pada Jumaat (22 Julai).

Sub-varian Omicron BA.5 memacu gelombang semasa di New Zealand. Terdapat 64,780 kes aktif sejak tujuh hari lalu, dengan pihak berkuasa mengatakan banyak jangkitan tidak dilaporkan.

Pernah dianggap sebagai model untuk mencegah jangkitan Covid-19, tindak balas pantas New Zealand terhadap wabak itu dan pengasingan geografinya memastikan ia bebas daripada virus sehingga akhir tahun lalu.

Kerajaan New Zealand telah membatalkan dasar sifar Covid tahun ini, setelah sebahagian besar penduduk diberi vaksin. Sejak itu virus berkenaan dibiarkan merebak.

Jabatan kecemasan, amalan am dan pusat perubatan berada di bawah tekanan. Bagaimanapun, data MOH menunjukkan tahap kemasukan ke hospital kekal di bawah paras yang dilihat semasa kemuncak kes pada Mac.

Kerajaan menentang tekanan daripada beberapa doktor untuk mengenakan semula sekatan bagi perhimpunan awam atau mewajibkan pemakaian pelitup muka di sekolah.

Bagaimanapun, Kementerian Pendidikan semalam telah menasihatkan sekolah untuk menguatkuasakan pemakaian pelitup muka sebanyak mungkin apabila kanak-kanak pulang dari cuti minggu depan.

“Kami faham bahawa melaksanakan dasar pelitup muka boleh menjadi satu cabaran tetapi meminta anda mengambil tindakan untuk mengukuhkan dasar memakainya secepat mungkin,” katanya. – Agensi

Berita berkaitan
Lokman Adam bebas tuduhan sebar berita palsu berkait Covid-19, vaksin
June 23, 2023· Isu semasa
Kertas putih vaksin, KJ tak salahkan PMX terima nasihat tak tepat
June 13, 2023· Isu semasa
Perolehan vaksin tanpa pengetahuan AGC : KKM sangkal dakwaan PM
June 12, 2023· Isu semasa
Radzi berharap Dr Noor Hisham terus menyumbang kepada negara
June 3, 2023· Isu semasa
Popular

Sorry. No data so far.

Lagi Dunia terkini
Mangsa maut gempa bumi di Maghribi cecah 2,800 orang
September 12, 2023 · Dunia
Suhu dunia rekod hari paling panas
July 5, 2023 · Dunia
Gunung Semeru di Indonesia meletus, muntahkan abu
June 22, 2023 · Dunia
Letusan gunung berapi di Filipina punca penduduk jatuh sakit
June 19, 2023 · Dunia
Suhu bumi paling panas direkodkan awal Jun
June 16, 2023 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Susah senang bersama, PN tidak akan khianat pengundi sertai kerajaan PH-BN
3 jam lalu
[VIDEO] Rakyat beratur beli beras Rahmah macam negara kita miskin
7 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok