Negara Islam kecam India atas kenyataan hina Nabi Muhammad

June 7, 2022 · Dunia

India berdepan kemarahan diplomatik besar daripada negara majoriti Muslim selepas pegawai tertinggi dalam parti nasionalis Hindu yang memerintah membuat rujukan menghina Islam dan Nabi Muhammad.

Tindakan India itu menimbulkan tuduhan menghina Islam oleh beberapa negara Arab yang menyebabkan New Delhi bergelut untuk membendung kerosakan diplomatik.

Sekurang-kurangnya lima negara Arab telah membuat bantahan rasmi terhadap India, manakala Pakistan serta Afghanistan juga bertindak balas keras terhadap komen yang dibuat oleh dua jurucakap terkemuka dari Parti Bharatiya Janata pimpinan Perdana Menteri Narendra Modi.

Kemarahan telah mencurah-curah di media sosial, dan gesaan untuk memboikot barangan India telah muncul di beberapa negara Arab. Di dalam negara, penghinaan itu telah membawa kepada protes terhadap parti Modi.

Kenyataan kontroversi itu berikutan peningkatan keganasan yang menyasarkan minoriti Muslim India yang dilakukan oleh nasionalis Hindu yang telah dikuatkan dengan sikap berdiam diri Modi mengenai serangan sedemikian sejak pertama kali dipilih pada 2014.

Selama bertahun-tahun, penduduk India Muslim sering menjadi sasaran dalam semua hal, daripada gaya makanan dan pakaian mereka kepada perkahwinan antara agama.

Kumpulan hak asasi manusia seperti Human Rights Watch dan Amnesty International telah memberi amaran bahawa serangan boleh meningkat.

Mereka juga menuduh parti pemerintah Modi memandang sebaliknya dan kadangkala membolehkan ucapan kebencian terhadap umat Islam, yang terdiri daripada 14 peratus daripada 1.4 bilion penduduk India, tetapi masih cukup ramai untuk menjadi penduduk Islam kedua terbesar di mana-mana negara.

Parti Modi menafikan tuduhan itu, tetapi umat Islam India berkata serangan terhadap mereka dan kepercayaan mereka meningkat dengan mendadak.

Kemarahan semakin memuncak sejak minggu lalu selepas dua jurucakap, Nupur Sharma dan Naveen Jindal, membuat kenyataan spekulatif yang dilihat sebagai menghina Nabi Muhammad SAW dan isterinya Aishah.

Parti Modi tidak mengambil tindakan terhadap kedua-duanya sehingga Ahad, apabila kemarahan diplomatik tiba-tiba bermula dengan Qatar dan Kuwait memanggil duta India mereka untuk menyatakan bantahan.

BJP kemudian menggantung tugas Sharma dan mengusir Jindal dan mengeluarkan kenyataan jarang mengatakan ia “mengecam sekeras-kerasnya penghinaan terhadap mana-mana personaliti agama,” satu langkah yang disambut baik oleh Qatar dan Kuwait.

Arab Saudi dan Iran turut membuat bantahan kepada India, dan Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) yang berpangkalan di Jeddah berkata kenyataan kedua-dua jurucakap itu datang dalam “konteks meningkatkan kebencian dan penyalahgunaan terhadap Islam di India dan amalan sistematik terhadap umat Islam.”

Kementerian Luar India pada Isnin menolak menyataan OIC sebagai “tidak wajar” dan “berfikiran sempit.”

Pada Ahad, kedutaan India di Qatar dan Kuwait mengeluarkan kenyataan mengatakan pandangan yang diutarakan tentang Nabi Muhammad SAW dan Islam bukanlah pendirian kerajaan India dan dibuat oleh “unsur pinggiran”.

Kenyataan itu berkata bahawa tindakan tegas telah pun diambil terhadap mereka yang membuat kenyataan yang menghina itu.

Kritikan dari negara-negara Islam, bagaimanapun, menunjukkan bahawa menghina Nabi Muhammad berada pada garis merah.

Kementerian Luar Qatar berkata ia mengharapkan permohonan maaf secara terbuka daripada kerajaan India, dan Kuwait memberi amaran bahawa jika dua jurucakap itu tidak dihukum, India akan melihat “peningkatan ekstremisme dan kebencian.”

Mufti Besar Oman menyifatkan ‘pencabulan yang kasar’ oleh parti Modi terhadap Islam sebagai satu bentuk “peperangan.”

Riyadh berkata kenyataan itu menghina dan menyeru India “menghormati kepercayaan dan agama.”

Masjid Al-Azhar Mesir, institusi pengajian agama Islam yang terkemuka di dunia, menyifatkan kenyataan itu sebagai “keganasan sebenar (yang) boleh menjerumuskan seluruh dunia ke dalam krisis teruk dan peperangan yang akan memakan banyak korban.”

Kenyataan yang dibuat oleh Sharma semasa program TV di India dan Jindal dalam tweet berisiko merosakkan hubungan India dengan negara Arab.

India mengekalkan hubungan kukuh dengan negara-negara Teluk, yang bergantung kepada berjuta-juta pekerja asing dari India dan tempat lain di Asia Selatan untuk berkhidmat kepada penduduk tempatan mereka yang kecil dan memacu jentera kehidupan seharian.

India juga bergantung kepada negara Teluk Arab yang kaya dengan minyak, seperti Arab Saudi, untuk menjana ekonomi yang memerlukan sumber tenaga.

Kenyataan itu juga membawa kepada kemarahan di pihak musuh dan jiran India, Pakistan, serta Afghanistan.

Pada Isnin, Kementerian Luar Pakistan memanggil seorang diplomat India dan menyampaikan “bantahan keras” Islamabad, sehari selepas Perdana Menteri Shahbaz Sharif berkata komen itu “menyakitkan hati” dan “India di bawah Modi menginjak-injak kebebasan beragama dan menganiaya umat Islam.”

Kementerian Luar India bertindak balas dengan menggelar Pakistan sebagai “pelanggar bersiri hak minoriti” dan berkata ia tidak seharusnya terlibat “dalam propaganda mencemaskan dan cuba mencetuskan ketidakharmonian kaum di India.”

Kritikan juga datang dari Kabul. Emiriah Islam Afghanistan berkata kerajaan India tidak sepatutnya membenarkan “fanatik seperti itu menghina … Islam dan mengapi-apikan perasaan umat Islam.”

Parti Modi juga menghadapi kemarahan daripada beberapa penyokongnya sendiri, tetapi ia adalah untuk alasan yang berbeza. Ramai nasionalis Hindu menyiarkan komen di media sosial yang mengatakan kerajaan tertekan di bawah tekanan antarabangsa.

Sentimen dan serangan anti-Muslim telah meningkat di seluruh India di bawah Modi. Minggu lepas, Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS) Antony Blinken berkata India sedang melihat “serangan yang semakin meningkat ke atas orang ramai dan tempat ibadat,” menimbulkan tindak balas daripada New Delhi, yang menggelar komen itu sebagai “tidak bermaklumat.”

Baru-baru ini, ketegangan agama semakin memuncak selepas beberapa kumpulan Hindu pergi ke mahkamah tempatan di utara bandar Varanasi untuk mendapatkan kebenaran untuk bersembahyang di masjid abad ke-17, mendakwa ia dibina dengan merobohkan sebuah kuil.

Pengkritik berkata, ketegangan ini telah diburukkan lagi oleh penyampai televisyen India semasa perdebatan sengit. – Agensi

Berita berkaitan
Hampir 80,000 kes Covid-19 baharu direkodkan di India
June 20, 2022· Dunia
Malaysia-India setuju iktiraf bersama sivil vaksinasi
June 18, 2022· Uncategorized
Peguam Bangladesh dituduh hina Nabi Muhammad
June 16, 2022· Dunia
Kes harian Covid-19 di India meningkat, lepas angka 10,000
June 16, 2022· Dunia
Popular
Tiga maut tembakan di pusat beli-belah Copenhagen, suspek ditahan
July 4, 2022
Jepun bantah tentera laut China belayar dekat pulau jadi rebutan
July 4, 2022
81 peratus kes Covid di Indonesia BA.4, BA.5, SOP diperketat semula
July 4, 2022
Menteri Ekonomi Argentina letak jawatan selepas pinjaman IMF diluluskan
July 3, 2022
Lagi Dunia terkini
81 peratus kes Covid di Indonesia BA.4, BA.5, SOP diperketat semula
3 jam lalu · Dunia
Banjir: Puluhan ribu penduduk Sydney diarah pindah
4 jam lalu · Dunia
Jepun bantah tentera laut China belayar dekat pulau jadi rebutan
6 jam lalu · Dunia
Tiga maut tembakan di pusat beli-belah Copenhagen, suspek ditahan
13 jam lalu · Dunia
Menteri Ekonomi Argentina letak jawatan selepas pinjaman IMF diluluskan
July 3, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Tak serius, kerajaan ambil lewa isu harga barang, kata pemimpin Amanah
July 1, 2022
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
July 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok