NASA tubuh pasukan khas kaji UFO

June 10, 2022 · Dunia

Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas (NASA) Amerika Syarikat (AS) berkata agensi itu merancang untuk mengumpulkan sepasukan saintis bagi meneliti “fenomena udara yang tidak dikenal pasti” – biasanya dipanggil UFO.

NASA berkata tumpuan akan diberikan kepada mengenal pasti data yang tersedia, cara terbaik untuk mengumpulkan data masa depan dan cara ia boleh menggunakan maklumat itu untuk memajukan pemahaman saintifik tentang isu berkenaan.

Agensi itu memilih David Spergel, yang sebelum ini mengetuai jabatan astrofizik Universiti Princeton, untuk mengetuai pasukan saintifik dan Daniel Evans, seorang penyelidik kanan di Direktorat Misi Sains NASA, untuk mengatur kajian itu.

Satu pasukan saintis akan diwujudkan menjelang musim gugur dan akan menghabiskan kira-kira sembilan bulan untuk membangunkan laporan awam mengenai penemuannya, kata Evans.

NASA akan membelanjakan “di mana-mana sahaja daripada beberapa puluh ribu dolar” hingga tidak lebih daripada AS$100,000 untuk usaha itu, tambah Evans.

Pengumuman itu dibuat setahun selepas kerajaan AS mengeluarkan laporan, yang disusun oleh Pejabat Pengarah Perisikan Kebangsaan bersama pasukan petugas yang diketuai Tentera Laut, memperincikan pemerhatian kebanyakannya oleh kakitangan Tentera Laut tentang “fenomena udara tidak dikenal pasti,” atau UAP.

Dua pegawai Pentagon memberi keterangan pada 17 Mei pada pendengaran pertama Kongres mengenai UFO dalam setengah abad.

“Kami melihat bumi dengan cara baharu, dan kami juga melihat ke arah lain, ke langit, dengan cara baharu,” kata Ketua Unit Sains NASA, Thomas Zurbuchen, kepada media.

“Apa yang sebenarnya kami cuba lakukan di sini ialah memulakan siasatan tanpa memikirkan hasil.”

Pegawai AS telah menyifatkan UAP sebagai isu keselamatan negara, yang turut diperakukan oleh NASA.

“Fenomena yang tidak dikenal pasti di atmosfera adalah menarik untuk kedua-duanya – keselamatan negara dan keselamatan udara.

“Menyediakan langkah pertama yang penting untuk mengenal pasti atau mengurangkan fenomena sedemikian, sejajar dengan salah satu matlamat NASA untuk memastikan keselamatan pesawat,” kata NASA dalam satu kenyataan.

Laporan tahun lalu mengatakan penganalisis pertahanan dan perisikan AS kekurangan data yang mencukupi untuk menentukan sifat UAP yang diperhatikan oleh juruterbang tentera termasuk sama ada ia adalah teknologi duniawi yang canggih, atmosfera atau berasal dari luar angkasa.

Kedua-dua pegawai Pentagon itu bulan lalu mengakui banyak pemerhatian yang masih di luar kemampuan kerajaan untuk menjelaskan.

NASA berkata dalam siaran berita: “Tiada bukti UAP berasal dari angkasa lepas.”

Penglibatan agensi itu bertujuan untuk menyediakan lebih banyak data, dengan tujuan untuk memanfaatkan bakat saintifik NASA, satelit dan penderia yang sebaliknya ditugaskan untuk memantau iklim bumi atau memerhati keadaan atmosfera, kata Zurbuchen.

Pentagon sebelum ini, telah mendedahkan beberapa video objek misteri yang mempamerkan kelajuan dan pergerakan yang melebihi teknologi penerbangan yang diketahui dan tidak mempunyai sebarang alat pendorong atau permukaan kawalan penerbangan. – Agensi

Berita berkaitan
Lapan peluru berpandu diuji Amerika, Korea Selatan
June 6, 2022· Dunia
Jangkitan cacar monyet di Sepanyol, Kanada meningkat
May 27, 2022· Dunia
Biden bertemu Maharaja Jepun bincang isu keselamatan, ekonomi
May 23, 2022· Dunia
Ringgit menyusut RM4.4 berbanding dolar, terendah sejak Mac 2020
May 19, 2022· Isu semasa
Popular

Sorry. No data so far.

Lagi Dunia terkini
Menteri Ekonomi Argentina letak jawatan selepas pinjaman IMF diluluskan
14 jam lalu · Dunia
Gempa bumi sederhana dikesan di Laut Maluku Utara
19 jam lalu · Dunia
Eropah berdepan peningkatan jangkitan cacar monyet: WHO
July 2, 2022 · Dunia
Pesakit cacar monyet di UK alami gejala berbeza: Kajian
July 2, 2022 · Dunia
Penduduk Asia Pasifik lebih cepat menua
July 2, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Tak serius, kerajaan ambil lewa isu harga barang, kata pemimpin Amanah
July 1, 2022
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
July 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok