Nagaenthran gagal dalam rayuan akhir, hukuman mati dilaksana esok

Ibu kepada pengedar dadah rakyat Malaysia Nagaenthran K Dharmalingam pada Selasa (26 April) gagal dalam percubaan selama sebelas jam untuk membatalkan hukuman mati yang dijadualkan semula, yang akan dilaksanakan esok.

Permohonannya pada saat-saat akhir ditolak oleh panel tiga hakim Mahkamah Rayuan yang terdiri daripada Hakim Andrew Phang, Judith Prakash dan Belinda Ang.

Hakim Phang berkata permohonan itu jelas tidak mempunyai merit fakta dan undang-undang dan merupakan kesinambungan taktik yang jelas untuk menghalang hukuman daripada dilaksanakan.

Percubaan itu berlaku hampir sebulan selepas Mahkamah Rayuan lima hakim, diketuai oleh Ketua Hakim Negara Sundaresh Menon, pada 29 Mac menolak rayuan terakhir Nagaenthran untuk mencabar hukuman matinya, menyifatkannya sebagai penyalahgunaan proses mahkamah secara terang-terangan dan kejam.

Nagaenthran, yang disabitkan kesalahan pada 2010, telah menyelesaikan hak rayuannya. Dia pertama kali dijadualkan dihukum gantung pada 10 November tahun lalu tetapi memfailkan cabaran terakhir.

Selepas permohonan ibunya ditolak, mahkamah membenarkan Nagaentran menghabiskan masa bersama ahli keluarganya selama dua jam.

Nagaenthran disabitkan kesalahan mengedar 42.72g heroin pada 2010 dan dijatuhi hukuman mati mandatori. Rayuannya terhadap sabitan dan hukumannya telah ditolak pada 2011.

Pada 2017, Mahkamah Tinggi mendapati dia tidak layak untuk dipenjara seumur hidup, selepas mempertimbangkan bukti psikologi dan psikiatri.

Kesnya mendapat perhatian selepas surat yang dihantar daripada pihak penjara kepada ibunya memaklumkan hukuman mati akan dijalankan pada 10 November, tersebar di media sosial. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR