Molnupiravir: Merck tunggu kelulusan FDA rawat Covid-19

Merck & Co Inc pada Isnin memaklumkan mereka telah meminta kebenaran penggunaan kecemasan pill antiviral molnupiravir daripada Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) Amerika Syarikat (AS).

Permohonan itu bagi merawat pesakit Covid-19 kategori rendah dan sederhana untuk individu dewasa, kata Merck dalam kenyataannya.

Pengeluar ubat-ubatan AS itu mengemukakan permohonan setelah ujian klinikal fasa tiga dikeluarkan 1 Oktober lalu yang menunjukkan molnupiravir berkesan sehingga 50 peratus menolak kemasukan individu baharu dijangkiti Covid-19 ke hospital.

Jika diluluskan oleh FDA, ia akan menjadi pil pertama di dunia yang akan digunakan untuk tujuan merawat pesakit Covid-19. Namun pakar perubatan kekal menyatakan vaksin lebih sempurna untuk melawan virus daripada berjangkit.

Kebenaran itu juga akan merubah cara pengurusan klinikal Covid-19 apabila [il berkenaan boleh dibawa pulang dan diambil di rumah.

Rawatan, molnupiravir, boleh mengurangkan separuh kemungkinan kematian atau dimasukkan ke hospital bagi mereka yang paling berisiko dijangkiti Covid-19 yang teruk, menurut Merck.

Penjujukan virus yang dilakukan setakat ini menunjukkan ia berkesan terhadap semua varian Covid-19, termasuk Delta, kata Merck.

Data keberkesanan sementara mengenai ubat itu, yang dibangunkan dengan Ridgeback Biotherapeutics, turut mempengaruhi saham Merck minggu lalu.

“Kesan luar biasa daripada pandemik ini menuntut kita bergerak dengan segera yang belum pernah terjadi sebelumnya, dan itulah yang telah dilakukan oleh pasukan kami dengan mengemukakan permohonan molnupiravir kepada FDA setelah 10 hari menerima data,” kata CEO Merck, Robert Davis. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR