Moderna Inc akui keberkesanan vaksinnya semakin turun, syor dos penggalak

September 16, 2021 · Dunia

Moderna Inc mengakui keberkesanan vaksin Covid-19 keluarannya – Moderna – dalam mencegah jangkitan Covid-19 dan kemasukan ke hospital semakin menurun dari semasa ke semasa, sekali gus syarikat itu menyokong pemberian dos penggalak.

Syarikat itu dalam kenyataan pada Rabu berkata data baharu mengenai tahap keberkesanan itu ditemui hasil kajian besar-besaran yang dilakukan sepanjang Julai hingga Ogos lalu.

“Ini hanya satu anggaran, tetapi kami yakin… ini bermakna ketika anda melihat musim luruh dan musim sejuk, kami menjangkakan sekurang-kurangnya anggaran kesan imuniti yang merosot adalah 600,000 kes,” kata Presiden Moderna Stephen Hoge dalam sidang maya bersama pelabur.

Hoge tidak menjelaskan jumlah jangkitan teruk akan berlaku, tetapi berkata sesetengahnya memerlukan rawatan hospital.

Penemuan terbaharu itu bertentangan dengan data daripada beberapa kajian yang dilakukan baru-baru ini yang menunjukkan bahawa vaksin Moderna memberi perlindungan lebih lama daripada Pfizer Inc (PFE.N) dan BioNTech SE.

Pakar berkata perbezaan Moderna dengan Pfizer-BioNTech kemungkinan disebabkan dos tinggi mRNA Moderna dan selang waktu suntikan pertama dan kedua yang lebih lama.

Ketika kajian tahap tiga yang dilakukan secara besar-besaran sebelum ini, kedua-dua vaksin terbukti sangat berkesan untuk mencegah penyakit.

Kajian itu dijalankan pada Julai hingga Ogos lalu, ketika varian Delta menjadi dominan, menunjukkan kadar jangkitan yang tinggi dalam kalangan individu yang menerima suntikan vaksin Moderna 13 bulan lalu berbanding yang menerimanya lapan bulan lalu.

Pada 1 September lalu, syarikat itu mengemukakan permohonan kepada Pentadbir Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) Amerika Syarikat (AS) untuk menggunakan vaksin Moderna sebagai dos penggalak.

Hoge berkata data daripada kajian penggalak menunjukkan vaksin itu mampu meningkatkan peneutralan antibodi ke tahap yang lebih tinggi daripada yang dilihat setelah suntikan dos kedua.

“Kami percaya ini (suntikan penggalak) akan mengurangkan kes Covid-19. Kami juga percaya dos ketiga mRNA-1273 mempunyai peluang untuk meningkatkan kekebalan secara signifikan sepanjang tahun depan ketika kita berusaha untuk menamatkan pandemik tersebut,” katanya.

Dokumen taklimat dari analisis FDA terhadap permohonan Pfizer untuk penggunaan dos penggalak, yang dikeluarkan sebelumnya, menunjukkan bahawa isu utama yang akan dipertimbangkan oleh agensi ini ialah apakah perlindungan vaksin semakin lemah.

Dalam tempoh dua bulan dari Julai hingga Ogos, penyelidik mengenal pasti 88 kes Covid-19 dalam kalangan mereka yang telah menerima dua suntikan baru-baru ini, berbanding dengan 162 kes dalam kalangan mereka yang divaksin tahun lalu.

Secara keseluruhan, hanya 19 kes yang dianggap teruk, penanda aras utama dalam menilai tahap perlindungan yang merosot.

Bagaimanapun, data dalam satu kajian berasingan oleh sistem kesihatan, Kaiser Permanente Southern California, yang juga dibentangkan pada Rabu, menunjukkan vaksin Moderna memberi perlindungan terhadap varian Delta.

Penyelidik membandingkan data lebih 352,000 individu yang menerima dua dos vaksin Moderna dengan jumlah sama individu yang tidak disuntik vaksin, dan mendapati tahap keberkesanan vaksin Moderna dalam mencegah jangkitan Covid-19 adalah sebanyak 87 peratus, dan 96 peratus lagi mencegah kemasukan ke hospita.

Hoge mengatakan prestasi awal vaksin itu adalah kuat tetapi berpendapat bahawa tahap perlindungan tidak boleh dibiarkan berkurang.

“Enam bulan pertama sangat bagus, tetapi anda tidak boleh mengandaikan bahawa ia akan stabil hingga setahun dan seterusnya,” katanya. – Agensi

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
PRU15: Tiada laluan khas pengundi positif Covid-19 di pusat undi
November 16, 2022· Isu semasa
KJ, Dr Noor Hisham disaman isu vaksin Covid-19
November 16, 2022· Isu semasa
Covid-19 : Pengundi positif dilarang naik Grab, bas keluar undi
November 15, 2022· Isu semasa
5 mangsa banjir positif Covid-19 di Kelantan
November 14, 2022· Isu semasa
Popular
Jeddah banjir besar selepas 13 tahun
November 24, 2022
Jatuh bagai domino, mayat segenap penjuru: Saksi Pesta Halloween
October 30, 2022
Indonesia naikkan cukai rokok
December 15, 2021
Lagi Dunia terkini
Jeddah banjir besar selepas 13 tahun
November 24, 2022 · Dunia
Piala Dunia: Jepun cipta kejutan, malukan juala empat kali Jerman
November 23, 2022 · Dunia
Korban gempa bumi di Jawa barat meningkat kepada 268 orang
November 22, 2022 · Dunia
Qatar tuan rumah pertama Piala Dunia kalah aksi pembukaan
November 21, 2022 · Dunia
Enam maut, 81 cedera letupan bom didalangi wanita di Istanbul
November 14, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Muhyiddin zahir terima kasih, Perikatan tidak akan sertai kerajaan Anwar
November 25, 2022
[VIDEO] Setpol Ismail Sabri dikaitkan rancang jatuhkan Najib
November 25, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok