Menteri Luar beri amaran China mungkin ceroboh Taiwan

August 9, 2022 · Dunia

Menteri Luar Taiwan hari ini berkata China menggunakan latihan ketenteraan yang diadakannya sebagai bantahan terhadap lawatan Speaker Dewan Rakyat Amerika Syarikat (AS) Nancy Pelosi sebagai alasan untuk persiapan melakukan pencerobohan ke atas pulau yang diperintah sendiri.

Joseph Wu memberitahu sidang akhbar di Taipei bahawa Taiwan, yang didakwa China sebagai miliknya, tidak akan gentar walaupun latihan berterusan dengan China sering melanggar garis tengah tidak rasmi di Selat Taiwan.

“China telah menggunakan latihan itu… untuk mempersiapkan pencerobohan ke atas Taiwan,” kata Wu, sambil menggesa sokongan antarabangsa bagi menjaga “keamanan dan kestabilan di seluruh Selat Taiwan”.

“China mengadakan latihan ketenteraan berskala besar, pelancaran peluru berpandu serta serangan siber, kempen salah maklumat dan paksaan ekonomi dalam usaha melemahkan semangat awam di Taiwan.”

Wu bercakap ketika ketegangan ketenteraan memuncak selepas tamat empat hari latihan terbesar China di sekitar pulau itu pada Ahad – latihan yang termasuk pelancaran peluru berpandu balistik dan simulasi serangan laut dan udara di langit dan laut sekitar Taiwan.

Komando Teater Timur China mengumumkan semalam bahawa ia akan menjalankan latihan bersama baharu yang memfokuskan pada operasi kapal selam dan serangan laut – mengesahkan kebimbangan beberapa penganalisis keselamatan dan diplomat bahawa Beijing akan mengekalkan tekanan ke atas pertahanan Taiwan.

Ketika Pelosi meninggalkan wilayah itu pada Jumaat lalu, China juga telah meninggalkan beberapa komunikasi dengan AS, termasuk rundingan ketenteraan dan perbincangan mengenai perubahan iklim.

Taiwan memulakan latihan berjadual panjangnya sendiri hari ini, menembak artileri howitzer ke laut di daerah selatan Pingtung.

Presiden AS Joe Biden, dalam komen umum pertamanya mengenai isu itu sejak lawatan Pelosi, semalam melahirkan kebimbangan dengan tindakan China di rantau itu tetapi dia tidak bimbang tentang Taiwan.

“Saya bimbang mereka bergerak sama seperti mereka lakukan (ketika latihan),” kata Biden kepada pemberita di Delaware, merujuk kepada China. “Tetapi saya tidak fikir mereka akan melakukan sesuatu yang lebih daripada itu.”

Seorang pegawai kanan Pentagon berkata Washington berpegang kepada penilaian awal bahawa Beijing tidak akan cuba menyerang Taiwan dalam tempoh dua tahun akan datang.

Setiausaha Rendah Pertahanan bagi Dasar Colin Kahl juga berkata tentera AS akan terus melakukan pelayaran melalui Selat Taiwan dalam beberapa minggu akan datang.

China tidak pernah menolak untuk mengambil Taiwan secara paksa dan semalam jurucakap Kementerian Luar China Wang Wenbin berkata China menjalankan latihan ketenteraan biasa “di perairan kami” secara terbuka, telus dan profesional, sambil menambah Taiwan adalah sebahagian daripada China. – Reuters

Berita berkaitan
Selepas dibebaskan, Zahid kini kata undang-undang ditegakkan
September 23, 2022· Politik
Gambar baharu Jho Low diambil penyiasat persendirian didedahkan: Laporan
September 23, 2022· Isu semasa
Gempa bumi Taiwan, amaran tsunami tidak libatkan Malaysia
September 18, 2022· Isu semasa
Berjalan kaki lima hari, veteran tentera kecewa PM tak terima sendiri memorandum
September 15, 2022· Isu semasa
Popular
Arab Saudi umum Mohammed Salman sebagai PM baharu
September 28, 2022
Wanita Iran potong rambut, bakar tudung protes kematian gadis
September 22, 2022
Hujan lebat, petir di India ragut 36 nyawa dalam tempoh 24 jam
September 25, 2022
Harga minyak global jatuh bawah AS$84 setong sejak 14 Jan
September 26, 2022
Lagi Dunia terkini
Arab Saudi umum Mohammed Salman sebagai PM baharu
4 jam lalu · Dunia
Permata gergasi Fortune Pink bernilai RM161 juta dilelong November
23 jam lalu · Dunia
Kapal angkasa NASA hentam asteroid disiar secara langsung
September 27, 2022 · Dunia
Yusuf Qaradawi menghembuskan nafas terakhir pada usia 96 tahun
September 26, 2022 · Dunia
Harga minyak global jatuh bawah AS$84 setong sejak 14 Jan
September 26, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Sampai kiamat pun Guan Eng kata saya menteri gagal, sindir Hishammuddin
17 jam lalu
[VIDEO] PAS komited bersama PN, akan umum hala tuju PRU15
19 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok