Menteri Luar beri amaran China mungkin ceroboh Taiwan

August 9, 2022 · Dunia

Menteri Luar Taiwan hari ini berkata China menggunakan latihan ketenteraan yang diadakannya sebagai bantahan terhadap lawatan Speaker Dewan Rakyat Amerika Syarikat (AS) Nancy Pelosi sebagai alasan untuk persiapan melakukan pencerobohan ke atas pulau yang diperintah sendiri.

Joseph Wu memberitahu sidang akhbar di Taipei bahawa Taiwan, yang didakwa China sebagai miliknya, tidak akan gentar walaupun latihan berterusan dengan China sering melanggar garis tengah tidak rasmi di Selat Taiwan.

“China telah menggunakan latihan itu… untuk mempersiapkan pencerobohan ke atas Taiwan,” kata Wu, sambil menggesa sokongan antarabangsa bagi menjaga “keamanan dan kestabilan di seluruh Selat Taiwan”.

“China mengadakan latihan ketenteraan berskala besar, pelancaran peluru berpandu serta serangan siber, kempen salah maklumat dan paksaan ekonomi dalam usaha melemahkan semangat awam di Taiwan.”

Wu bercakap ketika ketegangan ketenteraan memuncak selepas tamat empat hari latihan terbesar China di sekitar pulau itu pada Ahad – latihan yang termasuk pelancaran peluru berpandu balistik dan simulasi serangan laut dan udara di langit dan laut sekitar Taiwan.

Komando Teater Timur China mengumumkan semalam bahawa ia akan menjalankan latihan bersama baharu yang memfokuskan pada operasi kapal selam dan serangan laut – mengesahkan kebimbangan beberapa penganalisis keselamatan dan diplomat bahawa Beijing akan mengekalkan tekanan ke atas pertahanan Taiwan.

Ketika Pelosi meninggalkan wilayah itu pada Jumaat lalu, China juga telah meninggalkan beberapa komunikasi dengan AS, termasuk rundingan ketenteraan dan perbincangan mengenai perubahan iklim.

Taiwan memulakan latihan berjadual panjangnya sendiri hari ini, menembak artileri howitzer ke laut di daerah selatan Pingtung.

Presiden AS Joe Biden, dalam komen umum pertamanya mengenai isu itu sejak lawatan Pelosi, semalam melahirkan kebimbangan dengan tindakan China di rantau itu tetapi dia tidak bimbang tentang Taiwan.

“Saya bimbang mereka bergerak sama seperti mereka lakukan (ketika latihan),” kata Biden kepada pemberita di Delaware, merujuk kepada China. “Tetapi saya tidak fikir mereka akan melakukan sesuatu yang lebih daripada itu.”

Seorang pegawai kanan Pentagon berkata Washington berpegang kepada penilaian awal bahawa Beijing tidak akan cuba menyerang Taiwan dalam tempoh dua tahun akan datang.

Setiausaha Rendah Pertahanan bagi Dasar Colin Kahl juga berkata tentera AS akan terus melakukan pelayaran melalui Selat Taiwan dalam beberapa minggu akan datang.

China tidak pernah menolak untuk mengambil Taiwan secara paksa dan semalam jurucakap Kementerian Luar China Wang Wenbin berkata China menjalankan latihan ketenteraan biasa “di perairan kami” secara terbuka, telus dan profesional, sambil menambah Taiwan adalah sebahagian daripada China. – Reuters

Berita berkaitan
Ringgit menyusut, menghampiri paras RM4.70 berbanding dolar
September 20, 2023· Isu semasa
Harimau Malaya berjaya ikat China 1-1
September 9, 2023· Isu semasa
Undi awal tentera dan polis hari ini
August 8, 2023· Politik
Bursa ditutup rendah hari kedua berturut-turut
July 18, 2023· Isu semasa
Popular
Lee rombak Kabinet Singapura
June 6, 2022
Pejuang Taliban berpakaian ala tentera Amerika kawal Kabul
September 1, 2021
Lagi Dunia terkini
Mangsa maut gempa bumi di Maghribi cecah 2,800 orang
September 12, 2023 · Dunia
Suhu dunia rekod hari paling panas
July 5, 2023 · Dunia
Gunung Semeru di Indonesia meletus, muntahkan abu
June 22, 2023 · Dunia
Letusan gunung berapi di Filipina punca penduduk jatuh sakit
June 19, 2023 · Dunia
Suhu bumi paling panas direkodkan awal Jun
June 16, 2023 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Dah bohong sini, dia bohong di New York
23 minit lalu
[VIDEO] Penamaan calon PRK Pelangai selesai, PN hadapi saingan 3 penjuru
14 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok