Krisis Ukraine: EU gesa Malaysia sokong undi PBB kutuk Russia

Kesatuan Eropah (EU) menggesa Kuala Lumpur menyokong draf resolusi dalam Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) yang mengutuk pencerobohan Russia di Ukraine, dengan mengatakan langkah sedemikian adalah demi kepentingan Malaysia sendiri.

Gesaan itu, yang dibuat pada taklimat media pada Selasa oleh Duta Perancis, Jerman dan EU yang lain di Kuala Lumpur, dibuat ketika utusan negara-negara Barat yang lain di seluruh Asia mengambil langkah diplomatik sama sejak beberapa hari lalu.

Malaysia adalah antara 15 negara Asia, termasuk negara jiran Indonesia, Singapura, Vietnam dan Thailand, yang sama ada berucap atau akan berucap dalam perbahasan pada UNGA.

UNGA, di mana semua 193 negara anggota PBB diwakili, sedang membahaskan pencerobohan Russia selepas Moscow minggu lalu menggunakan kuasa veto menolak resolusi Majlis Keselamatan PBB mengenai perkara itu. Undian dijangka diadakan pada Rabu.

“Kami menyeru Malaysia untuk mengundi menyokong resolusi ini,” kata Roland Galharague, Duta Besar Perancis ke Kuala Lumpur. Perancis ialah presiden semasa Majlis EU.

Galharague menyatakan bahawa Kuala Lumpur telah mengundi menyokong resolusi Perhimpunan Agung PBB 68/262 pada 2014 – yang mengesahkan integriti wilayah Ukraine berikutan penaklukan Russia ke atas semenanjung Crimea pada tahun itu.

“Jika Malaysia mengundi menyokong resolusi pada 2014, maka ia harus mengundi menyokong resolusi kali ini,” kata Galharague.

Tidak seperti Majlis Keselamatan, yang boleh mengeluarkan resolusi yang mengikat secara sah, membenarkan sekatan atau operasi ketenteraan, Perhimpunan Agung tidak mempunyai kuasa sebenar kerana keputusannya tidak mengikat negara anggota.

Namun, negara yang menyokong draf resolusi Perhimpunan Agung dibahaskan berkata sokongan untuknya akan menghantar isyarat kuat kepada Presiden Russia Vladimir Putin bahawa pencerobohan Moscow tidak boleh diterima oleh masyarakat antarabangsa.

Perbahasan Perhimpunan Agung diadakan di bawah prosedur yang dipanggil ‘Uniting for Peace’, yang boleh digunakan apabila negara anggota yang menggunakan kuasa veto dalam Majlis Keselamatan menggunakan kuasanya terhadap resolusi dalam badan tinggi PBB itu.

Reuters melaporkan pada hari Isnin bahawa draf resolusi – yang dibentangkan oleh Amerika Syarikat dan Albania – mempunyai kira-kira 80 penaja bersama. Galharague, dalam ulasannya, menggariskan bahawa Malaysia bukan sebahagian daripada mana-mana pakatan rasmi.

“Ini bermakna pada akhirnya, satu-satunya pertahanan dan pertahanan muktamad Malaysia terletak pada prinsip … [terhadap] integriti wilayah, kedaulatan, kebebasan politik dan hak untuk membuat pilihan mereka sendiri,” kata Galharague .

Duta Jerman Peter Blomeyer berkata walaupun Ukraine berada kira-kira 10,000 kilometer jauhnya dari Malaysia, serangan Russia ke atas negara Eropah Timur itu memberi kesan kepada Kuala Lumpur.

“Jika kita tidak bersatu untuk menentangnya, maka kita akan mempunyai … dunia di mana yang lebih kuat boleh menekan yang lemah,” kata Blomeyer.

Malaysia, seperti beberapa negara Asia Tenggara yang lain, telah mengambil pendekatan berhat-hati sebagai tindak balas terhadap pencerobohan Russia dengan memilih untuk tidak mengutuk Moscow secara langsung.

Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob pada Sabtu berkata Kuala Lumpur “sangat prihatin terhadap peningkatan konflik di Ukraine, dan menggesa semua pihak yang berkenaan untuk segera mengambil langkah untuk mengurangkan dan mencegah kehilangan nyawa dan kemusnahan”.

Singapura, antara negara yang akan berucap di Perhimpunan Agung pada Isnin, berkata “ia tidak akan teragak-agak untuk mengundi ya pada draf resolusi ini”.

Perdana Menteri Singapura Lee Hsien Loong hari ini mengeluarkan kenyataan mengutuk sekeras-kerasnya pencerobohan Russia dan menegaskan bahawa kedaulatan, kemerdekaan dan integriti wilayah Ukraine mesti dihormati,

Dalam catatan Facebook pada Isnin (28 Februari 2022), Lee menegaskan bahawa situasi yang berlaku di Ukraine adalah penting kepada Singapura. – Agensi/SCMP

BERITA BERKAIT
POPULAR