Krisis Russia-Ukraine: Biden hantar tentera tambahan ke Eropah Timur

Amerika Syarikat (AS) akan menghantar hampir 3,000 tentera tambahan ke Poland dan Romania untuk melindungi Eropah Timur daripada potensi krisis penempatan tentera Russia berhampiran sempadan Ukraine, kata pegawai AS.

Russia menafikan rancangan untuk menyerang Ukraine tetapi memberi isyarat bahawa ia tidak berada dalam keadaan untuk berkompromi, sambil mengejek Britain, menggelar Perdana Menteri Boris Johnson ‘keliru’ dan menuduh ahli politik United Kingdom (UK) sebagai ‘bodoh dan kejahilan’.

Moscow meletakkan lebih 100,000 tentera berhampiran sempadan Ukraine dan berkata Russia boleh mengambil langkah ketenteraan jika tuntutannya tidak dipenuhi, termasuk janji Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) untuk tidak menerima Kyiv sebagai anggota.

Skuadron Stryker yang terdiri daripada kira-kira 1,000 anggota perkhidmatan AS yang berpangkalan di Vilseck, Jerman akan dihantar ke Romania, kata Pentagon, manakala kira-kira 1,700 anggota perkhidmatan, terutama 82nd Airborne Division, dari Fort Bragg, North Carolina pula dihantar ke Poland.

Tiga ratus anggota perkhidmatan lain akan berpindah dari Fort Bragg ke Jerman.

Presiden AS Joe Biden berkata penempatan itu konsisten dengan apa yang beliau telah beritahu Presiden Russia Vladimir Putin: “Selagi dia bertindak agresif kami akan memastikan dapat meyakinkan sekutu NATO kami dan Eropah Timur bahawa kami berada di sana”.

Objektifnya kata jurucakap Pentagon, John Kirby adalah untuk menghantar isyarat kuat kepada Putin dan berterus terang kepada dunia bahawa NATO penting kepada AS dan sekutunya.

“Kami tahu bahawa dia juga berbulu di NATO, tentang Nato. Dia tidak merahsiakan perkara itu. Kami menjelaskan dengan jelas bahawa kami akan bersedia untuk mempertahankan sekutu NATO kami jika perkara itu berlaku. Mudah-mudahan ia tidak akan sampai ke situ.”

Menteri Pertahanan Poland Mariusz Blaszczak berkata penempatan tentera AS menunjukkan tanda solidariti yang kuat.

Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg turut mengalu-alukannya sambil berkata tindak balas pertubuhan itu terhadap Russia adalah bersifat defensif dan berkadar.

Usaha untuk mencapai penyelesaian diplomatik telah goyah, dengan negara-negara Barat menyifatkan tuntutan utama Russia sebagai bukan permulaan yang baik dan Moscow tidak menunjukkan tanda-tanda untuk menarik balik tenteranya. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR