Korea Utara uji peluru berpandu, sehari sebelum Kamala tiba di Seoul

September 28, 2022 · Dunia

Korea Utara menembak dua peluru berpandu balistik jarak dekat dari pantai timurnya pada hari ini (28 September), kata tentera Korea Selatan, sehari sebelum Naib Presiden Amerika Syarikat (AS) Kamala Harris dijangka tiba di Seoul.

Pelancaran itu dibuat dua hari selepas Korea Selatan dan tentera AS mengadakan latihan ketenteraan di perairan pantai timur selatan yang melibatkan kapal pengangkut pesawat. Pada Ahad, Korea Utara telah melepaskan satu lagi peluru berpandu balistik ke arah laut di luar pantai timurnya.

Peluru berpandu yang dilancarkan hari ini dilakukan dari kawasan Sunan Pyongyang, ibu negara Korea Utara, antara jam 6.10 petang (5.10 petang, waktu Malaysia) dan 6.20 petang, kata Ketua Turus Bersama Korea Selatan.

“Tentera kami telah memperkukuh pengawasan dan kewaspadaan serta mengekalkan postur kesediaan kedap udara sambil bekerjasama rapat dengan AS,” kata mereka dalam satu kenyataan.

Pengawal Pantai Jepun juga melaporkan ujian peluru berpandu balistik Korea Utara, sambil dikecam oleh menteri pertahanannya, Toshiro Ino sebagai “tidak boleh diterima”.

Beliau memberitahu pemberita, “Siri tindakan Korea Utara, termasuk pelancaran peluru berpandu balistik berulang, menimbulkan ancaman kepada keamanan dan keselamatan Jepun, rantau ini dan masyarakat antarabangsa.”

Selepas singgah di Jepun, Kamala akan mendarat di ibu negara Korea Selatan dan melawat Zon Nyah Ketenteraan (DMZ) yang berkubu antara jiran pada Khamis.

Dalam ucapan beberapa jam sebelum itu di atas kapal pemusnah USS Howard di bandar Yokosuka Jepun, Kamala menyebut pelancaran peluru berpandu oleh Korea Utara pada Ahad sebagai sebahagian daripada “program senjata haram yang mengancam kestabilan serantau dan melanggar beberapa resolusi Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu”.

Korea Utara telah menguji peluru berpandu pada kadar yang tidak pernah berlaku sebelum ini tahun ini. Negara terpencil itu telah menyelesaikan persiapan untuk ujian nuklear.

Sejak 2006, Korea Utara telah tertakluk kepada sekatan PBB, yang telah dipertingkatkan oleh Majlis Keselamatan secara berterusan, dan sebulat suara, selama bertahun-tahun untuk memotong pembiayaan bagi senjata nuklear dan program peluru berpandu balistiknya.

Korea Utara menolak resolusi PBB sebagai pelanggaran hak kedaulatannya untuk mempertahankan diri dan penerokaan angkasa lepas, dan telah mengkritik latihan ketenteraan AS dan Korea Selatan sebagai bukti niat bermusuhan mereka. – Agensi

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Ringgit jatuh lagi berbanding dolar AS
October 11, 2022· Isu semasa
Hutang negara Korea Selatan semakin meningkat walaupun hasil mengukuh
September 15, 2022· Dunia
Korea Selatan, AS dan Jepun mahu ambil tindakan terhadap Korea Utara
September 2, 2022· Dunia
Kes tenat akibat Covid-19 di Korea Selatan meningkat mendadak
August 1, 2022· Dunia
Popular
Singapura beri amaran kesan buruk, eraksi berpanjangan kopi Pejuang
May 26, 2022
Gempa bumi landa tengah New Zealand dan Mexico
September 22, 2022
Lagi Dunia terkini
Dua maut, lapan cedera serangan bunuh diri di balai polis Bandung
20 jam lalu · Dunia
Gempa bumi 6.4 magnitud gegar Jawa Barat petang tadi
December 3, 2022 · Dunia
Jeddah banjir besar selepas 13 tahun
November 24, 2022 · Dunia
Piala Dunia: Jepun cipta kejutan, malukan juala empat kali Jerman
November 23, 2022 · Dunia
Korban gempa bumi di Jawa barat meningkat kepada 268 orang
November 22, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Satu lagi laporan polis dakwa Anwar ligat fitnah Perikatan
20 jam lalu
[VIDEO] Laporan polis dakwa Anwar fitnah Perikatan dibiayai syarikat judi
December 7, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok