Ketua Pengarah WHO percaya Covid bermula di makmal Wuhan: Laporan

June 19, 2022 · Dunia

Ketua Pengarah Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO), Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus dilaporkan percaya virus SARS-CoV-2 yang mencetuskan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, bocor dari makmal di Wuhan, China pada 2019.

Walaupun secara terbuka WHO berpendapat bahawa ‘semua hipotesis mengenai asal-usul Covid kekal di atas meja’, sumber kerajaan memberitahu MailOnline bahawa Dr Tedros memberitahu ahli politik Eropah bahawa penjelasan paling mungkin ialah kemalangan besar di makmal Wuhan, tempat jangkitan mula merebak pada akhir 2019.

Perkhidmatan perisikan Barat sebelum ini bimbang tentang Institut Virologi Wuhan, tempat saintis memanipulasi sampel Covid-19 daripada kelawar di dalam gua hampir 1,000 batu jauhnya – gua yang sama di mana Covid-19 disyaki berasal – pada April 2020.

Sejak 2019, angka kematian di seluruh dunia akibat pandemik Covid kini dianggarkan mencecah lebih 18 juta.

WHO pada mulanya dikritik kerana pendekatannya berhubung wabak itu yang mementingkan China, serta kesediaan menerima bantahan Beijing bahawa dakwaan kebocoran makmal hanyalah ‘teori konspirasi’.

Bagaimanapun, dengan ketiadaan sebarang bukti yang meyakinkan tentang penyebaran ‘zoonotik’ – proses di mana virus melompat daripada haiwan kepada manusia – WHO kini mengamalkan pendirian awam yang lebih neutral.

Dr Tedros mengemas kini negara anggota mengenai wabak itu bulan ini, mengakui: “Kami belum mempunyai jawapan tentang dari mana ia datang atau bagaimana ia memasuki populasi manusia.

“Memahami asal usul virus adalah sangat penting secara saintifik untuk mencegah wabak dan wabak masa depan.

“Tetapi dari segi moral, kami juga berhutang kepada semua yang telah menderita dan meninggal dunia serta keluarga mereka. Semakin lama, semakin sukar. Kita perlu mempercepatkan dan bertindak dengan rasa terdesak.”

Dr Tedros berkata semua hipotesis mesti kekal di atas meja sehingga WHO mempunyai bukti yang membolehkan agensi itu menolak hipotesis tertentu.

“Satu-satunya cara kerja saintifik ini boleh maju dengan jayanya ialah dengan kerjasama penuh dari semua negara, termasuk China, tempat kes pertama SARS-CoV-2 dilaporkan,” katanya.

Tahun lalu, WHO telah menubuhkan Kumpulan Penasihat Saintifik untuk Asal Usul Patogen Novel (Sago) bagi menggariskan kajian yang diperlukan untuk mengenal pasti asal-usul SARS-CoV-2 – sebagaimana Covid dikenali secara saintifik – dan untuk ‘mewujudkan rangka kerja global mengkaji asal-usul patogen yang muncul.

Siasatan asal ke atas wabak itu oleh WHO telah ditentang hebat oleh China, membawa kepada laporan yang menyimpulkan virus SARS-CoV-2 mungkin ditularkan kepada manusia daripada kelawar melalui spesies lain yang tidak dikenali.

Tetapi selepas 14 negara termasuk United Kingdom, Amerika Syarikat (AS) dan Australia mengkritik penemuannya sebagai sangat terjejas, Dr Tedros mengakui kelemahan laporan itu dan mengarahkan proses baharu dilakukan.

Perisikan AS telah meletakkan makmal Wuhan yang dirahsiakan sebagai pusat analisisnya.

Bekas Setiausaha Negara AS Mike Pompeo mendakwa pekerja di institut itu telah jatuh sakit dengan simptom seperti Covid pada musim luruh 2019 – beberapa minggu sebelum amaran dibunyikan dibangkitkan, sambil mengatakan bahawa ianya adalah sebahagian daripada projek ketenteraan. – Agensi

Berita berkaitan
Kematian pertama bawah 12 tahun akibat Covid-19 di Singapura
June 28, 2022· Dunia
China gesa dunia hulur bantuan kepada Afghanistan
June 24, 2022· Dunia
Tiada lagi syarat pakai pelitup muka di Thailand
June 24, 2022· Dunia
Hab kereta api penumpang terbesar Asia kembali beroperasi di Beijing
June 20, 2022· Dunia
Popular
Russia mungkin serang Sweden, Finland jika NATO hantar tentera
June 30, 2022
Perisik dua kerakyatan bakal dihukum mati pemerintah Iran
May 4, 2022
Kes melonjak: Pakar gesa Thailand tangguh isytihar pascapandemik
July 1, 2022
Elon Musk lawat Indonesia pada Nov bukan Malaysia selepas dijemput Jokowi
May 16, 2022
Lagi Dunia terkini
Kes Covid-19 meningkat hampir di seluruh dunia: WHO
9 jam lalu · Dunia
Kes melonjak: Pakar gesa Thailand tangguh isytihar pascapandemik
9 jam lalu · Dunia
Kawalan ketat keselamatan di Hong Kong menjelang lawatan Presiden Xi
12 jam lalu · Dunia
Singapura import ayam dari Indonesia, tambah sumber baharu makanan
12 jam lalu · Dunia
Russia mungkin serang Sweden, Finland jika NATO hantar tentera
June 30, 2022 · Dunia
Video / Foto
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
4 jam lalu
[VIDEO] Marah disaman tiada lesen, langgar kereta JPJ sehingga terbalik
June 30, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok