Kesan ‘stealth Omicron’ teruk: Kajian

Virus BA.2 – subvarian Omicron – bukan sahaja merebak lebih cepat daripada varian asalnya, tetapi ia juga mungkin menyebabkan jangkitan lebih teruk, menurut kajian baharu dari Jepun.

Eksperimen baharu makmal itu menunjukkan BA.2 mungkin mempunyai ciri-ciri yang menjadikannya mampu menyebabkan jangkitan serius seperti varian lama Covid-19, termasuk Delta.

Dan seperti Omicron, sebahagian besarnya dapat mengelak daripada imuniti yang dicipta oleh vaksin. Suntikan penggalak memulihkan ketahanan vaksin menjadikan penyakit selepas jangkitan dikurangnay sebanyak 74 peratus.

BA.2 juga tahan terhadap beberapa rawatan, termasuk sotrovimab, antibodi monoklonal yang sedang digunakan terhadap Omicron.

Penemuan kajian itu disiarkan sebagai kajian pracetak pada pelayan bioRxiv, sebelum semakan pihak lain. Biasanya, sebelum kajian diterbitkan dalam jurnal perubatan, ia diteliti oleh pakar bebas. Pracetak membolehkan penyelidikan dikongsi dengan lebih cepat, tetapi ia disiarkan sebelum semakan tambahan itu.

“Ia mungkin, dari perspektif manusia, virus yang lebih teruk daripada BA.1 dan mungkin boleh menular dengan lebih baik serta menyebabkan jangkitan yang lebih teruk,” kata Dr Daniel Rhoads, Ketua Bahagian Mikrobiologi di Klinik Cleveland di Ohio.

Rhoads menyemak kajian itu tetapi tidak terlibat dalam penyelidikan.

BA.2 lebih cepat bermutasi berbanding virus asal penyebab Covid yang muncul di Wuhan, China. Ia juga mempunyai berpuluh-puluh perubahan gen yang berbeza daripada varian asal Omicron, menjadikannya berbeza daripada virus pandemik terbaharu seperti varian Alpha, Beta, Gamma dan Delta.

Kei Sato, seorang penyelidik di Universiti Tokyo yang menjalankan kajian itu, berpendapat bahawa penemuan ini membuktikan bahawa BA.2 tidak boleh dianggap sebagai sejenis Omicron dan ia perlu dipantau dengan lebih teliti.

“Seperti yang anda ketahui, BA.2 dipanggil ‘stealth Omicron,’ ” kata Sato kepada CNN. Itu disebabkan ianya tidak muncul pada ujian PCR. Oleh itu, makmal perlu mengambil langkah tambahan dan menyusun virus untuk mencari varian ini.

“Mewujudkan kaedah untuk mengesan BA.2 secara khusus akan menjadi perkara pertama banyak negara perlu melakukannya,” katanya.

“Nampaknya kita mungkin melihat tulisan Yunani baharu,” kata Deborah Fuller, ahli virologi di Sekolah Perubatan Universiti Washington, yang menyemak kajian itu tetapi bukan sebahagian daripada penyelidikan.

BA.2 dengan 30 peratus hingga 50 peratus lebih cepat menular daripada Omicron telah dikesan di 74 negara dan 47 negeri Amerika Syarikat (AS).

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS menganggarkan bahawa kira-kira 4 peratus rakyat Amerika kini dijangkiti BA.2, tetapi banyak bahagian lain di dunia mempunyai lebih banyak pengalaman dengan varian ini.

BA.2 dilaporkan telah menjadi dominan di sekurang-kurangnya 10 negara lain – Bangladesh, Brunei, China, Denmark, Guam, India, Montenegro, Nepal, Pakistan dan Filipina – menurut laporan epidemiologi mingguan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Tetapi, terdapat pelbagai bukti tentang keterukan BA.2 di dunia nyata. Kemasukan ke hospital terus merosot di negara di mana BA.2 telah bertapak, seperti Afrika Selatan dan United Kingdom.

Tetapi di Denmark, di mana BA.2 telah menjadi penyebab utama jangkitan, kemasukan ke hospital dan kematian semakin meningkat, menurut WHO.

Kajian baru mendapati bahawa BA.2 boleh menyalin dirinya dalam sel lebih cepat daripada BA.1, versi asal Omicron. Ia juga lebih mahir menyebabkan sel-sel melekat bersama.

Ini membolehkan virus mencipta rumpun sel yang lebih besar, dipanggil syncytia, daripada BA.1. Itu membimbangkan kerana rumpun ini kemudiannya menjadi kilang untuk menghasilkan lebih banyak salinan virus.

Delta juga pandai mencipta syncytia, yang dianggap sebagai salah satu sebab ia sangat merosakkan paru-paru.

Apabila penyelidik menjangkiti hamster dengan BA.2 dan BA.1, haiwan yang dijangkiti BA.2 itu menjadi lebih menderita sakit dan fungsi paru-paru yang lebih teruk. Dalam sampel tisu, paru-paru hamster yang dijangkiti BA.2 mempunyai lebih banyak kerosakan daripada yang dijangkiti oleh BA.1. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR