Kesan bahaya Covid-19 pada otak berlarutan beberapa tahun: Kajian

August 19, 2022 · Dunia

Mangsa yang terselamat daripada Covid-19 kekal berisiko tinggi mengalami gangguan psikotik, demensia dan keadaan serupa selama sekurang-kurangnya dua tahun, menurut satu kajian meluas yang menonjolkan beban penyakit kronik yang semakin meningkat selepas pandemik itu.

Walaupun kebimbangan dan kemurungan berlaku lebih kerap selepas Covid-19 berbanding jangkitan pernafasan lain, risiko biasanya berkurangan dalam masa dua bulan, lapor penyelidik Universiti Oxford.

Sebaliknya, defisit kognitif yang dikenali sebagai “kabus otak”, epilepsi, sawan dan gangguan kesihatan mental serta otak jangka panjang yang lain kekal meningkat 24 bulan kemudian, menurut kajian yang diterbitkan pada Rabu (17 Ogos) dalam jurnal Lancet Psychiatry.

Penemuan itu, berdasarkan rekod lebih daripada 1.25 juta pesakit, sekali gus menambah bukti potensi virus untuk menyebabkan kerosakan yang mendalam terhadap sistem saraf pusat dan memburukkan lagi beban global demensia – yang menelan belanja dianggarkan AS$1.3 trilion pada tahun wabak itu bermula.

Penyelidik Oxford menunjukkan pada Mac bahawa kes ringan dikaitkan dengan pengecutan otak bersamaan dengan sedekad penuaan normal.

“Hasilnya mempunyai implikasi penting untuk pesakit dan perkhidmatan kesihatan kerana ia menunjukkan kes baharu keadaan neurologi yang dikaitkan dengan jangkitan Covid-19 mungkin berlaku untuk masa yang agak lama selepas wabak itu reda,” kata seorang profesor psikiatri dan pengarang utama kajian Dr Paul Harrison.

Laporan kajian itu menekankan keperluan untuk lebih banyak penyelidikan bagi memahami mengapa ini berlaku, dan apa yang boleh dilakukan untuk mencegah dan merawat keadaan ini, katanya.

Kajian itu menganalisis data mengenai 14 diagnosis neurologi dan psikiatri daripada rangkaian rekod kesihatan elektronik TriNetX, yang mengandungi maklumat yang tidak dikenal pasti mengenai kira-kira 89 juta pesakit, daripada kanak-kanak hingga warga tua.

Seramai 1.28 juta orang dengan diagnosis Covid-19 yang disahkan dalam tempoh kajian dua tahun dipadankan dengan bilangan pesakit yang sama dengan jangkitan pernafasan lain yang bertindak sebagai kumpulan kawalan.

Kemungkinan kebanyakan diagnosis neurologi dan psikiatri selepas Covid-19 adalah lebih rendah pada kanak-kanak berbanding orang dewasa.

Tidak seperti orang dewasa, kanak-kanak tidak mengalami peningkatan risiko gangguan mood atau kebimbangan, dan sebarang defisit kognitif yang mereka alami cenderung bersifat sementara.

“Adalah berita baik bahawa risiko diagnosis kemurungan dan kebimbangan yang lebih tinggi selepas Covid-19 adalah jangka pendek dan tidak ada peningkatan dalam risiko diagnosis ini pada kanak-kanak,” kata pengarang bersama Max Taquet.

“Bagaimanapun, adalah membimbangkan bahawa beberapa keadaan lain, seperti demensia dan sawan, terus didiagnosis dengan lebih kerap selepas Covid-19, walaupun dua tahun kemudian.”

Hakikat bahawa risiko ini kekal tinggi untuk sekian lama menunjukkan bahawa mekanisme asas yang mendorongnya berterusan melepasi jangkitan akut, kata para penyelidik.

Punca yang berpotensi termasuk kerosakan pada sel yang melapisi saluran darah, membawa kepada pembekuan darah, dan kebocoran penghalang darah ke otak.

Vaksinasi sebelumnya dikaitkan dengan pengurangan atau tidak mengubah risiko kebanyakan hasil neurologi atau psikiatri, kata penulis.

Kadar masalah ini adalah serupa selepas kemunculan varian Omicron dan Delta, menunjukkan bahawa jangkitan coronavirus mungkin terus mendorong penyakit neuropsikiatri walaupun ia menyebabkan penyakit yang kurang teruk.

Kajian itu adalah yang pertama cuba menyelidik beberapa akibat neurologi dan psikiatri yang berbeza dan berlarutan akibat Covid-19, dalam set data yang besar, ulas Dr Jonathan Rogers dan Profesor Glyn Lewis dari University College London.

“Ia menyerlahkan beberapa ciri klinikal yang amat memerlukan penyiasatan lanjut,” kata mereka, sambil menambah bahawa lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengesahkan penemuan itu. – Agensi

Berita berkaitan
Fahmi akan jumpa kumpulan buat kajian 100 hari, bidas laporan tak adil
February 28, 2023· Isu semasa
Berdepan masalah kewangan, Pharmaniaga diletak bawah kategori PN17
February 28, 2023· Isu semasa
Perbicaraan kes saman Muhyiddin terhadap Puad ditetapkan pada Ogos
February 16, 2023· Isu semasa
Kos umrah meningkat, apa puncanya?
February 15, 2023· Isu semasa
Popular
FIFA batal Indonesia tuan rumah Piala Dunia B-20 kerana Israel
March 30, 2023
Asteroid hampir sebesar padang bola lintasi bumi esok: NASA
March 24, 2023
AS tuduh penyanyi rap The Fugees terlibat lobi haram dengan Jho Low
March 31, 2023
20 jemaah umrah maut, 29 cedera bas terbalik, terbakar
March 28, 2023
Lagi Dunia terkini
AS tuduh penyanyi rap The Fugees terlibat lobi haram dengan Jho Low
3 jam lalu · Dunia
FIFA batal Indonesia tuan rumah Piala Dunia B-20 kerana Israel
March 30, 2023 · Dunia
20 jemaah umrah maut, 29 cedera bas terbalik, terbakar
March 28, 2023 · Dunia
Kes 1MDB: Mahkamah lucut hak AS$35.1 juta terhadap Roger Ng
March 25, 2023 · Dunia
Asteroid hampir sebesar padang bola lintasi bumi esok: NASA
March 24, 2023 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Machang tak buat laporan polis, dakwaan Jelutong berniat jahat
March 29, 2023
[VIDEO] Bantah bahasa Inggeris dalam RUU, Besut digantung tiga hari
March 29, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok