Kesan bahaya Covid-19 pada otak berlarutan beberapa tahun: Kajian

August 19, 2022 · Dunia

Mangsa yang terselamat daripada Covid-19 kekal berisiko tinggi mengalami gangguan psikotik, demensia dan keadaan serupa selama sekurang-kurangnya dua tahun, menurut satu kajian meluas yang menonjolkan beban penyakit kronik yang semakin meningkat selepas pandemik itu.

Walaupun kebimbangan dan kemurungan berlaku lebih kerap selepas Covid-19 berbanding jangkitan pernafasan lain, risiko biasanya berkurangan dalam masa dua bulan, lapor penyelidik Universiti Oxford.

Sebaliknya, defisit kognitif yang dikenali sebagai “kabus otak”, epilepsi, sawan dan gangguan kesihatan mental serta otak jangka panjang yang lain kekal meningkat 24 bulan kemudian, menurut kajian yang diterbitkan pada Rabu (17 Ogos) dalam jurnal Lancet Psychiatry.

Penemuan itu, berdasarkan rekod lebih daripada 1.25 juta pesakit, sekali gus menambah bukti potensi virus untuk menyebabkan kerosakan yang mendalam terhadap sistem saraf pusat dan memburukkan lagi beban global demensia – yang menelan belanja dianggarkan AS$1.3 trilion pada tahun wabak itu bermula.

Penyelidik Oxford menunjukkan pada Mac bahawa kes ringan dikaitkan dengan pengecutan otak bersamaan dengan sedekad penuaan normal.

“Hasilnya mempunyai implikasi penting untuk pesakit dan perkhidmatan kesihatan kerana ia menunjukkan kes baharu keadaan neurologi yang dikaitkan dengan jangkitan Covid-19 mungkin berlaku untuk masa yang agak lama selepas wabak itu reda,” kata seorang profesor psikiatri dan pengarang utama kajian Dr Paul Harrison.

Laporan kajian itu menekankan keperluan untuk lebih banyak penyelidikan bagi memahami mengapa ini berlaku, dan apa yang boleh dilakukan untuk mencegah dan merawat keadaan ini, katanya.

Kajian itu menganalisis data mengenai 14 diagnosis neurologi dan psikiatri daripada rangkaian rekod kesihatan elektronik TriNetX, yang mengandungi maklumat yang tidak dikenal pasti mengenai kira-kira 89 juta pesakit, daripada kanak-kanak hingga warga tua.

Seramai 1.28 juta orang dengan diagnosis Covid-19 yang disahkan dalam tempoh kajian dua tahun dipadankan dengan bilangan pesakit yang sama dengan jangkitan pernafasan lain yang bertindak sebagai kumpulan kawalan.

Kemungkinan kebanyakan diagnosis neurologi dan psikiatri selepas Covid-19 adalah lebih rendah pada kanak-kanak berbanding orang dewasa.

Tidak seperti orang dewasa, kanak-kanak tidak mengalami peningkatan risiko gangguan mood atau kebimbangan, dan sebarang defisit kognitif yang mereka alami cenderung bersifat sementara.

“Adalah berita baik bahawa risiko diagnosis kemurungan dan kebimbangan yang lebih tinggi selepas Covid-19 adalah jangka pendek dan tidak ada peningkatan dalam risiko diagnosis ini pada kanak-kanak,” kata pengarang bersama Max Taquet.

“Bagaimanapun, adalah membimbangkan bahawa beberapa keadaan lain, seperti demensia dan sawan, terus didiagnosis dengan lebih kerap selepas Covid-19, walaupun dua tahun kemudian.”

Hakikat bahawa risiko ini kekal tinggi untuk sekian lama menunjukkan bahawa mekanisme asas yang mendorongnya berterusan melepasi jangkitan akut, kata para penyelidik.

Punca yang berpotensi termasuk kerosakan pada sel yang melapisi saluran darah, membawa kepada pembekuan darah, dan kebocoran penghalang darah ke otak.

Vaksinasi sebelumnya dikaitkan dengan pengurangan atau tidak mengubah risiko kebanyakan hasil neurologi atau psikiatri, kata penulis.

Kadar masalah ini adalah serupa selepas kemunculan varian Omicron dan Delta, menunjukkan bahawa jangkitan coronavirus mungkin terus mendorong penyakit neuropsikiatri walaupun ia menyebabkan penyakit yang kurang teruk.

Kajian itu adalah yang pertama cuba menyelidik beberapa akibat neurologi dan psikiatri yang berbeza dan berlarutan akibat Covid-19, dalam set data yang besar, ulas Dr Jonathan Rogers dan Profesor Glyn Lewis dari University College London.

“Ia menyerlahkan beberapa ciri klinikal yang amat memerlukan penyiasatan lanjut,” kata mereka, sambil menambah bahawa lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengesahkan penemuan itu. – Agensi

Berita berkaitan
Kes baharu Covid-19 seluruh negara catat peningkatan
December 17, 2023· Isu semasa
Saksi kes 1MDB Najib positif Covid-19, perbicaraan disingkatkan
December 15, 2023· Isu semasa
Jumlah kes Covid-19 aktif setakat ini 20,017
December 11, 2023· Isu semasa
Usul pindah RM21 bilion kepada Kumpulan Wang Pembangunan diluluskan
November 30, 2023· Isu semasa
Popular

Sorry. No data so far.

Lagi Dunia terkini
Konflik Gaza: Angka korban mangsa kekejaman Zionis meningkat 14,532 orang
November 23, 2023 · Dunia
Ancaman Israel guna senjata nuklear dikecam negara-negara Arab
November 6, 2023 · Dunia
Israel melakukan jenayah perang, dakwa Menteri Luar Jordan
November 6, 2023 · Dunia
Internet dan telefon tidak dapat diakses di utara Semenanjung Gaza: Laporan
October 30, 2023 · Dunia
Letupan bom dan insiden berbalas tembakan di Tak Bai
October 21, 2023 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Mahathir dakwa SPRM ugut Mirzan untuk dakwa dirinya
January 22, 2024
[VIDEO] Siasat saya senang, yang susah siasat PM sebab ada kuasa, kata Mahathir
January 22, 2024

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok