Kes Covid-19 Indonesia naik 40 kali ganda dalam sebulan

Pasukan Petugas Covid-19 Kebangsaan melaporkan jangkitan virus itu di Indonesia melonjak dengan ketara berdasarkan jumlah individu yang terdedah kepada wabak itu sepanjang minggu lalu.

Malah, angka minggu ini adalah yang tertinggi sepanjang sebulan lalu.

Jurucakap pasukan petugas Covid-19, Wiku Adisasmito menjelaskan terdapat lebih 1,400 kes pada minggu pertama Januari, namun pada minggu lepas, lebih 56,000 kes positif direkodkan.

“Terdapat lonjakan kepada 56,000 kes dalam tempoh satu minggu. Jumlah ini meningkat 40 kali ganda berbanding awal Januari,” kata Wiku dalam sidang media dalam talian, hari ini.

Dari segi kes positif harian, katanya, terdapat lonjakan yang sangat ketara, di mana pada 1 Februari, kes harian baharu telah mencecah lebih 16,000, lebih tinggi daripada ketika gelombang pertama Covid-19 berlaku pada Disember 2020.

“Dilihat daripada jangkitan positif pada 1 Februari, kes harian mencecah 16,000, lebih tinggi daripada penambahan harian pada gelombang pertama pada Disember 2020,” katanya.

Akibatnya, kadar positif harian daripada ujian antigen dan PCR juga meningkat. Berdasarkan data terkini, ia mencapai enam peratus atau melebihi standard Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Sebelum ini, kadar positif harian adalah konsisten pada hanya 0-2 peratus, katanya..

“Sudah pasti kenaikan kadar positif seharusnya menjadi amaran kepada kita semua untuk merenung semula disiplin terhadap pematuhan protokol kesihatan,” kata Wiku.

Sementara itu, jumlah kematian Covid-19 adalah kurang daripada ketika gelombang pertama pada penghujung 2020. Pada 1 Februari 2022, jumlah kematian harian dicatatkan sebanyak 28, manakala pada gelombang pertama mencapai 300 sehari.

Bagaimanapun, Wiku menegaskan biarpun jumlahnya rendah, kematian Covid-19 adalah peringatan bahawa penularan virus akibat kemunculan varian Omicron kekal berbahaya, terutama bagi warga emas dan pesakit yang mempunyai komorbiditi.

“Paling penting jangan pergi ke tempat awam jika tiada keperluan mendesak. Ini mesti digunakan semula. Berita baiknya ialah peningkatan kes positif yang tinggi tidak diikuti dengan peningkatan kematian yang tinggi,” jelasnya. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR