Kes Covid-19 di Jakarta tunjuk trend peningkatan: Timbalan Gabenor

Timbalan Gabenor Jakarta, Ahmad Riza Patria, mengesyaki peningkatan kes Covid-19 sejak kebelakangan ini adalah kesan daripada cuti Krismas dan Tahun Baharu.

Menurutnya sejak 1 hingga 7 Januari, jumlah jangkitan positif di Jakarta mencecah 1,394 kes.

“Saya rasa ini mesti menjadi kebimbangan kita. Terdapat peningkatan yang ketara dalam beberapa hari kebelakangan ini, yang mungkin antara lain disebabkan oleh cuti Krismas dan Tahun Baharu,” katanya seperti dipetik Antara.

Pihak pentadbiran ibu kota terus menjalankan usaha untuk menyekat kes aktif, dan beliau meminta orang ramai mengekalkan protokol kesihatan dalam aktiviti harian serta peka dengan penularan varian Omicron.

“Kami tidak mahu lagi peningkatan dalam kes Covid, kami cuba sekat dan kurangkan bilangan. Kami pasti memperhebatkan pengesanan, ujian dan rawatan seperti dahulu kami mencuba segala-galanya,” katanya.

Jabatan Kesihatan Jakarta melaporkan daripada jumlah kes sejak 1 Januari lalu, 1,082 adalah pengembara antarabangsa.

Sementara itu, Pasukan Petugas Covid-19 Indonesia memaklumkan sebanyak 518 kes baharu dilaporkan di seluruh negara hari ini dengan Jakarta mencatat 300 kes.

Kepulauan Riau mencatatkan jumlah kes kedua tertinggi iaitu 60, diikuti Jawa Barat (36), Banten (30), dan Jawa Tengah (28).

Angka terbaharu itu menjadikan kumulatif positif sejak kes pertama disahkan pada Mac 2020 mencecah 4,265,187 kes, tertinggi dalam kalangan negara-negara Asean – diikuti Filipina, Malaysia dan Thailand.

Jurucakap pasukan petugas itu, Wiku Adisasmito, menegaskan bahawa kerajaan terus memantau dengan ketat pintu masuk negara dan melaksanakan dasar kuarantin untuk pelancong antarabangsa.

Mengenai ketibaan pelancong antarabangsa, Kementerian Pengangkutan meramalkan jumlah itu akan meningkat mulai 5 Januari 2022, kepada tiga minggu akan datang, kata Adisasmito.

“Atas sebab itu, langkah-langkah jangkaan mesti disediakan termasuk keputusan untuk menangguhkan semua bentuk perjalanan yang tidak mendesak dan tidak dirancang, terutama dalam jumlah yang besar,” katanya. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR