Keluarga pelajar maut dalam pergaduhan ampuni pembunuh

Keluarga Abdullah Bin Ayyash, seorang pelajar yang meninggal dunia akibat kecederaan kepala yang dialami ketika pergaduhan di sebuah sekolah di Jeddah Ahad lalu, memaafkan rakan pelajar yang telah menyebabkan kematian pelajar itu.

Keluarga itu berkata, mereka memaafkan pelajar yang bertanggungjawab atas kematian anak mereka kerana mencari keredhaan Allah SWT.

Sebilangan besar orang, termasuk ahli keluarganya, menghadiri solat jenazah dan pengkebumian Abdullah di Masjid Al-Quraiqari di kejiranan Al-Salehiya di Jeddah pada Selasa, memetik SaudiGazette.

Abdullah Al-Ayyash, pakar hartanah, berkata dalam satu kenyataan yang dimuat naik di akaun Twitternya bahawa keluarga pelajar yang meninggal dunia mengumumkan keputusan mereka untuk mengampuni rakan sekelas Abdullah yang bertanggungjawab atas kematiannya pada satu majlis takziah.

Ketika memberikan pengampunan, keluarga itu mengetepikan hak peribadi berkenaan dengan kematian Abdullah, kerana Allah.

Al-Ayyash berkata bapa Abdullah telah menunjukkan contoh yang baik apabila dia menerima kehadiran keluarga pelajar tertuduh di rumahnya ketika prosedur rasmi pengampunan sedang dilaksanakan di sana.

Bapa Abdullah mengumumkan keputusan mengampuni tertuduh di tengah-tengah kehadiran ahli keluarga dan saudara mara yang berkumpul untuk mengucapkan takziah.

Abdullah yang berusia lima belas tahun meninggal dunia di Sekolah Menengah Granada di daerah Putera Fawaz di timur Jeddah, Ahad lalu.

Pertengkaran dan pergaduhan antara Abdullah dan rakan sekelasnya mengakibatkan kematiannya.

Ketika pergaduhan itu, rakan sekelasnya menghentak kepala Abdullah di atas meja, menyebabkan pendarahan dalaman yang menyebabkan kematiannya. Pergaduhan itu berlaku sambil diperharikan pelajar lain di dalam kelas pertengahan darjah tiga.

Polis Jeddah dan Jabatan Pendidikan memulakan siasatan berhubung kejadian itu.

Mengikut undang-undang Arab Saudi, individu yang disabitkan dengan kesalahan membunuh akan dihukum pancung.

BERITA BERKAIT
POPULAR