Keberkesanan dos penggalak juga berkurangan: Kajian rasmi UK

Kajian rasmi Kerajaan Britain mendapati jangkitan varian baharu Covid-19 yang mula ditemukan di selatan Afrika, tidak teruk, tetapi menular dengan pantas berbanding varian lain, sekali gus mengurangkan risiko kemasukan ke hospital.

Agensi Keselamatan Kesihatan United Kingdom (UKHSA) dalam kajiannya menunjukkan kemasukan ke hospital pesakit yang dijangkiti Omicron adalah 50 hingga 70 peratus lebih rendah berbanding mereka yang dijangkiti varian Delta.

UKHSA berkata hanya 31 hingga 45 peratus pesakit dijangkiti varian Omicron mendapatkan rawatan di jabatan kecemasan, berbanding mereka yang dijangkiti Delta.

Data agensi itu disertakan dengan notis penting menyatakan “Walaupun suntikan dos penggalak vaksin meningkatkan perlindungan terhadap Omicron, keberkesanannya mula berkurangan dengan lebih cepat berbanding Delta dan 15 peratus hingga 25 peratus lebih rendah bermula 10 minggu selepas dos ketiga.”

Agensi itu juga memberi amaran bahawa varian baharu itu sangat mudah menular sehingga masih boleh menghasilkan sejumlah besar kes yang teruk.

Penemuan ini berdasarkan kajian yang dilakukan sebelumnya dengan penilaian yang sama berkaitan risiko Omicron bagi kemasukan ke hospital yang lebih rendah – jaminan yang jarang berlaku untuk varian yang kebolehjangkitannya mengatasi Delta.

Penyelidik di Scotland mendapati Omicron dikaitkan dengan risiko kemasukan ke hospital dua pertiga lebih rendah berbanding varian terdahulu, manakala kajian Afrika Selatan menunjukkan pengurangan risiko kemasukan ke hospital pada 80 peratus.

Satu lagi kajian, daripada pasukan Imperial College London yang menilai set data yang lebih besar, mendapati bahawa hampir separuh individu yang dijangkiti Omicron mungkin memerlukan rawatan semalaman di hospital.

Perkembangan berasingan yang berkaitan dengan pencegahan dan rawatan, menambah keyakinan bahawa dos ketiga vaksin Covid-19 AstraZeneca secara signifikan meningkatkan antibodi terhadap Omicron, menurut kajian makmal di Universiti Oxford.

Kajian berasingan melibatkan dos penggalak yang dibangunkan oleh Sinovac Biotech China – pengeluar salah satu vaksin Covid-19 yang paling banyak digunakan di dunia – tidak begitu berkesan.

Suntikan itu tidak menghasilkan tahap antibodi peneutral yang mencukupi untuk melindungi badan daripada jangkitan Omicron, menurut keputusan ujian makmal yang diterbitkan pada hari Khamis.

Penyelidikan mencadangkan bahawa orang yang telah menerima suntikan Sinovac, yang dikenali sebagai CoronaVac, perlu mendapatkan vaksin yang berbeza sebagai dos penggalak mereka. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR