Kajian dapati 95 peratus kes cacar monyet tular melalui seksual

July 22, 2022 · Dunia

Sembilan puluh lima peratus daripada kes cacar monyet telah ditularkan melalui aktiviti seksual, menurut kajian terbesar setakat ini, yang turut mencatatkan tanda-tanda klinikal baharu seperti luka pada alat kelamin.

Penyelidikan yang diterbitkan dalam New England Journal of Medicine pada Khamis (21 Julai), dibuat ketika pakar Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) membahaskan sama ada untuk mengklasifikasikan wabak itu sebagai kecemasan kesihatan global – penggera tertinggi yang boleh dibunyikan jika sesuatu penyakit menjadi wabak.

Diketuai oleh saintis di Queen Mary University of London, kertas kajian baharu itu meneliti 528 jangkitan yang disahkan di 16 negara, antara 27 April dan 24 Jun 2022.

“Adalah penting untuk menekankan bahawa cacar monyet bukanlah jangkitan seksual dalam erti kata tradisional; ia boleh diperoleh melalui sebarang jenis hubungan fizikal yang rapat, ” kata pengarang pertama John Thornhill, dalam satu kenyataan.

“Bagaimanapun, tugas kami menunjukkan bahawa kebanyakan penularan setakat ini berkaitan dengan aktiviti seksual – terutamanya, tetapi tidak secara eksklusif, dalam kalangan lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki,” tambahnya.

“Kajian penyelidikan ini meningkatkan pemahaman kami tentang cara ia merebak dan kumpulan di mana ia merebak yang akan membantu pengecaman segera kes baharu dan membolehkan kami menawarkan strategi pencegahan.”

Secara keseluruhan, 98 peratus individu yang dijangkiti adalah lelaki gay atau biseksual, 41 peratus mempunyai HIV dan garis usia ialah 38 tahun.

Bilangan median pasangan seks mereka dalam tiga bulan sebelumnya ialah lima, dan sekitar satu pertiga diketahui telah melawat tempat seks di tapak seperti pesta seks atau sauna dalam bulan sebelumnya.

Walaupun aktiviti seksual berada di belakang kebanyakan kes, para penyelidik menegaskan dalam satu kenyataan bahawa virus cacar monyet boleh disebarkan melalui sebarang sentuhan fizikal yang rapat, seperti titisan pernafasan dan berpotensi melalui pakaian dan permukaan lain.

Kebanyakan mereka yang dijangkiti menunjukkan simptom yang sebelum ini tidak dikaitkan dengan cacar monyet, termasuk luka pada mulut atau dubur.

Ini adalah serupa dengan jangkitan seksual (STI) dan boleh menyebabkan salah diagnosis, kata penulis.

“Hasil klinikal dalam siri kes ini meyakinkan, ” kata penulis.

“Kebanyakan kes adalah ringan dan terhad, dan tiada kematian. Walaupun 13 peratus daripada mereka dimasukkan ke hospital, tiada komplikasi serius dilaporkan dalam majoriti mereka yang dimasukkan.”

DNA cacar monyet terdapat dalam air mani 29 daripada 32 individu yang diuji, tetapi masih tidak jelas sama ada ianya mampu berjangkit. – Agensi

Berita berkaitan
Jepun lulus vaksin baharu cegah cacar monyet
July 30, 2022· Dunia
Jepun sahkan kes pertama cacar monyet
July 26, 2022· Dunia
400 lebih kes cacar monyet dikesan di Itali
July 24, 2022· Dunia
WHO isytihar cacar monyet sebagai kecemasan kesihatan global, amaran tertinggi
July 24, 2022· Dunia
Popular
Enam kanak-kanak antara 24 maut keganasan terbaharu rejim Zionis
August 7, 2022
Pakistan, negara Islam kutuk tindakan Israel serbu Masjid Al-Aqsa
August 8, 2022
Lagi Dunia terkini
Kebakaran hutan di barat laut Sepanyol musnahkan lebih 4,000 hektar kawasan
15 jam lalu · Dunia
Hospital Indonesia di Gaza rawat 54 penduduk Palestin cedera diserang Israel
15 jam lalu · Dunia
Muzium London pulangkan artifak Afrika yang dirampas
17 jam lalu · Dunia
Pakistan, negara Islam kutuk tindakan Israel serbu Masjid Al-Aqsa
17 jam lalu · Dunia
Enam kanak-kanak antara 24 maut keganasan terbaharu rejim Zionis
August 7, 2022 · Dunia
Video / Foto
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
23 jam lalu
[VIDEO] Jentera UMNO diarah mantap persiapan hadapi PRU-15
August 5, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok