Kajian CDC AS persoal tahap jangkitan varian Delta

October 23, 2021 · Dunia

Para saintis dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) pada Jumaat (22 Oktober) membangkitkan persoalan sama ada varian Delta menyebabkan jangkitan lebih teruk – setelah mendapati tiada perbezaan ketara di antara pesakit yang dimasukkan ke hospital ketika gelombang Delta, dan sebelumnya.

Tetapi kajian yang lebih meluas dan terperinci dari sejumlah negara lain mendapati individu yang dijangkiti varian Delta jauh lebih cenderung untuk dimasukkan ke hospital – satu trend yang tidak dapat dinyatakan oleh kajian CDC kerana keterbatasan data.

CDC juga berkata kadar pesakit yang lebih tua dan dimasukkan ke hospital serta memerlukan rawatan rapi atau meninggal dunia menunjukkan beberapa tanda peningkatan semasa gelombang Delta.

Tahap jangkitan varian Delta yang lebih tinggi menjadikannya cabaran yang jauh lebih besar berbanding versi virus sebelumnya, tetapi persoalan sama ada ia juga menyebabkan penyakit yang lebih serius telah muncul ketika varian itu menular di seluruh dunia.

Varian Alpha, versi terdahulu yang pertama kali dikesan di Britain, dikaitkan dengan risiko kematian yang lebih tinggi, walaupun para saintis juga telah berusaha untuk memahami apakah faktor selain varian tersebut turut memainkan peranan.

Kajian di England, Scotland, Kanada dan Singapura menunjukkan bahawa varian Delta dikaitkan dengan jangkitan lebih teruk – penemuan yang dikatakan oleh para saintis, peningkatan risiko varian itu di daerah di mana penduduknya tidak divaksinasi akan memberi beban lebih besar kepada sistem kesihatan.

Tidak seperti kajian CDC, kajian tersebut menggunakan penjujukan genom, yang membolehkan para penyelidik membezakan jangkitan varian Delta dan untuk mengesan pesakit sebelum mereka dimasukkan ke hospital.

Tanpa akses kepada data penjujukan, penyelidik CDC tidak dapat menentukan varian mana pesakit mungkin telah dijangkiti. Ia juga memeriksa pesakit yang telah dimasukkan ke hospital, menjadikannya mustahil untuk menentukan sama ada mereka pada mulanya berisiko tinggi memerlukan rawatan hospital.

Kajian yang dikeluarkan pada Jumaat, memeriksa sekitar 7,600 pesakit Covid-19 di hospital, membandingkan Julai dan Ogos – ketika Delta mendominasi penularan – dengan bulan-bulan awal tahun ini, dan tidak menemukan perubahan yang signifikan dalam kalangan pesakit yang dirawat di hospital.

Kajian itu mengatakan bahawa pesakitberusia 50 tahun ke atas yang dirawat di hospital, meninggal atau dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU) ‘umumnya terus meningkat dalam tempoh penularan varian Delta’, walaupun perbezaannya tidak signifikan secara statistik dan memerlukan kajian lebih lanjut.

Dalam kajian itu, kira-kira 70 peratus pesakit Covid-19 tidak divaksinasi.

Para penyelidik berkata penemuan itu sepadan dengan kajian CDC lain – menggunakan kaedah serupa – yang menunjukkan tiada perbezaan ketara terhadap individu muda yang dimasukkan ke hospital sebelum dan semasa lonjakan varian Delta.

Bagaimanapun, saintis bebas mempersoalkan kebolehpercayaan kajian CDC itu.

Dr David Fisman, seorang penyelidik kesihatan awam di Universiti Toronto, menjalankan kajian yang lebih luas dan mendapati individu dijangkiti varian Delta berisiko dua kali lebih besar untuk dimasukkan ke hospital kerana tidak diberi perhatian.

Beliau berkata analisis seperti itu perlu dikendalikan dengan pelbagai faktor yang mempengaruhi pesakit Covid-19 dan ketersediaan vaksin, ujian dan rawatan semuanya telah berubah selama wabak itu.

“Oleh kerana ini adalah CDC AS, saya sangat terkejut dengan ukuran sampel yang kecil bagi individu yang mempunyai maklumat klinikal lebih terperinci, serta penggunaan kaedah statistik asas seperti itu untuk menangani data ini,” katanya.

Kajian Fisman, berdasarkan 200,000 kes dan diterbitkan bulan ini, juga menunjukkan peningkatan risiko kemasukan ke ICU dan kematian dalam kalangan mereka yang dijangkiti dengan varian Delta, setelah mengambil kira usia, jantina, status vaksinasi dan faktor lain.

Kira-kira 70 peratus individu yang dijangkiti varian Delta dalam kajian itu tidak divaksinasi, dan 28 peratus telah divaksinasi sebahagiannya.

Individu yang diberi vaksin sepenuhnya mendapat perlindungan daripada dijangkiti Covid-19. – NYTimes

Berita berkaitan
Kes baharu Covid-19 sebanyak 3,927 dengan enam kematian baharu
August 6, 2022· Isu semasa
Dua peguam Zahid dijangkiti Covid-19, bicara kes rasuah YAB ditangguh
August 5, 2022· Isu semasa
Kadar pengangguran masih tinggi walaupun turun pada 2022
August 3, 2022· Isu semasa
Influenza menyerang!
August 2, 2022· Isu semasa
Popular
Suspek bunuh 4 lelaki Islam ditahan
August 10, 2022
Lapan maut, 6 hilang hujan lebat di kota metropolitan Korea Selatan
August 9, 2022
Lagi Dunia terkini
Suspek bunuh 4 lelaki Islam ditahan
14 jam lalu · Dunia
Banyak penempatan di Jakarta diisytihar zon merah Covid-19
16 jam lalu · Dunia
Lapan maut, 6 hilang hujan lebat di kota metropolitan Korea Selatan
August 9, 2022 · Dunia
Menteri Luar beri amaran China mungkin ceroboh Taiwan
August 9, 2022 · Dunia
Kempen vaksinasi cacar monyet bermula di Itali
August 9, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Bersatu serah memorandum tubuh RCI siasat projek LCS
7 jam lalu
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
August 8, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok