Jutaan terkandas banjir paling buruk sejak 18 tahun di Bangladesh

June 18, 2022 · Dunia

Hujan lebat monsun menyebabkan kawasan banjir meluas ke bahagian timur laut Bangladesh, menyebabkan lebih empat juta penduduk terkandas, kata pihak berkuasa pada Sabtu (18 Jun), sambil memberi amaran bahawa keadaan boleh menjadi lebih teruk.

Banjir itu, yang disifatkan oleh pakar kerajaan sebagai paling teruk sejak 2004, diburukkan lagi oleh larian air daripada hujan lebat merentasi pergunungan India.

Hujan masih berterusan pada Sabtu, dan lebih banyak lagi diramalkan akan berlaku dalam tempoh dua hari akan datang.

“Sebahagian besar kawasan timur laut berada di bawah air, dan keadaan semakin buruk apabila hujan lebat berterusan,” kata ketua pentadbir wilayah Sylhet, Mohammad Mosharraf Hossain.

Daerah Sunamganj yang paling teruk dilanda banjir hampir terputus hubungan dengan daerah lain, katanya sambil menambah pihak berkuasa dengan bantuan tentera memberi tumpuan untuk menyelamatkan mereka yang terperangkap dalam banjir serta pengagihan bantuan.

“Terdapat kekurangan bot, yang menjadikannya lebih sukar untuk memindahkan mangsa ke tempat lebih selamat. Hari ini tentera laut menyertai kami dalam usaha menyelamat,” katanya.

Rakaman televisyen menunjukkan jalan raya dan landasan kereta api ditenggelami air, dengan orang ramai mengharungi banjir setinggi dada, membawa barang-barang dan ternakan mereka.

Setakat ini, empat orang terbunuh dan tiga cedera selepas tanah runtuh yang dicetuskan oleh hujan lebat, melanda rumah mereka di daerah tenggara Chittagong pada awal Sabtu, kata pegawai polis tempatan Wali Uddin Akbar.

Banyak sungai di Bangladesh telah melebihi paras berbahaya, kata Arifuzzaman Bhuiyan, Ketua Pusat Ramalan dan Amaran Banjir yang dikendalikan kerajaan.

“Memandangkan banjir masih berterusan, ia mungkin lebih teruk daripada banjir 2004,” katanya sambil menambah bahawa ini adalah pusingan ketiga banjir melanda wilayah itu dalam tempoh dua bulan.

Syed Rafiqul Haque, bekas ahli Parlimen dan ahli politik parti pemerintah di daerah Sunamganj, berkata krisis kemanusiaan boleh berlaku jika banjir tidak surut dan operasi menyelamat yang sewajarnya tidak dijalankan.

“Keadaan ini membimbangkan. Tiada bekalan elektrik, tiada sambungan jalan raya, tiada rangkaian mudah alih. Orang ramai … sangat memerlukan tempat tinggal dan makanan segera,” katanya.

Hujan monsun bermusim, talian hayat untuk petani di seluruh Asia Selatan, biasanya menyebabkan kehilangan nyawa dan harta benda setiap tahun.

Bangladesh telah menyaksikan lebih banyak kejadian cuaca ekstrem dalam beberapa tahun kebelakangan ini, menyebabkan kerosakan berskala besar.

Pencinta alam sekitar memberi amaran bahawa perubahan iklim boleh membawa kepada lebih banyak bencana di negara kecil, tetapi padat dengan penduduk. – Agensi

Berita berkaitan
Peguam Bangladesh dituduh hina Nabi Muhammad
June 16, 2022· Dunia
Menteri KBS ucap terima kasih kepada sokongan peminat
June 15, 2022· Isu semasa
Kehadiran PM suntik semangat Harimau Malaya benam Bangladesh 4-1
June 14, 2022· Isu semasa
Bimbang diambil tindakan, KBS cadang FAM guna beberapa stadium semasa hujan
June 13, 2022· Isu semasa
Popular
81 peratus kes Covid di Indonesia BA.4, BA.5, SOP diperketat semula
July 4, 2022
Jepun bantah tentera laut China belayar dekat pulau jadi rebutan
July 4, 2022
Tiga maut tembakan di pusat beli-belah Copenhagen, suspek ditahan
July 4, 2022
Menteri Ekonomi Argentina letak jawatan selepas pinjaman IMF diluluskan
July 3, 2022
Lagi Dunia terkini
81 peratus kes Covid di Indonesia BA.4, BA.5, SOP diperketat semula
4 jam lalu · Dunia
Banjir: Puluhan ribu penduduk Sydney diarah pindah
5 jam lalu · Dunia
Jepun bantah tentera laut China belayar dekat pulau jadi rebutan
7 jam lalu · Dunia
Tiga maut tembakan di pusat beli-belah Copenhagen, suspek ditahan
14 jam lalu · Dunia
Menteri Ekonomi Argentina letak jawatan selepas pinjaman IMF diluluskan
July 3, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Tak serius, kerajaan ambil lewa isu harga barang, kata pemimpin Amanah
July 1, 2022
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
July 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok