Jepun gantung 1.63 juta dos vaksin Moderna dicemari logam

Jepun pada Khamis menggantung penggunaan 1.63 juta dos vaksin Covid-19 Moderna, seminggu setelah pengedar tempatan menerima laporan mengatakan berlaku pencemaran bahan logam di dalam beberapa botol vaksin itu.

Jepun dan Moderna bagaimanapun berkata tidak ada masalah keselamatan atau keberkesanan yang dikenal pasti dan penggantungan itu dibuat sebagai langkah berjaga-jaga.

Tetapi penggantungan itu mendorong beberapa syarikat Jepun membatalkan program vaksinasi kepada pekerja mereka yang yang dijadual pada Khamis, selain menyebabkan pengawal selia ubat-ubatan Eropah memulakan siasatan mengenai masalah tersebut.

“Moderna mengesahkan telah diberitahu mengenai kes-kes zarah yang terdapat di dalam botol produk vaksin Covid-19 itu.

“Syarikat ini sedang menyiasat laporan dan tetap komited untuk bekerja dengan pantas dengan rakan sekutu, Takeda, dan pengawal selia untuk mengatasi perkara itu,” kata Moderna merujuk kepada Takeda Pharmaceutical yang mengedar vaksin itu di Jepun.

Stesen penyiaran NHK pada Khamis memetik sumber Kementerian Kesihatan Jepun mendakwa bahan cemar itu dipercayai logam kerana ianya bertindak balas terhadap magnet.

Kementerian itu berkata Takeda Pharmaceutical pertama kali mengesan pencemaran itu pada 16 Ogos lalu serta melaporkannya kepada kerajaan pada Rabu lalu.

“Kelewatan itu disebabkan Takeda Pharmaceutical memerlukan masa bagi memperoleh pelbagai maklumat berkaitan botol mana yang tercemar dan di mana diedarkan,” kata kementerian itu dalam kenyataan hari ini.

Moderna dan syarikat farmasi Sepanyol, Rovi yang membotolkan vaksin itu untuk pasaran selain daripada di Amerika Syarikat (AS) berkata pencemaran itu mungkin berlaku ketika proses pembuatan.

Rovi dalam kenyataan berkata siasatan sedang dilakukan dan akan menyediakan laporan lengkap berhubung kejadian itu.

Namun, syarikat itu berkata kumpulan vaksin yang disyaki tercemar itu hanya membabitkan penghantara kepada Jepun sahaja.

Agensi Perubatan Eropah (EMA) berkata mereka turut menjalankan siasatan terhadap kejadian pencemaran botol vaksin Moderna serta menilai sama ada ianya menjejaskan bekalan ke Kesatuan Eropah (EU).

“EMA sedang menyiasat masalah tersebut dan telah meminta pemegang izin pemasaran untuk memberikan maklumat mengenai kemungkinan kesan kepada vaksin yang dibekalkan kepada EU,” kata agensi itu dalam satu kenyataan kepada Reuters. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR