Jepun bantah kehadiran kapal perang China, Russia dekat Diaoyu

July 5, 2022 · Dunia

Dua kapal pengawal pantai China memasuki perairan wilayah Jepun berhampiran Kepulauan Diaoyu pada Selasa (5 Julai 2022), kata pengawal pantai Jepun, sehari selepas kapal tentera laut China mengusir kapal perang Russia dari pulau kecil yang dikawal oleh Tokyo tetapi dituntut Beijing.

Pengawal pantai Jepun berkata pencerobohan pada Selasa, kali ke-15 tahun ini, berlaku kira-kira jam 4.35 pagi, sambil menambah bahawa kapal perondanya mengarahkan kedua-dua kapal China itu keluar dengan segera dari perairan Jepun.

Dua kapal pengawal pantai China telah mengikut bot nelayan Jepun ke kawasan itu, kata pengawal pantai Jepun.

Kepulauan Diaoyu, yang Jepun panggil Senkakus, kekal sebagai isu perit dalam hubungan dua hala kedua-dua negara. Walaupun bantahan berulang dari Tokyo, Beijing terus menghantar kapal ke perairan sekitar pulau yang dikuasai Jepun.

Kapal China kini telah dikesan berhampiran pulau-pulau itu, termasuk dalam apa yang dipanggil zon bersebelahan di luar perairan Jepun, selama 81 hari berturut-turut, menurut pengawal pantai Jepun.

Semalam, sebuah kapal frigat China menghalau sebuah kapal perang Russia dari pulau-pulau itu sekitar jam 7.44 pagi, menurut Kementerian Pertahanan Jepun.

Ia adalah kali pertama sejak Jun 2018 kapal tentera China memasuki zon berhampiran pulau yang menjadi pertikaian, kata kementerian itu.

Sebuah kapal perang China telah belayar di zon itu tiga kali sebelum ini, yang pertama pada Jun 2016 apabila ia melakukannya dengan kapal tentera Russia, menurut kementerian itu.

Kapal Russia itu pada Isnin berlabuh berhampiran pulau itu selama kira-kira sejam dan dilihat berbuat demikian bagi mengelak taufan, kata seorang pegawai Jepun.

Dengan menjadikan ia kelihatan seolah-olah sedang meronda di sekitar wilayahnya sendiri, China berkemungkinan cuba menunjukkan tuntutan wilayahnya ke atas pulau-pulau itu, menurut pegawai itu, yang menambah bahawa langkah itu “secara unilateral meningkatkan ketegangan” dan telah mewujudkan “situasi yang membimbangkan yang serius. ”.

Selepas kejadian itu, di tengah-tengah ketegasan maritim China yang semakin meningkat dan hubungan ketenteraan China-Russia yang semakin kukuh, Tokyo membuat bantahan kepada Beijing, kata Timbalan Ketua Setiausaha Kabinet Seiji Kihara pada sidang akhbar.

Jepun akan “bertindak balas dengan tegas tetapi dengan cara yang tenang” terhadap langkah serupa, kata Kihara.

Timbalan Menteri Luar Kanan Jepun Shigeo Yamada memprotes kepada Duta Besar China ke Jepun Kong Xuanyou melalui telefon, menyatakan “kebimbangan besar” terhadap insiden itu, kata Kementerian Luar Jepun.

Melalui saluran diplomatik, Tokyo turut menyeru Moscow untuk mengambil “tindak balas yang sewajarnya”, sambil menyatakan “perhatian serius” terhadap pergerakan Russia baru-baru ini di sekitar pulau itu, menurut sumber kementerian.

Tetapi Jepun berhenti membuat bantahan kepada Russia memandangkan negara itu tidak membuat tuntutan ke atas pulau-pulau yang dipertikaikan, dan frigat Russia memasuki zon bersebelahan untuk mengelak taufan itu, tambah sumber itu. Tiada laporan frigat China atau Russia memasuki perairan wilayah Jepun, tambah kementerian itu.

Di bawah undang-undang antarabangsa, kapal mana-mana negara, termasuk kapal perang, difahamkan mempunyai hak untuk belayar melalui perairan bersebelahan negara pantai melainkan ia mengancam keselamatan sesebuah negara.

Jepun selama ini telah membuat bantahan kepada China berhubung pencerobohan berulang kali oleh kapal pengawal pantai China ke perairan Jepun di sekitar pulau itu.

Jepun juga berhati-hati dengan kerjasama ketenteraan yang semakin mendalam antara China dan Russia sejak akhir-akhir ini, seperti penerbangan bersama jet pengebom kedua-dua negara di atas Laut Jepun, Laut China Timur dan Pasifik pada akhir Mei. – Agensi

Sebuah kapal dan bot pengawal pantai Jepun membuat rondaan berhampiran Kepulauan Diaoyu yang diletakkan di bawah kawalannya. – Gambar AP

Berita berkaitan
Bilangan pelajar antarabangsa warga China terbesar di UTM tahun ini
February 3, 2023· Isu semasa
Menteri sambut pelancong dari China gesa petugas imigresen ditambah di KLIA
January 24, 2023· Isu semasa
4,069 pengembara China tiba di Malaysia, belum kesan positif Covid-19: KKM
January 10, 2023· Isu semasa
Sempadan China dibuka semula ketika kes Covid-19 semakin meningkat
January 8, 2023· Dunia
Popular
Turkiye kutuk keputusan benarkan bakar Al-Quran di Eropah
January 22, 2023
Kadar kebolehjangkitan Covid-19 di England cecah 1 nisbah 50
October 30, 2021
Lagi kejadian tembakan di AS: Tujuh pekerja ladang Asia dibunuh
January 24, 2023
Timbalan Presiden, bekas Presiden Paraguay dikenakan sekatan AS akibat rasuah
January 27, 2023
Lagi Dunia terkini
Tiga tahun berlalu tapi Covid-19 masih kekal kecemasan global
January 31, 2023 · Dunia
Timbalan Presiden, bekas Presiden Paraguay dikenakan sekatan AS akibat rasuah
January 27, 2023 · Dunia
Tahun baharu bawa gelombang pembunuhan mengerikan di AS
January 25, 2023 · Dunia
Lagi kejadian tembakan di AS: Tujuh pekerja ladang Asia dibunuh
January 24, 2023 · Dunia
10 maut, 10 cedera ditembak ketika sambut Tahun Baharu Cina
January 23, 2023 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Perikatan ada peluang menang PRN, yang pasti UMNO ‘bungkus’
February 3, 2023
[VIDEO] Beku akaun Bersatu, sabotaj Perikatan menang PRN enam negeri
February 2, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok