Jepun bantah kehadiran kapal perang China, Russia dekat Diaoyu

July 5, 2022 · Dunia

Dua kapal pengawal pantai China memasuki perairan wilayah Jepun berhampiran Kepulauan Diaoyu pada Selasa (5 Julai 2022), kata pengawal pantai Jepun, sehari selepas kapal tentera laut China mengusir kapal perang Russia dari pulau kecil yang dikawal oleh Tokyo tetapi dituntut Beijing.

Pengawal pantai Jepun berkata pencerobohan pada Selasa, kali ke-15 tahun ini, berlaku kira-kira jam 4.35 pagi, sambil menambah bahawa kapal perondanya mengarahkan kedua-dua kapal China itu keluar dengan segera dari perairan Jepun.

Dua kapal pengawal pantai China telah mengikut bot nelayan Jepun ke kawasan itu, kata pengawal pantai Jepun.

Kepulauan Diaoyu, yang Jepun panggil Senkakus, kekal sebagai isu perit dalam hubungan dua hala kedua-dua negara. Walaupun bantahan berulang dari Tokyo, Beijing terus menghantar kapal ke perairan sekitar pulau yang dikuasai Jepun.

Kapal China kini telah dikesan berhampiran pulau-pulau itu, termasuk dalam apa yang dipanggil zon bersebelahan di luar perairan Jepun, selama 81 hari berturut-turut, menurut pengawal pantai Jepun.

Semalam, sebuah kapal frigat China menghalau sebuah kapal perang Russia dari pulau-pulau itu sekitar jam 7.44 pagi, menurut Kementerian Pertahanan Jepun.

Ia adalah kali pertama sejak Jun 2018 kapal tentera China memasuki zon berhampiran pulau yang menjadi pertikaian, kata kementerian itu.

Sebuah kapal perang China telah belayar di zon itu tiga kali sebelum ini, yang pertama pada Jun 2016 apabila ia melakukannya dengan kapal tentera Russia, menurut kementerian itu.

Kapal Russia itu pada Isnin berlabuh berhampiran pulau itu selama kira-kira sejam dan dilihat berbuat demikian bagi mengelak taufan, kata seorang pegawai Jepun.

Dengan menjadikan ia kelihatan seolah-olah sedang meronda di sekitar wilayahnya sendiri, China berkemungkinan cuba menunjukkan tuntutan wilayahnya ke atas pulau-pulau itu, menurut pegawai itu, yang menambah bahawa langkah itu “secara unilateral meningkatkan ketegangan” dan telah mewujudkan “situasi yang membimbangkan yang serius. ”.

Selepas kejadian itu, di tengah-tengah ketegasan maritim China yang semakin meningkat dan hubungan ketenteraan China-Russia yang semakin kukuh, Tokyo membuat bantahan kepada Beijing, kata Timbalan Ketua Setiausaha Kabinet Seiji Kihara pada sidang akhbar.

Jepun akan “bertindak balas dengan tegas tetapi dengan cara yang tenang” terhadap langkah serupa, kata Kihara.

Timbalan Menteri Luar Kanan Jepun Shigeo Yamada memprotes kepada Duta Besar China ke Jepun Kong Xuanyou melalui telefon, menyatakan “kebimbangan besar” terhadap insiden itu, kata Kementerian Luar Jepun.

Melalui saluran diplomatik, Tokyo turut menyeru Moscow untuk mengambil “tindak balas yang sewajarnya”, sambil menyatakan “perhatian serius” terhadap pergerakan Russia baru-baru ini di sekitar pulau itu, menurut sumber kementerian.

Tetapi Jepun berhenti membuat bantahan kepada Russia memandangkan negara itu tidak membuat tuntutan ke atas pulau-pulau yang dipertikaikan, dan frigat Russia memasuki zon bersebelahan untuk mengelak taufan itu, tambah sumber itu. Tiada laporan frigat China atau Russia memasuki perairan wilayah Jepun, tambah kementerian itu.

Di bawah undang-undang antarabangsa, kapal mana-mana negara, termasuk kapal perang, difahamkan mempunyai hak untuk belayar melalui perairan bersebelahan negara pantai melainkan ia mengancam keselamatan sesebuah negara.

Jepun selama ini telah membuat bantahan kepada China berhubung pencerobohan berulang kali oleh kapal pengawal pantai China ke perairan Jepun di sekitar pulau itu.

Jepun juga berhati-hati dengan kerjasama ketenteraan yang semakin mendalam antara China dan Russia sejak akhir-akhir ini, seperti penerbangan bersama jet pengebom kedua-dua negara di atas Laut Jepun, Laut China Timur dan Pasifik pada akhir Mei. – Agensi

Sebuah kapal dan bot pengawal pantai Jepun membuat rondaan berhampiran Kepulauan Diaoyu yang diletakkan di bawah kawalannya. – Gambar AP

Berita berkaitan
Jepun lulus vaksin baharu cegah cacar monyet
July 30, 2022· Dunia
Kerajaan China kenakan perintah berkurung kepada penduduk bandar Wuhan
July 28, 2022· Dunia
Kes Covid-19 di Jepun pecah rekod, sebanyak 209,694 jangkitan baharu
July 28, 2022· Dunia
KDN anggar 1.2 juta lebih warga China tidak keluar Malaysia
July 26, 2022· Isu semasa
Popular
Baht Thailand melantun pantas disokong sektor pelancongan
August 15, 2022
Budak tiga tahun disembunyikan dalam peti sejuk beku selamat
August 15, 2022
Singapura beri amaran kesan buruk, eraksi berpanjangan kopi Pejuang
May 26, 2022
Lelaki kaya warga emas cerai isteri 19 tahun selepas dua bulan kahwin
August 11, 2022
Lagi Dunia terkini
Serangan bom, pembakaran di 17 tempat gegar Selatan Thailand
August 17, 2022 · Dunia
Russia tak perlu guna senjata nuklear ke atas Ukraine
August 16, 2022 · Dunia
AS tunjuk kuat, uji peluru berpandu balistik Minuteman III
August 16, 2022 · Dunia
MH17: Mahkamah Belanda buat keputusan 17 November
August 15, 2022 · Dunia
Trafik penumpang SIA cecah 2 juta kali pertama sejak wabak Covid
August 15, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Polisi baharu cegah kematian tahanan polis
August 15, 2022
[VIDEO] Himpunan kapal LCS mahu siasatan bukan penjelasan
August 15, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok