Indonesia tarik balik larangan eksport minyak sawit mulai 23 Mei

May 19, 2022 · Dunia

Indonesia akan menarik balik larangan eksport minyak sawitnya mulai Isnin (23 Mei) berikutan peningkatan dalam bekalan minyak masak domestik, kata Presiden Joko Widodo pada Khamis (19 Mei).

Keputusan untuk menarik balik larangan itu diambil walaupun harga minyak masak pukal belum mencapai harga sasaran 14,000 rupiah seliter, kerana kerajaan mempertimbangkan kebajikan 17 juta pekerja dalam industri minyak sawit, kata presiden dalam satu kenyataan video.

Terdahulu, Menteri Kewangan Indonesia pada Khamis berkata beliau akan mengemukakan kepada presiden permintaan ahli jawatankuasa bajet Parlimen untuk mengkaji semula larangan eksport minyak sawit yang dikenakan bulan lalu bagi mengawal harga minyak masak yang melambung tinggi.

Sri Mulyani Indrawati menganggarkan larangan itu akan mengurangkan hasil kerajaan sebanyak 6 trilion rupiah sebulan, katanya kepada pemberita selepas jawatankuasa itu meluluskan permintaannya untuk subsidi tenaga tambahan.

Semasa pendengaran bajet, ahli Parlimen telah menggesa kerajaan menilai semula larangan eksport tetapi tidak membincangkan dasar itu secara terperinci.

Pembatalan larangan eksport minyak sawit oleh Indonesia, pembekal minyak makan terbesar dunia, akan membawa kelegaan kepada pasaran global selepas perang di Ukraine menyekat bekalan.

Eksport minyak sawit mentah dan produk ditapis lain termasuk olein sawit dan minyak masak terpakai boleh disambung semula mulai 23 Mei, kata Presiden Widodo ketika taklimat dalam talian pada Khamis.

Larangan Indonesia, yang dikenakan sejak 28 April, merupakan salah satu tindakan perlindungan tanaman terbesar sejak pencerobohan Russia ke atas Ukraine, yang menghalang eksport minyak bunga matahari dan memburukkan lagi kekurangan global.

Minyak sawit digunakan dalam segala-galanya daripada makanan kepada sabun kepada bahan api, dan langkah Indonesia mengancam untuk meningkatkan kos lebih tinggi lagi merentasi pelbagai rantaian bekalan pada masa inflasi yang berleluasa.

Kerajaan telah bergelut untuk mengawal harga dan mendapatkan bekalan tempatan sejak Disember, dengan pelbagai langkah mulai daripada had harga, kepada sekatan eksport dan pemberian wang tunai untuk isi rumah dan penjaja.

Tetapi semua itu gagal menurunkan harga kepada sasaran kerajaan 14,000 rupiah seliter minyak pukal. Kos yang melonjak membantu mendorong inflasi ke paras tertinggi tiga tahun pada bulan April.

Pengharaman Indonesia secara meluas dijangkakan untuk jangka pendek.

Gro Intelligence, sebuah firma analisis pertanian, berkata kerajaan boleh dipaksa untuk melonggarkan langkah itu menjelang minggu keempat Mei untuk mengelakkan tangki simpanan daripada melimpah.

Sebuah kumpulan industri juga meramalkan bahawa dasar itu akan berakhir bulan ini. – Reuters/Bloomberg

Berita berkaitan
Singapura import ayam dari Indonesia, tambah sumber baharu makanan
July 1, 2022· Dunia
Pemuda UMNO minta PM batalkan lantikan Tajuddin sebagai Duta
June 29, 2022· Politik
RON97 naik 1 sen, RON95 dan diesel kekal
June 22, 2022· Isu semasa
Program Agong ditangguh, Tajuddin belum terima watikah lantikan duta
June 20, 2022· Isu semasa
Popular
Hampir 80,000 kes Covid-19 baharu direkodkan di India
June 20, 2022
Kawalan ketat keselamatan di Hong Kong menjelang lawatan Presiden Xi
July 1, 2022
Penduduk Asia Pasifik lebih cepat menua
July 2, 2022
Aktiviti Ramadan kembali hidup di Masjidil Haram, Masjid Nabawi
April 2, 2022
Lagi Dunia terkini
Eropah berdepan peningkatan jangkitan cacar monyet: WHO
10 jam lalu · Dunia
Pesakit cacar monyet di UK alami gejala berbeza: Kajian
15 jam lalu · Dunia
Penduduk Asia Pasifik lebih cepat menua
16 jam lalu · Dunia
Kes Covid-19 meningkat hampir di seluruh dunia: WHO
July 1, 2022 · Dunia
Kes melonjak: Pakar gesa Thailand tangguh isytihar pascapandemik
July 1, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Tak serius, kerajaan ambil lewa isu harga barang, kata pemimpin Amanah
July 1, 2022
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
July 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok