Indonesia perluas larangan eksport minyak sawit, harga terus melonjak

April 28, 2022 · Dunia

Indonesia pengeluar minyak masak terbesar dunia, akan memperluaskan larangan eksport bagi minyak sawit mentah, menambah ketidaktentuan dalam pasaran yang mengalami perubahan harga yang membingungkan, sekali gus mengancam memburukkan lagi inflasi makanan global.

Larangan itu akan diperluaskan kepada minyak sawit mentah, minyak sawit RBD dan minyak masak terpakai, kata Menteri Penyelaras Hal Ehwal Ekonomi Airlangga Hartarto pada Rabu.

Sehari sebelum itu, beliau berkata pemberhentian itu hanya terpakai kepada olein kelapa sawit.

Dasar larangan eksport itu akan bermula pada 28 April dan berlanjutan sehingga harga minyak masak domestik turun.

Dasar eksport Indonesia telah menyebabkan industri minyak sawit mengalami kemerosotan. Harga meningkat seketika kerana kekurangan butiran daripada kenyataan awal menyebabkan peniaga bimbang bahawa larangan itu akan meliputi semua produk.

Harga kemudian merosot apabila butiran baharu muncul, bahawa langkah itu akan terhad kepada barangan tertentu. Niaga hadapan meningkat 10 peratus sejurus sebelum pengumuman terkini.

Ia adalah satu lagi contoh perubahan secara tiba-tiba dasar yang telah menimbulkan kebimbangan mengenai imej perniagaan Indonesia. Negara ini merupakan pembekal komoditi utama dan telah mengenakan sekatan ke atas eksport nikel dan arang batu pada masa lalu.

Spekulasi tentang apa yang akan dilakukan Indonesia selanjutnya membuat industri ini terus waspada.

Minyak sawit diproses dan dihantar dalam bentuk yang berbeza. Buah pokok kelapa sawit yang berisi dan merah dihancurkan untuk menghasilkan minyak sawit mentah.

Produk boleh ditapis, dilunturkan dan dinyahbau untuk menghilangkan kekotoran. Dengan pemprosesan selanjutnya, olein sawit dihasilkan, iaitu minyak masak yang paling banyak digunakan di dunia. Minyak tidak boleh dimakan, digunakan untuk membuat biodiesel dan sabun.

Langkah Indonesia, yang menyumbang satu pertiga daripada eksport minyak boleh dimakan global, menambahkan lagi perlindungan tanaman di seluruh dunia sejak perang di Ukraine meletus, ketika kerajaan berusaha untuk melindungi bekalan makanan mereka sendiri dengan harga pertanian yang melonjak.

Larangan itu mengancam inflasi makanan yang semakin meningkat, melonjak pada kadar harga, dan meningkatkan risiko krisis kelaparan sepenuhnya.

“Sekarang kita akan memasuki era kenaikan harga baharu di mana kekurangan minyak yang boleh dimakan akan meningkat secara global,” kata Abdul Hameed, Pengarah Jualan di Manzoor Trading di Pakistan.

“Banyak negara perlu bergantung kepada tanaman mereka sendiri dan menggunakan sumber domestik. Mungkin terdapat lebih banyak perlindungan tanaman yang berlaku selepas ini.”

Kekurangan minyak makan tempatan telah melanda Indonesia, membawa kepada protes jalanan berhubung harga makanan yang tinggi dan penahanan seorang pegawai perdagangan dalam kes rasuah.

Pergolakan itu telah menjadi isu politik utama bagi Presiden Joko Widodo kerana kos minyak masak boleh melonjakkan harga makanan lain lebih tinggi menjelang cuti Aidilfitri.

“Apabila keperluan tempatan dipenuhi, sudah pasti saya akan membatalkan larangan eksport ini kerana saya faham bagaimana kerajaan memerlukan cukai, memerlukan pendapatan luar negara, dan memerlukan lebihan perdagangan,” kata Jokowi.

“Keperluan rakyat adalah keutamaan yang lebih penting,” katanya.

Niaga hadapan bagi penghantaran Julai telah melonjak pada had dagangan 10 peratus di Kuala Lumpur sebelum ini, sebelum ditutup pada paras tertinggi sejak 9 Mac.

Pasaran melanjutkan keuntungan semasa sesi dagangan malam, meningkat sebanyak 2.1 peratus. Minyak kacang soya, saingan terdekat sawit, melonjak sebanyak 4 peratus kepada rekod baharu di Chicago. – Agensi

Berita berkaitan
Menteri tetap kata harga barang asas tidak naik
May 22, 2023· Isu semasa
Montana jadi negeri pertama di Amerika haramkan TikTok
May 18, 2023· Dunia
SPR larang bawa telefon bimbit ke petak undi
November 9, 2022· Politik
Ustaz Kazim antara 16 penceramah dilarang di Pulau Pinang
November 4, 2022· Isu semasa
Popular
China ceroboh lagi Kepulauan Spratly
April 2, 2021
Bekas Putera Mahkota rancang huru-harakan Jordan
April 5, 2021
Biden tersungkur pada majlis konvokesyen tentera udara
June 2, 2023
China guna ubat tradisional rawat Covid-19 di Shanghai
April 7, 2022
Lagi Dunia terkini
Biden tersungkur pada majlis konvokesyen tentera udara
June 2, 2023 · Dunia
Erdogan pertahan jawatan Presiden Turkiye
May 29, 2023 · Dunia
Selepas kalah PRU, PM Thailand janji akan berundur secara baik
May 16, 2023 · Dunia
Rakyat Thailand mula mengundi hari ini
May 14, 2023 · Dunia
Singapura rekod suhu terpanas dalam tempoh 40 tahun
May 14, 2023 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Sanusi di himpunan jentera PB Best Pulau Pinang
15 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Dominic di himpunan jentera PN Pulau Pinang
17 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok