Indonesia lapor 30,788 kes, dakwa tahap keberkesanan Sinovac turun

August 13, 2021 · Dunia

Ketika melaporkan 30,788 jangkitan baharu Covid-19 dan 1,432 pesakit meninggal dunia dalam tempoh 24 jam hari ini, Indonesia mendakwa tahap keberkesanan vaksin Sinovac melawan virus berkenaan semakin menurun.

Jurucakap Pasukan Petugas Covid-19 Kementerian Kesihatan Republik Indonesia (KKRI) Dr Siti Nadia Tarmizi berkata, keberkesanan vaksin Sinovac semakin menurun dalam mencegah kes-kes teruk dan kematian akibat Covid-19 mulai April hingga Jun lalu berbanding tiga bulan sebelumnya.

Suntikan Sinovac hanya menghalang 79 peratus kematian dan 53 peratus kemasukan ke hospital dalam tempoh tiga bulan, berbanding 95 peratus dan 74 peratus pada Januari hingga Mac, katanya.

Bagaimanapun beliau tidak menyatakan punca tahap keberkesanan vaksin itu semakin menurun dan sama ada pesakit berkenaan dijangkiti varian Delta yang paling berbahaya, dan dikatakan boleh melemahkan vaksin Covid-19.

Negara keempat padat penduduk di dunia itu kini sedang bergelut memerangi lonjakan Covid-19 yang didorong oleh varian Delta yang sangat mudah berjangkit sehingga meletakkan Indonesia menjadi titik panas Covid-19 di Asia.

Sejak wabak itu bermula, Indonesia mencatatkan hampir 3.8 juta jangkitan dan hampir 115,000 kematian.

Indonesia dengan populasi melebihi 270 juta itu bergantung kepada vaksin Sinovac buatan China, atau satu pertiga daripada jumlah vaksin yang diperoleh sehingga Disember depan.

Di beberapa negara lain sekarang ini orang ramai mula mempersoalkan keberkesanan vaksin berkenaan, namun pemerintah kekal mendakwa mendapatkan vaksin mencegah Covid-19 lebih baik daripada tidak langsung divaksin.

Brazil sebelum ini turut melaporkan tahap keberkesanan vaksin Sinovac menurun sehingga 50.4 peratus.

Dr Siti Nadia juga memaklumkan bekalan lapan juta vaksin Moderna yang diterima di bawah program kemudahan COVAX akan dikhaskan kepada kakitangan perubatan dan populasi awam seperti wanita hamil dan individu komorbiditi

“Kerajaan akan memastikan vaksin Moderna itu tidak digunakan kepada pihak lain kerana ia dikhas kepada individu tertentu dan kakitangan kesihatan,” katanya.

Lonjakan kes Covid-19 di Indonesia memaksa kerajaan meluluskan suntikan ketiga kepada kakitangan kesihatan yang telah menerima dua dos vaksin Sinovac.

Indonesia juga mengambil maklum langkah kerajaan Malaysia yang tidak lagi akan menggunakan vaksin Sinovac dalam program vaksinasi setelah baki 14 juta dos digunakan.

Menurut data kementerian itu, terdapat lebih 400,000 kes aktif Covid-19 yang dikesan di Indonesia yang kini menjalani rawatan sama ada di hospital atau melakukan kuarantin kendiri di rumah. – Agensi

Berita berkaitan
Kes baharu Covid-19 sebanyak 3,927 dengan enam kematian baharu
August 6, 2022· Isu semasa
Dua peguam Zahid dijangkiti Covid-19, bicara kes rasuah YAB ditangguh
August 5, 2022· Isu semasa
Kadar pengangguran masih tinggi walaupun turun pada 2022
August 3, 2022· Isu semasa
Influenza menyerang!
August 2, 2022· Isu semasa
Popular

Sorry. No data so far.

Lagi Dunia terkini
Enam kanak-kanak antara 24 maut keganasan terbaharu rejim Zionis
August 7, 2022 · Dunia
1,000 terperangkap dalam banjir di lembah kering Death Valley
August 6, 2022 · Dunia
2022 tahun paling kering, panas dalam sejarah Itali
August 5, 2022 · Dunia
AS isytihar cacar monyet sebagai kecemasan kesihatan awam
August 5, 2022 · Dunia
Singapura tak setuju kelonggaran LGBT seperti disaran Pelosi
August 5, 2022 · Dunia
Video / Foto
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
2 jam lalu
[VIDEO] Jentera UMNO diarah mantap persiapan hadapi PRU-15
August 5, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok