Indonesia lanjut darurat Tahap 4 sehingga 9 Ogos

Presiden Indonesia Joko Widodo atau Jokowi, melanjutkan perintah Pemberlakukan Pembatasan Kegiatan Masyarakat Tahap 4 (PPKM Tahap 4) yang tamat semalam sehingga 9 Ogos ini, susulan jangkitan Covid-19 yang dilihat semakin menurun.

“Mempertimbangkan beberapa petunjuk kes Covid-19 minggu ini, penguatkuasaan PPKM Tahap 4 dilanjutkan di beberapa bandar dan daerah. Aktiviti masyarakat dan sekatan pergerakan akan disusun semula berdasarkan kepada situasi di setiap kawasan.

“PPKM Tahap 4 yang dilaksanakan dari 26 Julai hingga 2 Ogos 2021 telah memberi kesan kepada kes-kes positif setiap hari, kadar kes aktif, dan nisbah penggunaan katil hospital serta meningkatkan kes sembuh.

“Namun, kita tidak boleh melaksanakan dasar yang sama dalam jangka masa yang panjang. Kita harus selalu mempertimbangkan semula dasar kita berdasarkan data terbaharu untuk menentukan pilihan yang tepat bagi kedua-dua sektor kesihatan dan ekonomi,” katanya.

Menurut arahan Kementerian Dalam Negeri Indonesia, beberapa daerah di tujuh wilayah terbabit dalam pelaksanaan PPKM Tahap 4.

Wilayah terbabit ialah:

1. DKI Jakarta yang merangkumi Jakarta Tengah, Jakarta Timur, Jakarta Utara, Jakarta Selatan, Jakarta Barat dan daerah Pulau Seribu

2. Wilayah Banten: Bandar Cilegon, Serang, Tangerang Selatan, dan daerah bandar Tangerang.

3. Wilayah Jawa Barat: Bandung, Banjar, Bekasi, Bogor, Cimahi, Cirebon, Depok, Karawang, Purwakarta, Sukabumi, Sumedang, Tasikmalaya dan Bandung Barat.

4. Wilayah Jawa Tengah: Banjarnegara, Bayumas, Batang, Demak, Jepara, Karanganyar, Kebumen, Kendal, Klaten, Kudus, Mahelang, Pati, Pekalongan, Purworejo, Rembang, Semarang, Sragen, Sukoharjo, Surakarta, Tegal, Temanggung, Wonogiri, dan Wonosobo.

5. Wilayah Istimewa Yogyakarta: Sleman, Bantul, Kulonprogo, Gunungkidul dan kota Yogyakarta.

6. Wilayah Jawa Barat: Bangkalan, Banyuwangi, Batu, Blitar, Bondowoso, Bojonegoro, Gresik, Jember, Jombang Kediri Lamongan, Lumajang, Madiun, Magetan, Malang, Mojokerto, Nganjuk, Ngawi, Pasuruan, Ponorogo, Probolinggo, Sidoarjo, Situbondo, Surabaya, Trenggalek, Tuban, dan Tulungagung.

7. Wilayah Bali: Badung, Buleleng, Denpasar, Gianyar, Klungkungdan Tabanan. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR