Indonesia kesan dokumen ujian PCR palsu dari Malaysia di Batam

Pasukan Petugas Covid-19 Indonesia memperketatkan pengawasan di pintu masuk negara itu di Batam susulan penemuan dokumen ujian polymerase chain reaction (PCR) palsu oleh seorang pekerja asing dari Malaysia.

“Ujian kemasukan untuk semua warga Malaysia dan Singapura adalah wajib,” kata Timbalan Ketua Badan Nasional Penanggulangan Bencana (BNPB) Mejar Fajar Setyawan pada mesyuarat penyelarasan dengan Datuk Bandar Kepulauan Riau, Anshar Ahmad.

Batam adalah salah satu pintu masuk yang dibuka semula oleh kerajaan Indonesia ketika pandemik Covid-19 menular. Purata sehari, kira-kira 250 pengunjung dari Singapura dan Malaysia, memasuki Indonesia menerusi Batam.

Berdasarkan analisis, secara keseluruhannya Batam memerlukan 2,750 katil kuarantin, manakala hanya terdapat 38 katil kosong yang tersedia pada masa ini.

Pada masa ini, katil kuarantin diutamakan kepada pekerja asing dan penjawat awam, serta pelajar, telah 95 peratus diduduki. Bagi hotel, ia membentuk 32 peratus daripada jumlah kekosongannya.

Jurucakap Pasukan Petugas Covid-19, Wiku Adisasmito memberitahu pihaknya merekodkan 353 kes positif sepanjang bulan ini.

“Jumlah ini meningkat dua kali ganda iaitu lebih 168 berbanding November. Kebanyakan kes menunjukkan keputusan positif bagi ujian PCR kedua. Ini menunjukkan kuarantin 10 hari mampu melakukan saringan dengan berkesan bagi mengelak penularan selanjutnya,” katanya.

Menurut Wiku, keutamaan semasa adalah untuk mengetatkan kawalan sempadan memandangkan ramai pekerja asing dari Malaysia didapati positif Covid-19.

Sementara itu, Kerajaan Indonesia membenarkan Lapangan Terbang Juanda di Surabaya menjadi pintu masuk kepada ketibaan antarabangsa melalui udara.

Menteri Pengangkutan Budi Karya Sumadi berkata, fasa awal akan menyaksikan tiga pintu ketibaan beroperasi di lapangan terbang itu kerana ia akan membantu mengurangkan lalu lintas di Lapangan Terbang Soekarno-Hatta di Jakarta.

“Ini bertujuan untuk mengurangkan kesesakan di Lapangan Terbang Soekarno-Hatta di Jakarta, yang telah mencatatkan sehingga 4,500 pelancong setiap hari,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Indonesia diramal menerima sehingga 5,000 pelancong dari 5 hingga 7 Januari, termasuk pelancong dan pekerja asing Indonesia.

Budi Karya berkata dengan pembukaan Lapangan Terbang Juanda, kini akan ada empat pintu masuk antarabangsa ke Indonesia, iaitu Lapangan Terbang Antarabangsa Soekarno Hatta; Ngurah Rai di Bali; dan Sam Ratulangi di Manado. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR