Indonesia keluarkan arahan larangan berhimpun semasa sambutan Aidilfitri

Kementerian Dalam Negeri Indonesia mengeluarkan pekeliling pencegahan kes Covid-19 yang melarang sebarang bentuk perhimpunan semasa sambutan Aidilfitri tahun ini.

Pekeliling itu berkata, “Selaras dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri 1443 Hijrah dan bagi mencegah peningkatan kes Covid-19 pada hari raya Aidilfitri, gabenor dan bupati/walikota diminta menumpukan kepada perkara-perkara berikut.”

Surat tersebut dikeluarkan di Jakarta pada 23 April.

Pertama, himpunan boleh diadakan mengikut tahap sekatan Covid di setiap wilayah yang ditetapkan mengikut arahan Kementerian Dalam Negeri berhubung Covid-19 Perintah Pembatasan Kegiatan Masyarakat (PPKM) Tahap 3, 2, dan 1 di Jawa-Bali.

Arahan ini juga melibatkan aktiviti perhimpunan di wilayah lain seperti Sumatera, Nusa Tenggara, Kalimantan, Sulawesi, Maluku, dan Papua.

Kedua, pekeliling itu mengawal selia had maksimum tetamu yang boleh menghadiri perhimpunan pada kapasiti 50 peratus bagi kawasan dalam kategori PPKM tahap 3, 75 peratus untuk wilayah di bawah PPKM tahap 2, dan 100 peratus untuk wilayah di bawah PPKM tahap 1.

Ketiga, bagi perhimpunan lebih 100 orang, makanan dan minuman mesti disediakan dalam bungkusan untuk dibawa pulang dan tidak boleh ada perkhidmatan bufet.

“Aktiviti yang melibatkan orang ramai makan bersama dan menanggalkan topeng mereka mesti dielakkan kerana ia mengakibatkan penularan Covid-19,” kata pekeliling itu lagi.

Orang ramai juga dinasihatkan supaya mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang digariskan oleh Kementerian Kesihatan.

BERITA BERKAIT
POPULAR