Indonesia harap Rusia dapat berdamai, tamatkan konflik dengan Ukraine

Semasa pertemuan dengan rakan sejawatnya dari Rusia di China, Menteri Luar Indonesia Retno Marsudi menyuarakan harapan untuk melihat Rusia menamatkan perangnya dengan Ukraine kerana bimbang dengan situasi krisis kemanusiaan yang berlaku dan kesan konflik konflik itu terhadap ekonomi dunia.

Retno menyuarakan pandangan tersebut semasa berbual dengan Sergey Lavrov selepas berakhir mesyuarat antarabangsa untuk membincangkan situasi di negara lain yang dilanda perang, Afghanistan.

“Indonesia menyampaikan mesej penting untuk menamatkan perang segera kerana kesan kemanusiaan yang luar biasa, apatah lagi kesannya terhadap pemulihan ekonomi global,” kata Retno pada sidang media maya dari China.

“Saya mengulangi pendirian konsisten Indonesia, termasuk menghormati undang-undang antarabangsa dan prinsip-prinsip Piagam Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) seperti kedaulatan dan integriti wilayah,” katanya lagi.

Retno berkata, semasa mesyuarat berasingan pada Rabu, beliau turut meminta Menteri Luar China Wang Yi menyokong usaha menamatkan pencerobohan Rusia.

“Saya menyampaikan mesej penting yang meminta semua pihak, termasuk China, untuk mendesak agar perang ditamatkan segera agar krisis kemanusiaan tidak menjadi lebih teruk,” kata Retno mengulas pertemuannya dengan Wang.

Retno bercakap dengan Lavrov dan Wang di luar dialog antara Afghanistan yang diperintah Taliban dan daerah jiran China di Tunxi.

Dialog itu bertujuan untuk menstabilkan keadaan politik di Afghanistan, yang dikenali hari ini sebagai emiriah Islam selepas Taliban mengambil alih tampuk kerajaan berikutan pengunduran tentera Amerika Syarikat tahun lalu.

BERITA BERKAIT
POPULAR