Indonesia belum masuki fasa endemik, Jakarta masih PPKM

May 24, 2022 · Dunia

Kementerian Kesihatan Republik Indonesia (Kemenkes) menegaskan bahawa negara masih dalam fasa mengawal pandemik Covid-19 dan terdapat banyak langkah yang perlu dilalui sebelum memasuki fasa endemik.

Sehubungan itu, Kemenkes mengingatkan orang ramai tidak boleh terbawa-bawa dengan kelonggaran sekatan dan protokol kesihatan yang telah dilonggarkan.

“Terdapat beberapa langkah yang mesti dilalui… daripada pandemik kepada penurunan, mengawal keadaan, penghapusan, dan pembasmian,” kata Timbalan Menteri Kemenkes Dante Saksono Harbuwono.

Saksono percaya bahawa Indonesia berada di tengah-tengah tempoh terkawal selepas dua tahun bergelut dengan wabak itu dan percaya kurangnya gangguan dalam aktiviti sosial rakyat serta penurunan jumlah kes Covid-19.

“Pandemik terkawal masih menuju ke fasa seterusnya dan diharapkan akan bertambah baik sehingga kita tiba di fasa penghapusan dan pembasmian,” kata Saksono, yang mengingatkan orang ramai tentang kewujudan Selesema Sepanyol dan Selesema Burung pada masa lalu.

Kemenkes memerhati dengan teliti tiga senario yang perlu diharungi oleh negara ketika peralihan pandemik kepada endemik yang termasuk lenyapnya sebahagian daripada virus; sistem imun manusia yang mula menyesuaikan diri; dan mendedahkan corak virus untuk meramalkan peristiwa masa depan.

Sementara itu, pemerintah Indonesia melanjutkan sekatan mobiliti awam Covid-19 peringkat terendah atau PPKM Tahap 1 di Jakarta, Bogor, Depok, Tangerang, Bekasi, Puncak dan Cianjur selama dua minggu lagi.

Arahan sekatan mobiliti terkandung dalam Arahan Kementerian Dalam Negeri No.26/2022 dan paling tidak terhad ini adalah berdasarkan perkembangan terkini mengenai kes aktif Covid-19.

Kes aktif Covid-19 bersama dengan penularan jangkitan telah menurun secara drastik, kata kerajaan.

Arahan terbaharu itu juga bermakna semua pejabat kini dibenarkan melaksanakan 100 peratus ‘kerja dari pejabat’ sambil memaksimumkan penggunaan aplikasi pengesanan PeduliLindungi.

PPKM Tahap 1 juga akan membenarkan persekolahan bersemuka diadakan di bawah jarak selamat yang ketat dalam kalangan pelajar.

Ketua Pengarah Pentadbiran Wilayah Kementerian Dalam Negeri, Safrizal ZA menjelaskan, kelonggaran PPKM berikutan keadaan wabak yang landai.

Beliau juga menjelaskan bahawa wilayah di seluruh Pulau Jawa dan Bali di bawah PPKM Tahap 1 telah meningkat daripada 11 kepada 41 bandar atau kabupaten dengan wilayah Tahap 4 tidak lagi wujud.

Walaupun wabak itu dilihat semakin pulih, Safrizal mengingatkan orang ramai untuk terus mematuhi protokol kesihatan. – Agensi

Berita berkaitan
Singapura import ayam dari Indonesia, tambah sumber baharu makanan
July 1, 2022· Dunia
Pemuda UMNO minta PM batalkan lantikan Tajuddin sebagai Duta
June 29, 2022· Politik
Kematian pertama bawah 12 tahun akibat Covid-19 di Singapura
June 28, 2022· Dunia
Tiada lagi syarat pakai pelitup muka di Thailand
June 24, 2022· Dunia
Popular
Hampir 80,000 kes Covid-19 baharu direkodkan di India
June 20, 2022
Kawalan ketat keselamatan di Hong Kong menjelang lawatan Presiden Xi
July 1, 2022
Penduduk Asia Pasifik lebih cepat menua
July 2, 2022
Aktiviti Ramadan kembali hidup di Masjidil Haram, Masjid Nabawi
April 2, 2022
Lagi Dunia terkini
Eropah berdepan peningkatan jangkitan cacar monyet: WHO
10 jam lalu · Dunia
Pesakit cacar monyet di UK alami gejala berbeza: Kajian
15 jam lalu · Dunia
Penduduk Asia Pasifik lebih cepat menua
16 jam lalu · Dunia
Kes Covid-19 meningkat hampir di seluruh dunia: WHO
July 1, 2022 · Dunia
Kes melonjak: Pakar gesa Thailand tangguh isytihar pascapandemik
July 1, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Tak serius, kerajaan ambil lewa isu harga barang, kata pemimpin Amanah
July 1, 2022
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
July 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok