Individu dijangkiti Covid-19 lebih berisiko alami masalah ingatan

September 23, 2022 · Dunia

Individu yang dijangkiti Covid-19 lebih tinggi risiko untuk mengalami pelbagai kecederaan otak setahun kemudian, berbanding mereka yang tidak pernah dijangkiti virus itu, lapor satu penemuan kajian oleh penyelidik negara itu pada Khamis (22 September 2022) yang boleh menjejaskan berjuta-juta rakyat AS.

Kajian selama setahun itu, yang diterbitkan dalam Nature Medicine, menilai kesihatan otak merentas 44 gangguan berbeza menggunakan rekod perubatan tanpa mengenal pasti pesakit daripada berjuta-juta veteran AS.

Otak dan gangguan saraf lain berlaku 7 peratus lebih ramai terhadap mereka yang telah dijangkiti Covid, berbanding kumpulan veteran yang sama yang tidak pernah dijangkiti.

Ini bermakna kira-kira 6.6 juta rakyat AS yang mengalami gangguan otak yang dikaitkan dengan jangkitan Covid-19, kata pasukan penyelidik itu.

“Hasilnya menunjukkan kesan jangka panjang yang teruk akibat Covid-19,” kata Pengarang Kanan Dr Ziyad Al-Aly dari Washington University School of Medicine dalam satu kenyataan.

Al-Aly dan rakan sekerja di Sekolah Perubatan Universiti Washington dan Hal Ehwal Veteran St Louis Health Care System mengkaji rekod perubatan daripada 154,000 veteran AS yang telah diuji positif Covid dari 1 Mac 2020 hingga 15 Januari 2021.

Mereka membandingkannya dengan rekod daripada 5.6 juta pesakit yang tidak dijangkiti Covid dalam tempoh masa sama, dan satu lagi kumpulan 5.8 juta orang dari tempoh sebelum Covid tiba di AS.

Al-Aly berkata kajian terdahulu membabitkan gangguan terhadap kumpulan lebih kecil, dan tertumpu sebahagian besarnya kepada pesakit yang dimasukkan ke hospital, manakala kajiannya merangkumi kedua-dua pesakit yang dimasukkan dan tidak dimasukkan ke hospital.

Kerosakan ingatan, biasanya dirujuk sebagai ‘kabus otak’, adalah simptom yang paling biasa. Berbanding dengan kumpulan terkawal, individu yang dijangkiti Covid mempunyai risiko 77 peratus lebih tinggi untuk mengalami masalah ingatan.

Individu yang dijangkiti virus itu juga 50 peratus lebih berkemungkinan mendapat strok iskemia, yang disebabkan oleh pembekuan darah, berbanding dengan kumpulan yang tidak pernah dijangkiti.

Mereka yang menghidap Covid adalah 80 peratus lebih berkemungkinan mendapat sawan; 43 peratus lebih berkemungkinan mengalami masalah kesihatan mental, seperti kebimbangan atau kemurungan; lebih 35 peratus berkemungkinan mengalami sakit kepala; dan 42 peratus berkemungkinan mengalami gangguan pergerakan.

Penyelidik berkata kerajaan dan sistem kesihatan mesti merangka rancangan untuk dunia pasca-Covid.

“Memandangkan skala besar pandemik, menghadapi cabaran ini memerlukan tindakan segera dan diselaraskan – tetapi, setakat ini, tidak ada – strategi tindak balas global, nasional dan serantau,” kata Al-Aly. – Reuters

Berita berkaitan
Tuaran dikategori zon merah Covid-19 selepas kes meningkat
May 16, 2023· Isu semasa
Penduduk Malaysia dianggar 33.2 juta : Jabatan Perangkaan
May 11, 2023· Isu semasa
Kemasukan hospital pesakit Covid-19 meningkat: KKM
May 5, 2023· Isu semasa
PMX ajak golongan pekerja perangi rasuah
May 1, 2023· Isu semasa
Popular
Erdogan pertahan jawatan Presiden Turkiye
May 29, 2023
Singapura rekod suhu terpanas dalam tempoh 40 tahun
May 14, 2023
Selepas kalah PRU, PM Thailand janji akan berundur secara baik
May 16, 2023
Ombak ganas setinggi 4 tingkat dikesan di laut Pulau Vancouver
February 14, 2022
Lagi Dunia terkini
Erdogan pertahan jawatan Presiden Turkiye
12 jam lalu · Dunia
Montana jadi negeri pertama di Amerika haramkan TikTok
May 18, 2023 · Dunia
Selepas kalah PRU, PM Thailand janji akan berundur secara baik
May 16, 2023 · Dunia
Rakyat Thailand mula mengundi hari ini
May 14, 2023 · Dunia
Singapura rekod suhu terpanas dalam tempoh 40 tahun
May 14, 2023 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] KJ syor Tengku Zafrul calon MB Selangor jika PH-BN menang di Selangor
6 jam lalu
[VIDEO] UMNO salah langkah, akan tersasar jika terus bersama DAP
May 28, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok