Individu dijangkiti Covid-19 lebih berisiko alami masalah ingatan

September 23, 2022 · Dunia

Individu yang dijangkiti Covid-19 lebih tinggi risiko untuk mengalami pelbagai kecederaan otak setahun kemudian, berbanding mereka yang tidak pernah dijangkiti virus itu, lapor satu penemuan kajian oleh penyelidik negara itu pada Khamis (22 September 2022) yang boleh menjejaskan berjuta-juta rakyat AS.

Kajian selama setahun itu, yang diterbitkan dalam Nature Medicine, menilai kesihatan otak merentas 44 gangguan berbeza menggunakan rekod perubatan tanpa mengenal pasti pesakit daripada berjuta-juta veteran AS.

Otak dan gangguan saraf lain berlaku 7 peratus lebih ramai terhadap mereka yang telah dijangkiti Covid, berbanding kumpulan veteran yang sama yang tidak pernah dijangkiti.

Ini bermakna kira-kira 6.6 juta rakyat AS yang mengalami gangguan otak yang dikaitkan dengan jangkitan Covid-19, kata pasukan penyelidik itu.

“Hasilnya menunjukkan kesan jangka panjang yang teruk akibat Covid-19,” kata Pengarang Kanan Dr Ziyad Al-Aly dari Washington University School of Medicine dalam satu kenyataan.

Al-Aly dan rakan sekerja di Sekolah Perubatan Universiti Washington dan Hal Ehwal Veteran St Louis Health Care System mengkaji rekod perubatan daripada 154,000 veteran AS yang telah diuji positif Covid dari 1 Mac 2020 hingga 15 Januari 2021.

Mereka membandingkannya dengan rekod daripada 5.6 juta pesakit yang tidak dijangkiti Covid dalam tempoh masa sama, dan satu lagi kumpulan 5.8 juta orang dari tempoh sebelum Covid tiba di AS.

Al-Aly berkata kajian terdahulu membabitkan gangguan terhadap kumpulan lebih kecil, dan tertumpu sebahagian besarnya kepada pesakit yang dimasukkan ke hospital, manakala kajiannya merangkumi kedua-dua pesakit yang dimasukkan dan tidak dimasukkan ke hospital.

Kerosakan ingatan, biasanya dirujuk sebagai ‘kabus otak’, adalah simptom yang paling biasa. Berbanding dengan kumpulan terkawal, individu yang dijangkiti Covid mempunyai risiko 77 peratus lebih tinggi untuk mengalami masalah ingatan.

Individu yang dijangkiti virus itu juga 50 peratus lebih berkemungkinan mendapat strok iskemia, yang disebabkan oleh pembekuan darah, berbanding dengan kumpulan yang tidak pernah dijangkiti.

Mereka yang menghidap Covid adalah 80 peratus lebih berkemungkinan mendapat sawan; 43 peratus lebih berkemungkinan mengalami masalah kesihatan mental, seperti kebimbangan atau kemurungan; lebih 35 peratus berkemungkinan mengalami sakit kepala; dan 42 peratus berkemungkinan mengalami gangguan pergerakan.

Penyelidik berkata kerajaan dan sistem kesihatan mesti merangka rancangan untuk dunia pasca-Covid.

“Memandangkan skala besar pandemik, menghadapi cabaran ini memerlukan tindakan segera dan diselaraskan – tetapi, setakat ini, tidak ada – strategi tindak balas global, nasional dan serantau,” kata Al-Aly. – Reuters

Berita berkaitan
Bajet 2023 kekal fokus bina semula, kukuhkan ekonomi
September 29, 2022· Isu semasa
Semakan keperluan pemakaian pelitup muka dalam kapal terbang
September 29, 2022· Isu semasa
Apa jasa Zahid pulihkan negara selain desak PRU awal dan jatuhkan kerajaan?
September 29, 2022· Politik
Selepas Muhyiddin gesa tangani isu inflasi dan nilai ringgit, baharu Anwar desak
September 28, 2022· Politik
Popular
Yusuf Qaradawi menghembuskan nafas terakhir pada usia 96 tahun
September 26, 2022
Rizab gas dimiliki Rusia selama 62 tahun
September 29, 2022
Lagi Dunia terkini
23 pelajar sedang duduki ujian ke universiti maut serangan bom
21 jam lalu · Dunia
Rizab gas dimiliki Rusia selama 62 tahun
September 29, 2022 · Dunia
Mahkamah Tentera Myanmar hukum penjara tiga tahun ke atas Suu Kyi
September 29, 2022 · Dunia
Rakyat Kuwait mula mengundi pilih Parlimen baharu
September 29, 2022 · Dunia
Taufan Ian, ribut paling kuat landa AS rempuh Florida awal pagi tadi
September 29, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Mesyuarat MKT UMNO putus 9 ketetapan
11 jam lalu
[VIDEO] 4 wilayah Ukraine jadi milik Rusia
12 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok