India hadapi ‘ribut api’ kerana komen hina Nabi. Berikut apa perlu diketahui

June 11, 2022 · Dunia

India cuba membendung kesan diplomatik apabila kemarahan semakin meningkat di dunia Islam berikutan komen menghina yang dibuat oleh pegawai parti pemerintah berkenaan Nabi Muhammad SAW.

Emiriah Arab Bersatu (UAE), Malaysia, Oman, dan Iraq adalah antara sekurang-kurangnya 15 negara majoriti Islam yang mengecam kenyataan itu, yang disifatkan sebagai “Islamofobia” dengan beberapa negara memanggil duta India untuk menyatakan bantahan.

Insiden itu mencetuskan bantahan di negara jiran Pakistan dan gesaan dari seluruh rantau itu untuk memboikot barangan India.

Parti Bharatiya Janata (BJP) Hindu yang memerintah India mengambil tindakan disiplin terhadap dua pegawai terbabit, tetapi ribut api yang melibatkan rakan perdagangan utama India masih belum reda.

Berikut adalah apa yang anda perlu tahu.

1. Apakah yang menyebabkan tindak balas itu?

Di tengah-tengah kontroversi itu ialah Nupur Sharma, jurucakap kebangsaan untuk BJP – parti Perdana Menteri India Narendra Modi – kini digantung tugas.

Pada 26 Mei, Sharma membuat komen semasa perbahasan televisyen di saluran berita India tentang Nabi Muhammad SAW yang secara meluas dianggap menyinggung perasaan dan Islamofobia.

Kebanyakan saluran berita India tidak langsung memetik komen asal Sharma.

Sharma kemudian menarik balik kenyataannya dan berkata ia tidak pernah berniat untuk “menyakitkan perasaan agama sesiapa.”

Di Twitter, Sharma menjelaskan kata-katanya adalah tindak balas terhadap komen menghina yang dibuat semasa perdebatan tentang tuhan Hindu.

“Sekiranya kata-kata saya menimbulkan rasa tidak selesa atau melukakan perasaan agama sesiapa pun, saya dengan ini tanpa syarat menarik balik kenyataan saya,” katanya.

Seorang lagi jurucakap BJP, Naveen Jindal, yang telah dikenakan tindakan – juga telah membuat komen tentang Nabi Muhammad di media sosial.

2. Kesan

Pada 5 Jun, BJP berkata parti itu telah menggantung tugas Sharma dan memecat Jindal.

“Parti Bharatiya Janata juga sangat menentang mana-mana ideologi yang menghina atau merendahkan mana-mana mazhab atau agama. BJP tidak mempromosikan individu atau falsafah seperti itu,” kata parti itu dalam satu kenyataan pada 5 Jun tanpa merujuk langsung kepada komen Sharma atau Jindal.

Polis di ibu negara India, Delhi, juga telah mendaftarkan kes terhadap Sharma dan beberapa yang lain yang dituduh mengganggu ketenteraman awam dan hasutan, menurut kenyataan dari akaun Twitter rasmi polis Delhi.

Aduan juga sebelum ini difailkan di Mumbai terhadap Sharma kerana komennya yang menghasut.

Pada 8 Jun, polis India berkata mereka telah menahan seorang bekas ketua pemuda tempatan parti BJP di bandar utara Kanpur kerana menyiarkan kandungan menghasut di media sosial mengenai Nabi Muhammad.

Insiden itu telah membawa kepada bantahan dalam kalangan minoriti Islam negara itu di beberapa negeri. Di Kanpur Uttar Pradesh pada Jumaat, sekurang-kurangnya 54 orang telah ditangkap berhubung protes itu, pegawai kanan polis Kanpur Pramod Kumar memberitahu CNN.

3. Reaksi global

Tindakan BJP menggantung tugas jurucakapnya gagal menghentikan kontroversi yang semakin memuncak di luar sempadan India.

Qatar, Kuwait dan Iran memanggil duta India, dan Majlis Kerjasama Teluk, Arab Saudi, UAE dan Pertubuhan Kerjasama Islam mengeluarkan kenyataan kecaman.

Malaysia adalah negara terbaharu yang mengecam kenyataan tersebut. Kementerian Luar Negeri memanggil Pesuruhjaya Tinggi India ke Malaysia pada Selasa untuk menyampaikan “penolakan sepenuhnya terhadap insiden ini.”

Penunjuk perasaan di bandar Lahore, Pakistan menggesa Perdana Menteri India mengeluarkan permohonan maaf. Dan beberapa kedai di Kuwait telah mengeluarkan produk India dari rak mereka berikutan gesaan yang sama untuk memboikot.

Hashtag “Sesiapa sahaja kecuali Nabi, oh Modi” telah menjadi sohor di Twitter di semua enam negara Teluk, dan sejauh Algeria.

Mufti Besar Oman Sheikh Ahmad Al-Khalili, ketua agama di negara itu, menyifatkan komen Sharma sebagai “peperangan terhadap semua umat Islam” dan satu perkara yang “menyeru semua umat Islam untuk bangkit sebagai satu negara.”

Modi tidak mengulas secara terbuka mengenai insiden itu tetapi kedutaan India di negara-negara Teluk telah membuat kenyataan dengan mengatakan komen itu “tidak, dalam apa cara sekalipun, mencerminkan pandangan kerajaan India” dan kerajaan “memberi penghormatan tertinggi kepada semua agama.”

4. Ancaman daripada al-Qaeda di Benua Kecil India

Menggambarkan Nabi Muhammad SAW dianggap menghina oleh umat Islam dan imej atau komen yang menyinggung pada masa lalu telah membawa kepada pemboikotan besar-besaran, krisis diplomatik, rusuhan dan juga serangan keganasan.

Pada 8 Jun, rangkaian al-Qaeda di Benua Kecil India (AQIS) mengeluarkan kenyataan yang mengutuk komen pegawai BJP dan bertekad untuk membalas dendam, memberi amaran bahawa mereka tidak akan “mendapat perlindungan baik di rumah mahupun di pejabat tentera mereka yang dilindungi kubu.”

Tetapi Mohammed Sinan Siyech, seorang penganalisis kanan di Pusat Antarabangsa bagi Keganasan Politik dan Penyelidikan Keganasan, berkata bahawa ancaman sebegitu lebih kepada strategi pengambilan daripada rancangan yang kukuh.

“Dalam beberapa cara inilah mereka cuba menghebahkan pandangan mereka daripada mengambil tindakan,” kata Siyech.

AQIS tidak merekrut ramai orang sejak ditubuhkan di benua kecil itu pada 2014, jadi mungkin tidak mempunyai kapasiti untuk melakukan serangan sedemikian, katanya.

Pada 2015, militan Islam menyerang pejabat majalah satira Perancis Charlie Hebdo, yang telah mencetak kartun Nabi Muhammad, dan sebuah pasar raya Yahudi di Paris, membunuh 17 orang.

Kenyataan Nupur Sharma mencetuskan bantahan besar-besaran umat Islam di India. – Gambar PTI

5. Sikap terhadap umat Islam di India

Bagi kebanyakan 200 juta umat Islam India, komen Sharma bukanlah satu insiden terpencil.

Komen itu menyusul di tengah-tengah trend yang lebih meluas di India – bertindak keras terhadap penduduk minoriti Islam – sejak parti BJP Modi berkuasa hampir lapan tahun lalu.

Penganalisis berkata terdapat peningkatan sokongan terhadap kumpulan nasionalis Hindu ekstremis dan disyaki jenayah kebencian terhadap umat Islam sejak 2014.

Pada Januari, seorang ahli kanan parti politik Hindu Mahasabha berhaluan kanan menyeru penyokongnya untuk membunuh orang Islam dan “melindungi” negara. Ia mencetuskan bantahan yang diburukkan lagi dengan kurangnya tangkapan.

Pada Februari, negeri selatan India, Karnataka mengharamkan pemakaian tudung di dalam bilik darjah, mencetuskan protes di negeri itu dan bandar-bandar utama termasuk ibu negara New Delhi.

Demonstrasi itu mencetuskan protes saingan daripada penganut Hindu sayap kanan yang melaungkan slogan agama untuk menyokong BJP.

Pada 2018, Menteri Dalam Negeri India Amit Shah berkata pendatang Islam dan pencari suaka dari Bangladesh adalah “anai-anai” dan berjanji untuk menghapuskan mereka.

Dan antara 2015 dan 2018, berlaku pembunuhan terhadap berpuluh-puluh orang – kebanyakannya beragama Islam – kerana didakwa memakan atau membunuh lembu, haiwan yang dianggap suci oleh penganut Hindu, menurut Human Rights Watch.

Pada 2019, Parlimen India meluluskan rang undang-undang yang akan memberi pendatang dari tiga negara jiran laluan kepada kewarganegaraan – kecuali orang Islam. Ia membawa kepada protes berpanjangan dan kecaman peringkat antarabangsa.

Dan pada Disember 2020, Uttar Pradesh menggubal undang-undang antipenukaran yang kontroversi, menjadikannya lebih sukar bagi pasangan antara agama untuk berkahwin atau untuk orang memeluk Islam atau Kristian.

Semua ini, kata penganalisis, adalah bukti bahawa Modi dan parti BJP telah mendorong agenda nasionalisme Hindu kepada India sekular, sebuah negara dengan 1.3 bilion penduduk.

6. Apa reaksi BJP tentang hubungan India dengan negara Teluk

Penganalisis berkata Modi melalui sedikit kesulitan antara memastikan sekutu antarabangsanya yang beragama Islam gembira, sambil mendorong agenda nasionalis Hindu partinya di India.

“Modi telah berusaha keras untuk menghalang agenda politik domestik partinya daripada tumpah dan meracuni hubungan India dengan negara-negara Teluk,” kata Hasan Alhasan, seorang felo yang berpangkalan di Bahrain di Institut Kajian Strategik Antarabangsa yang menyelidik dasar luar India di Teluk .

“Sejauh mana komen Sharma telah mengaburkan hubungan India dengan negara-negara Teluk tidak pernah berlaku sebelum ini, dan itu sudah tentu kerana dia adalah jurucakap BJP.”

India berdepan banyak kerugian jika ia tidak dapat menutup kontroversi itu. Ia datang ketika negara-negara Teluk dan India ingin meningkatkan perkongsian ekonomi mereka.

India, pengimport minyak ketiga terbesar di dunia, melihat ke Timur Tengah untuk 65 peratus daripada minyak mentahnya. Negara Asia Selatan itu juga menghantar ke negara-negara Teluk berjuta-juta pekerja yang membawa pulang wang berbilion dolar setiap tahun.

Sementara UAE telah memilih India antara tujuh negara lain sebagai rakan ekonomi masa depannya.

Negara-negara Teluk merupakan sumber utama import minyak dan gas India, dengan perdagangan dua hala bernilai lebih AS$100 bilion, menurut Alhasan. – CNN

Berita berkaitan
Hampir 80,000 kes Covid-19 baharu direkodkan di India
June 20, 2022· Dunia
Malaysia-India setuju iktiraf bersama sivil vaksinasi
June 18, 2022· Uncategorized
Peguam Bangladesh dituduh hina Nabi Muhammad
June 16, 2022· Dunia
Kes harian Covid-19 di India meningkat, lepas angka 10,000
June 16, 2022· Dunia
Popular
Russia mungkin serang Sweden, Finland jika NATO hantar tentera
June 30, 2022
Elon Musk lawat Indonesia pada Nov bukan Malaysia selepas dijemput Jokowi
May 16, 2022
Singapura beri amaran kesan buruk, eraksi berpanjangan kopi Pejuang
May 26, 2022
Singapura lapor 11,504 kes Covid-19 hari ini, tertinggi dalam lebih 3 bulan
June 28, 2022
Lagi Dunia terkini
Kes Covid-19 meningkat hampir di seluruh dunia: WHO
8 jam lalu · Dunia
Kes melonjak: Pakar gesa Thailand tangguh isytihar pascapandemik
8 jam lalu · Dunia
Kawalan ketat keselamatan di Hong Kong menjelang lawatan Presiden Xi
11 jam lalu · Dunia
Singapura import ayam dari Indonesia, tambah sumber baharu makanan
11 jam lalu · Dunia
Russia mungkin serang Sweden, Finland jika NATO hantar tentera
June 30, 2022 · Dunia
Video / Foto
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
3 jam lalu
[VIDEO] Marah disaman tiada lesen, langgar kereta JPJ sehingga terbalik
June 30, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok