Imuniti hibrid beri perlindungan terbaik daripada jangkitan Covid

Individu yang memiliki ‘imuniti hibrid’ – kerana telah divaksin sepenuhnya dan pernah dijangkiti Covid-19 – mempunyai perlindungan paling kuat terhadap virus itu, kata dua kajian baharu yang dilaporkan hari ini (1 April 2022).

Selepas dua tahun pandemik yang telah menyaksikan hampir 500 juta orang dijangkiti dan berbilion-bilion lagi divaksinasi, kajian itu menekankan kepentingan untuk mendapatkan suntikan bagi mereka yang mempunyai imuniti semula jadi selepas pulih daripada jangkitan.

Satu daripada dua kajian yang diterbitkan dalam jurnal perubatan The Lancet Infectious Diseases menganalisis data kesihatan lebih 200,000 individu pada 2020 dan 2021 di Brazil yang teruk dilanda wabak itu, dan memiliki angka kematian Covid-19 kedua terbesar di dunia.

Kajian mendapati bahawa bagi individu yang telah menghidap Covid-19, vaksin Pfizer-BioNTech dan AstraZeneca menawarkan 90 peratus keberkesanan terhadap kemasukan ke hospital dan kematian, CoronaVac China (81 peratus), dan Johnson dan Johnson (58 peratus).

“Keempat-empat vaksin ini telah terbukti memberikan perlindungan tambahan yang ketara bagi mereka yang dijangkiti Covid-19 sebelumnya,” kata Pengarang Kajian Julio Croda dari Universiti Persekutuan Mato Grosso do Sul.

“Kekebalan hibrid akibat pendedahan kepada jangkitan semula jadi dan vaksinasi berkemungkinan menjadi norma di seluruh dunia dan mungkin memberikan perlindungan jangka panjang walaupun terhadap varian baharu yang muncul,” kata Profesor Pramod Kumar Garg dari Institut Sains dan Teknologi Kesihatan Translasi India dalam satu ulasan yang dikaitkan dengan kajian tersebut.

Secara berasingan, kajian menggunakan daftar seluruh Sweden sehingga Oktober 2021 mendapati bahawa individu yang pulih daripada Covid-19 mengekalkan tahap perlindungan yang tinggi terhadap jangkitan semula sehingga 20 bulan.

Dan orang yang mempunyai imuniti hibrid dua dos vaksin mempunyai risiko 66 peratus lebih rendah untuk dijangkiti semula, berbanding mereka yang hanya mempunyai imuniti semula jadi.

Dr Paul Hunter, seorang profesor dalam bidang perubatan di University of East Anglia di England yang tidak terlibat dalam kajian itu, memberitahu AFP bahawa 20 bulan “perlindungan yang sangat baik” daripada imuniti semula jadi adalah “jauh lebih baik daripada yang kita jangkakan untuk jadual vaksin dua dos”.

Tetapi beliau memberi amaran bahawa kedua-dua kajian telah diselesaikan sebelum varian Omicron menjadi dominan di seluruh dunia, dan bahawa ia telah, terutamanya menurunkan nilai perlindungan jangkitan sebelumnya”.

Satu kajian di Qatar yang diterbitkan di laman web pra-penerbitan medRxiv minggu lalu memberi gambaran tentang perlindungan yang ditawarkan oleh imuniti hibrid terhadap Omicron.

Kajian mendapati bahawa tiga dos vaksin mempunyai keberkesanan 52 peratus terhadap jangkitan simptomatik subvarian BA.2 Omicron – tetapi jumlah itu melonjak kepada 77 peratus apabila pesakit telah dijangkiti sebelum ini.

Kajian itu, yang belum disemak oleh pihak lain, mendapati bahawa “imuniti hibrid yang terhasil daripada jangkitan terdahulu dan vaksin penggalak baru-baru ini memberikan perlindungan paling kuat” terhadap kedua-dua subvarian BA.1 dan BA.2. – AFP

BERITA BERKAIT
POPULAR