Gunung berapi tertinggi di Jawa meletus, ribuan penduduk pindah

Gunung berapi Semeru di daerah Lumajang, Jawa Timur meletus pada jam 3.20 petang waktu Indonesia Barat, hari ini, menghembuskan debu setinggi kira-kira 40,000 kaki di udara.

Gunung berapi setinggi 3,676 meter itu mengakibatkan hujan dan banjir di sekitar Kampung Sumberwuluh, menyebabkan penduduk bertempiaran lari menyelamatkan diri.

Bagaimanapun, setakat ini tidak ada laporan kehilangan jiwa akibat letusan mengejut itu.

Video yang dikongsi oleh Badan Nasional Pengurusan Bencana (BNPB) Indonesia menunjukkan penduduk berlari ketika letusan dan debu menyelubungi beberapa kampung berhampiran di daerah Lumajang di wilayah Jawa Timur.

Letusan mengejut itu disertai ribut petir dan hujan, yang mendorong lahar dan serpihan membara dan membentuk lumpur tebal yang memusnahkan sekurang-kurangnya satu jambatan yang menghubungkan dua kampung utama Pronojiwo dan Candipuro, serta menghalang pemindahan, kata ketua daerah Lumajang Thoriqul Haq kepada TV Satu.

“Debu yang tebal menjadikan beberapa kampung dalam kegelapan,” kata Haq sambil menambah bahawa beberapa ratus orang telah dipindahkan ke tempat perlindungan sementara atau berlindung ke kawasan selamat yang lain.

Laporan televisyen menunjukkan orang ramai berlari panik di bawah awan dabu yang besar, muka mereka basah akibat hujan bercampur debu gunung berapi.

Gunung Berapi Semeru yang tertinggi di pulau paling padat penduduk di Indonesia, kali terakhir meletus pada Januari, tanpa melibatkan kemalangan jiwa.

Indonesia, sebuah kepulauan yang mempunyai lebih daripada 270 juta penduduk terdedah kepada gempa bumi dan aktiviti gunung berapi kerana ia terletak di sepanjang ‘Lingkaran Api Pasifik’, satu siri garisan sesar berbentuk ladam. Indonesia mempunyai kira-kira 128 gunung berapi aktif. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR