Festival ganja Thailand: Polis hanya datang lihat bukan ambil tindakan

June 13, 2022 · Dunia

Bau asap menusuk hidung memenuhi ruang ketika orang ramai bersuka ria di festival ganja besar-besaran di Thailand berikutan keputusan kerajaan melonggarkan undang-undang mengenai dadah.

Thailand telah lama terkenal dengan undang-undang dadahnya yang keras, tetapi kerajaan telah meliberalisasikannya sejak beberapa tahun kebelakangan ini dan pada Khamis lalu kilang itu terkeluar daripada senarai narkotik yang diharamkan, membenarkan penanaman dan pemilikan.

Walaupun tertangguh sejurus keputusan Kanada dan Uruguay untuk menghalalkan sepenuhnya penggunaan rekreasi, Thailand berharap untuk mendapatkan keuntungan dalam pasaran global yang semakin meningkat – sudah bernilai berbilion-bilion dolar – untuk produk ganja yang sah, terutamanya dalam makanan dan perubatan.

Pada festival yang dianjurkan oleh kumpulan advokasi ganja Highland Network, ribuan hadirin gembira memanfaatkan sepenuhnya peraturan yang baru dilonggarkan itu.

“Sebaik sahaja kami sampai ke seberang, kami tercetus,” kata Steve Cannon, 62, yang datang bersama sekumpulan rakan.

“Sejak itu, orang ramai mengajak saya menyertai mereka sepanjang petang dan saya tidak dapat memberitahu anda berapa jumlah yang hadir sekarang, tetapi saya telah menghisap ganja sepanjang petang,” kata pemuzik jazz Amerika, yang tinggal di Bangkok sejak 15 tahun lalu.

Kira-kira 3,000 peserta mengambil bahagian di Pantai Pasir Putih di wilayah Nakhon Pathom, timur Bangkok, di mana gerai menjual segala-galanya daripada kemeja-T dan hingga tunas dan benih ganja dan ‘brownies hash’ di sekitar tasik yang indah.

“Kami telah menunggu masa ini untuk sekian lama,” kata Victor Zheng, pemilik dispensari rumpai Nature Masters.

Beliau memberi nasihat kepada pelanggan mengenai produknya termasuk tanah yang diperkaya untuk penanaman dan tunas serta bunga untuk dimakan.

“Anda lihat orang ramai, mereka datang dan mereka sangat gembira. Bukan hanya kami, pelanggan telah menunggu untuk kali ini,” katanya.

Pada 2018 Thailand menghalalkan ganja perubatan – langkah penting oleh sebuah negara di Asia Tenggara, di mana undang-undang antidadah terkenal keras – dan kerajaan telah melabur dalam pengekstrakan, penyulingan dan pemasaran minyak daripada ganja.

Gerai menjual brownies hash pada festival hujung minggu ‘Thailand 420: Legalaew!’ yang dianjurkan oleh Highland di wilayah Nakhon Pathom pada 11 Jun 2022. — Gambar AFP

Laporan penganalisis mencadangkan bahawa dalam dekad yang akan datang, pasaran ganja yang sah boleh bernilai daripada AS$50 bilion hingga AS$200 bilion (RM220 bilion hingga RM883 bilion) apabila negara melonggarkan undang-undang berkenaan penggunaan peribadi dan perubatan.

Perniagaan Thai bergerak untuk mendapatkan wang dalam liberalisasi, termasuk Charoen Pokphand Foods – anak syarikat makanan dan pertanian konglomerat gergasi CP Group.

Bulan lalu syarikat itu mengumumkan rancangan untuk membangunkan produk makanan dan minuman yang diselitkan dengan CBD, akstrak ganja.

Walaupun, penanaman dibenarkan, menghisap ganja di luar rumah masih boleh menyebabkan anda ditangkap, namun ia diletakkan di bawah undang-undang gangguan awam, bukannya undang-undang dadah.

Pesalah berpotensi berdepan denda sehingga 25,000 baht (RM3,444), serta penjara sehingga tiga bulan.

Dan produk ganja dengan lebih daripada 0.2 peratus kepekatan tetrahydrocannabinol (THC) – sebatian psikoaktif – kekal menyalahi undang-undang.

AFP melaporkan ketika festival itu, polis turut hadir namun dilihat hanya ingin tahu sahaja, bukan menapis atau mengambil tindakan undang-undang.

Pemilik bersama festival, Arun “Max” Avery, 35, berkata dia tidak bimbang berikutan pelaksanaan undang-undang dan publisiti di sekelilingnya.

Orang Thai telah memasak, mencipta dan berubat dengan ganja lama sebelum larangan, katanya.

“Oleh itu memiliki tumbuhan asal mereka kembali ke tangan adalah menakjubkan. Orang ramai bebas melakukan apa sahaja yang mereka mahu dengannya,” tambah Max. – AFP

Pokok ganja dijual kepada orang ramai festival hujung minggu ‘Thailand 420: Legalaew!’ yang dianjurkan oleh Highland di wilayah Nakhon Pathom, Thailand pada 11 Jun 2022. – Gambar AFP

Berita berkaitan
Kastam perketat kawalan, elak ganja dari Thai masuk ke Malaysia
June 25, 2022· Isu semasa
Tiada lagi syarat pakai pelitup muka di Thailand
June 24, 2022· Dunia
Tanam pokok ganja, Yasin berdepan hukuman penjara seumur hidup dan sebat
June 22, 2022· Isu semasa
Lelaki mengamuk di lebuh raya di hantar ke Hospital Bahagia
June 17, 2022· Isu semasa
Popular
Tiga maut tembakan di pusat beli-belah Copenhagen, suspek ditahan
July 4, 2022
Jepun bantah tentera laut China belayar dekat pulau jadi rebutan
July 4, 2022
81 peratus kes Covid di Indonesia BA.4, BA.5, SOP diperketat semula
July 4, 2022
Menteri Ekonomi Argentina letak jawatan selepas pinjaman IMF diluluskan
July 3, 2022
Lagi Dunia terkini
81 peratus kes Covid di Indonesia BA.4, BA.5, SOP diperketat semula
4 jam lalu · Dunia
Banjir: Puluhan ribu penduduk Sydney diarah pindah
5 jam lalu · Dunia
Jepun bantah tentera laut China belayar dekat pulau jadi rebutan
6 jam lalu · Dunia
Tiga maut tembakan di pusat beli-belah Copenhagen, suspek ditahan
14 jam lalu · Dunia
Menteri Ekonomi Argentina letak jawatan selepas pinjaman IMF diluluskan
July 3, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Tak serius, kerajaan ambil lewa isu harga barang, kata pemimpin Amanah
July 1, 2022
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
July 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok