FDA lulus penggalak kepada remaja 12-15 tahun, sela masa lima bulan

January 4, 2022 · Dunia

Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) Amerika Syarikat (AS) membenarkan penggunaan dos penggalak vaksin Pfizer-BioNTech Covid-19 untuk rfemaja berusia antara 12 dan 15 tahun, dan memendekkan sela masa untuk semua suntikan dos penggalak kepada lima bulan selepas dos utama.

Agensi itu juga membenarkan suntikan penggalak untuk kanak-kanak berumur 5 hingga 11 tahun yang mengalami gangguan imunisasi.

Keputusan dibuat menyusul pembukaan semula sekolah di kebanyakan negeri, selain peningkatan kes Covid-19 disebabkan oleh varian Omicron, dengan pihak berkuasa kesihatan memberi amaran bahawa kebolehjangkitannya yang tinggi mampu menjejaskan sistem kesihatan.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) AS dijangka mempertimbangkan keputusan itu minggu ini, menurut New York Times.

“Berdasarkan penilaian FDA terhadap data yang tersedia ketika ini, dos penggalak bagi vaksin yang dibenarkan pada masa ini boleh membantu memberikan perlindungan yang lebih baik terhadap kedua-dua varian Delta dan Omicron,” kata Pengarah Pusat Penilaian dan Penyelidikan Biologi FDA, Peter Marks.

Kerajaan AS menggesa rakyatnya yang telah divaksinasi untuk mendapatkan dos penggalak. Individu yang belum divaksin juga digesa mengambil segera suntikan bagi mengelak dijangkiti Covid-19 yang boleh mendatangkan risiko kematian.

Setakat ini, 62 peratus daripada penduduk AS yang layak telah divaksin sepenuhnya dengan satu pertiga daripada mereka juga telah menerima dos penggalak.

Dalam membuat keputusannya, FDA berkata ia menyemak data dunia nyata dari Israel, termasuk data keselamatan daripada lebih 6,300 individu berumur 12 hingga 15 tahun yang menerima dos penggalak vaksin Pfizer-BioNTech sekurang-kurangnya lima bulan selepas suntikan utama vaksin dua dos.

Ujian makmal telah menunjukkan bahawa dua dos vaksin Pfizer-BioNTech dan Moderna menjana tindak balas imun yang rendah terhadap Omicron, manakala penambahan penggalak memulihkan perlindungan terhadap varian yang sangat bermutasi.

Keberkesanan dua suntikan vaksin mRNA terhadap jangkitan varian Omicron adalah kira-kira 35 peratus, tetapi dos penggalak mengembalikan keberkesanannya kepada 75 peratus, menurut CDC, berdasarkan data dari Afrika Selatan dan United Kingdom.

FDA berkata membenarkan suntikan lima bulan lebih awal berbanding enam bulan sebelum ini, memberikan perlindungan yang lebih baik dan lebih awal daripada Omicron. – Agensi

Berita berkaitan
Sebanyak 32.8 peratus kes baharu Covid-19 di Sarawak disebabkan BA.5
August 11, 2022· Isu semasa
Kempen vaksinasi cacar monyet bermula di Itali
August 9, 2022· Dunia
Kes baharu Covid-19 sebanyak 3,927 dengan enam kematian baharu
August 6, 2022· Isu semasa
Dua peguam Zahid dijangkiti Covid-19, bicara kes rasuah YAB ditangguh
August 5, 2022· Isu semasa
Popular
Penulis ‘The Satanic Verses’ ditikam
August 13, 2022
Dokumen ‘Rahsia Besar’ dirampas dalam serbuan di rumah Trump
August 13, 2022
Lelaki kaya warga emas cerai isteri 19 tahun selepas dua bulan kahwin
August 11, 2022
Tak perlu kuarantin, tapi pakai pelitup muka 10 hari: CDC
August 12, 2022
Lagi Dunia terkini
Dokumen ‘Rahsia Besar’ dirampas dalam serbuan di rumah Trump
4 jam lalu · Dunia
Penulis ‘The Satanic Verses’ ditikam
6 jam lalu · Dunia
Indonesia mungkin naikkan harga bahan api, subsisi tenaga melonjak
16 jam lalu · Dunia
Tak perlu kuarantin, tapi pakai pelitup muka 10 hari: CDC
August 12, 2022 · Dunia
Pasangan tipu barang mewah RM103j ditahan di JB dibawa ke Singapura
August 11, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Bersatu serah memorandum tubuh RCI siasat projek LCS
August 10, 2022
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
August 8, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok