FDA lulus bebtelovimab rawat Covid

Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan (FDA) Amerika Syarikat (AS) meluluskan ubat antibodi Covid-19, Eli Lilly and Co (LLY.N) untuk mereka yang berumur 12 tahun ke atas yang berisiko mendapat penyakit yang teruk, sambil menambah ubat itu didapati berkesan terhadap varian Omicron.

FDA membenarkan bebtelovimab untuk kegunaan kecemasan kepada pesakit dengan Covid-19 bergejala ringan hingga sederhana yang berisiko tinggi untuk berkembang menjadi penyakit yang teruk, termasuk kemasukan ke hospital atau kematian.

Bebtelovimab perlu digunakan apabila pilihan rawatan Covid-19 alternatif yang diluluskan atau dibenarkan oleh FDA tidak boleh diakses atau sesuai secara klinikal, kata agensi itu.

Pengawal selia kesihatan AS pada Januari telah menyemak kebenaran penggunaan kecemasan untuk rawatan gabungan antibodi Lilly dan terapi saingan daripada Regeneron (REGN.O) selepas ubat tersebut didapati tidak berkesan terhadap varian Omicron.

Lilly berkata bebtelovimab mengekalkan aktiviti terhadap Omicron serta subvariannya, BA.2, yang dikatakan lebih mudah ditularkan.

Syarikat itu pada Khamis menandatangani perjanjian pembekalan dengan kerajaan A.S sehingga 600,000 dos bebtelovimab yang akan diserahkan menjelang akhir Mac.

Bebtelovimab pada asalnya ditemui oleh AbCellera Biologics (ABCL.O) dan kemudian dilesenkan dan dibangunkan oleh Eli Lilly. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR