FDA disyor beri suntikan ketiga kepada individu 65 tahun ke atas

September 18, 2021 · Dunia

Panel penasihat Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) Amerika Syarikat (AS) mencadangkan suntikan vaksin penggalak diberikan kepada individu berusia 65 tahun ke atas, dan mereka yang berisiko tinggi dijangkiti Covid-19 dengan teruk, setelah menolak permintaan untuk kelulusan suntikan lebih meluas.

Panel itu turut mencadangkan FDA memasukkan kakitangan kesihatan dan individu bertugas dan terdedah kepada risiko dijangkiti virus Covid-19, seperti guru, untuk menerima suntikan penggalak itu.

“Hari ini merupakan langkah penting dalam memberikan perlindungan yang lebih baik kepada rakyat Amerika daripada Covid-19.

“Kami bersedia untuk memberikan suntikan penggalak kepada rakyat Amerika yang layak setelah prosesnya selesai pada akhir minggu depan,” kata jurucakap White House, Kevin Munoz.

FDA bagaimanapun dijangka membuat keputusan sendiri sama ada akan meluluskan suntikan dos ketiga itu tidak lama lagi. Agensi itu tidak terikat dengan cadangan panel berkenaan, tetapi akan mempertimbangkannya.

Pakar penyakit berjangkit Universiti Pennsylvania, Dr. Paul Offit yang juga anggota panel itu berkata, cadangan berkenaan adalah satu langkah ke belakang daripada syor pentadbiran Joe Biden mengenai suntikan penggalak secara meluas mulai 20 September.

Dengan undian 16 – 2, anggota Jawatankuasa Penasihat Vaksin dan Produk Biologi Berkaitan FDA menolak untuk mengesyorkan dos ketiga vaksin Pfizer (PFE.N) / BioNTech kepada semua individu berumur 16 tahun ke atas yang menerima suntikan kedua mereka sekurang-kurangnya enam bulan lebih awal.

Ahli panel berpendapat bukti bagi menyokong suntikan secara meluas tidak mencukupi, dan mereka ingin melihat lebih banyak data keselamatan, terutama mengenai risiko keradangan jantung terhadap orang muda setelah divaksin.

Anggota panel kemudian sebulat suara meluluskan cadangan suntikan ketiga untuk warga AS yang lebih tua dan berisiko tinggi, setelah diyakini oleh bukti yang menunjukkan bahawa mereka berisiko lebih tinggi dijangkiti Covid-19 yang teruk dan mungkin kekebalakan diri juga mulai merosot setelah pusingan pertama suntikan.

Panel penasihat Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) AS pula dijadual bermesyuarat pada 22 dan 23 September ini untuk menentukan siapa yang berhak menerima suntikan penggalak itu.

Pfizer masih boleh menyediakan lebih banyak data sokongan bagi memperoleh kelulusan melakukan suntikan lebih meluas. – Agensi

Berita berkaitan
Kes baharu Covid-19 sebanyak 3,927 dengan enam kematian baharu
August 6, 2022· Isu semasa
Dua peguam Zahid dijangkiti Covid-19, bicara kes rasuah YAB ditangguh
August 5, 2022· Isu semasa
Kadar pengangguran masih tinggi walaupun turun pada 2022
August 3, 2022· Isu semasa
Influenza menyerang!
August 2, 2022· Isu semasa
Popular
Biden umum bantuan senjata terbesar ke Ukraine
August 9, 2022
Menteri Luar beri amaran China mungkin ceroboh Taiwan
August 9, 2022
Lapan maut, 6 hilang hujan lebat di kota metropolitan Korea Selatan
August 9, 2022
Lagi Dunia terkini
Lapan maut, 6 hilang hujan lebat di kota metropolitan Korea Selatan
9 jam lalu · Dunia
Menteri Luar beri amaran China mungkin ceroboh Taiwan
12 jam lalu · Dunia
Kempen vaksinasi cacar monyet bermula di Itali
16 jam lalu · Dunia
Biden umum bantuan senjata terbesar ke Ukraine
16 jam lalu · Dunia
4 beradik antara korban terkena peluru berpandu Israel
16 jam lalu · Dunia
Video / Foto
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
August 8, 2022
[VIDEO] Jentera UMNO diarah mantap persiapan hadapi PRU-15
August 5, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok