FDA disyor beri suntikan ketiga kepada individu 65 tahun ke atas

September 18, 2021 · Dunia

Panel penasihat Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) Amerika Syarikat (AS) mencadangkan suntikan vaksin penggalak diberikan kepada individu berusia 65 tahun ke atas, dan mereka yang berisiko tinggi dijangkiti Covid-19 dengan teruk, setelah menolak permintaan untuk kelulusan suntikan lebih meluas.

Panel itu turut mencadangkan FDA memasukkan kakitangan kesihatan dan individu bertugas dan terdedah kepada risiko dijangkiti virus Covid-19, seperti guru, untuk menerima suntikan penggalak itu.

“Hari ini merupakan langkah penting dalam memberikan perlindungan yang lebih baik kepada rakyat Amerika daripada Covid-19.

“Kami bersedia untuk memberikan suntikan penggalak kepada rakyat Amerika yang layak setelah prosesnya selesai pada akhir minggu depan,” kata jurucakap White House, Kevin Munoz.

FDA bagaimanapun dijangka membuat keputusan sendiri sama ada akan meluluskan suntikan dos ketiga itu tidak lama lagi. Agensi itu tidak terikat dengan cadangan panel berkenaan, tetapi akan mempertimbangkannya.

Pakar penyakit berjangkit Universiti Pennsylvania, Dr. Paul Offit yang juga anggota panel itu berkata, cadangan berkenaan adalah satu langkah ke belakang daripada syor pentadbiran Joe Biden mengenai suntikan penggalak secara meluas mulai 20 September.

Dengan undian 16 – 2, anggota Jawatankuasa Penasihat Vaksin dan Produk Biologi Berkaitan FDA menolak untuk mengesyorkan dos ketiga vaksin Pfizer (PFE.N) / BioNTech kepada semua individu berumur 16 tahun ke atas yang menerima suntikan kedua mereka sekurang-kurangnya enam bulan lebih awal.

Ahli panel berpendapat bukti bagi menyokong suntikan secara meluas tidak mencukupi, dan mereka ingin melihat lebih banyak data keselamatan, terutama mengenai risiko keradangan jantung terhadap orang muda setelah divaksin.

Anggota panel kemudian sebulat suara meluluskan cadangan suntikan ketiga untuk warga AS yang lebih tua dan berisiko tinggi, setelah diyakini oleh bukti yang menunjukkan bahawa mereka berisiko lebih tinggi dijangkiti Covid-19 yang teruk dan mungkin kekebalakan diri juga mulai merosot setelah pusingan pertama suntikan.

Panel penasihat Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) AS pula dijadual bermesyuarat pada 22 dan 23 September ini untuk menentukan siapa yang berhak menerima suntikan penggalak itu.

Pfizer masih boleh menyediakan lebih banyak data sokongan bagi memperoleh kelulusan melakukan suntikan lebih meluas. – Agensi

Berita berkaitan
Waktu kerja fleksibel bantu tingkatkan kualiti?
February 3, 2023· Isu semasa
Pengerusi PAC sebelum ini dari DAP sahkan perolehan vaksin teratur, nak spin apa lagi?
January 25, 2023· Isu semasa
4,069 pengembara China tiba di Malaysia, belum kesan positif Covid-19: KKM
January 10, 2023· Isu semasa
Sempadan China dibuka semula ketika kes Covid-19 semakin meningkat
January 8, 2023· Dunia
Popular
Bekas Presiden Pakistan meninggal
February 5, 2023
Komander Al-Qassam Gaza terbunuh sudah lama tunggu syahid
May 13, 2021
Lagi Dunia terkini
Bekas Presiden Pakistan meninggal
15 jam lalu · Dunia
Tiga tahun berlalu tapi Covid-19 masih kekal kecemasan global
January 31, 2023 · Dunia
Timbalan Presiden, bekas Presiden Paraguay dikenakan sekatan AS akibat rasuah
January 27, 2023 · Dunia
Tahun baharu bawa gelombang pembunuhan mengerikan di AS
January 25, 2023 · Dunia
Lagi kejadian tembakan di AS: Tujuh pekerja ladang Asia dibunuh
January 24, 2023 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Perikatan ada peluang menang PRN, yang pasti UMNO ‘bungkus’
February 3, 2023
[VIDEO] Beku akaun Bersatu, sabotaj Perikatan menang PRN enam negeri
February 2, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok