Fasa endemik tidak tercapai jika satu negara masih pandemik

Indonesia tidak akan memasuki fasa endemik Covid-19 walaupun hanya tinggal satu negara di dunia masih kekal dengan tahap pandemik, menurut jurucakap kerajaan bagi pengendalian wabak itu, Wiku Adisasmito.

“Jika kita bekerjasama pada peringkat global dan masyarakat di seluruh dunia bergerak secara serentak, sudah tentu, kita boleh menamatkan pandemik ini bersama-sama,” kata Adisasmito semasa program bual bicara dalam talian pada Jumaat.

Beliau mengingatkan bahawa pandemik Covid-19 adalah isu global yang memerlukan tindakan bersepadu secara global.

“Jika pandemik di Indonesia sudah berakhir, tetapi beberapa negara lain masih bergelut untuk mengawal wabak tersebut, maka pandemik Covid-19 sebenarnya belum berakhir,” tegasnya.

Covid-19 adalah penyakit berjangkit yang boleh merebak dengan mudah ke wilayah dan negara lain, seperti yang dibuktikan oleh varian Omicron, yang pada mulanya muncul di Afrika Selatan, tetapi kemudian merebak ke Indonesia pada November lalu, katanya.

Demikian juga Delta yang merupakan varian penyebab gelombang jangkitan Covid-19 kedua di Indonesia pada Jun dan Julai 2021, kata jurucakap itu.

Adisasmito berkata, tahap endemik Covid-19 hanya boleh dicapai jika masyarakat global mematuhi protokol kesihatan yang dikuatkuasakan di negara masing-masing, seperti keperluan memakai pelitup muka dan kerap mencuci tangan serta saling mengingatkan dan melindungi antara satu sama lain daripada bahaya penyakit itu.

Penduduk juga mesti mendapatkan maklumat yang tepat mengenai Covid-19 daripada sumber rasmi, seperti laman web kerajaan, kerana mereka perlu sentiasa mengikuti perkembangan terkini tentang pandemik Covid-19 dan mutasi virus SARS-CoV-2, katanya.

“Kita perlu saling mengingatkan (tentang Covid-19), dan kita mesti belajar bersama dan bukan menjadi orang yang tahu segala-galanya,” tegas Adisasmito.

Adisasmito juga yakin Indonesia boleh menjadi contoh kepada negara lain dalam menangani pandemik Covid-19, kerana negara itu antara paling ramai penduduk, dengan kumpulan berbeza hidup bersama dalam harmoni.

Rakyat Indonesia juga mesti berhati-hati dengan keadaan orang lain dan tidak mengabaikan isu-isu awam bagi membantu menamatkan pandemik, tegasnya.

“Sebagai sebuah negara yang hebat, kita boleh menjadi contoh untuk membantu orang lain menamatkan wabak itu. Kita akan memasuki tahap endemik tidak lama lagi jika kita turut membantu mereka,” kata Adisasmito. – Antara

BERITA BERKAIT
POPULAR