Facebook, Ray-Ban lancar kaca mata pintar berkamera berharga AS$299

September 10, 2021 · Dunia

Facebook dan jenama kacamata ikonik Ray-Ban pada Khamis, memperkenalkan kaca mata pintar mereka, usaha terbaharu dalam pasaran yang rumit, tetapi dilihat oleh gergasi media sosial itu sebagai langkah menuju masa depannya.

‘Ray-Ban Stories’ dapat merakam gambar dan video berdasarkan perintah suara pemakainya, dan bingkainya pula dapat disambungkan ke platform Facebook melalui aplikasi khas tanpa wayar.

“Kami menggunakan bentuk bingkai yang direka pada 1952, dan kami memperkemaskan semula reka bentuknya dengan menekankan beberapa teknologi yang menarik,” kata Pengarah Reka Bentuk dan Penyelidikan Kumpulan EssilorLuxottica, pembuat Ray-Ban.

Facebook pula mengembangkan teknologi Google Glass 2013, yang telah mencetuskan kecaman hak peribadi terhadap ciptaan kamera tersembunyi hingga mendorong gergasi media sosial itu menjauhkan peranti berkenaan daripada masyarakat umum.

Aplikasi perkhidmatan mesej SnapChat juga mengeluarkan kaca mata yang dilengkapi kamera, namun harganya yang mahal menyebabkan
rekaan itu sukar mendapat sambutan peminat teknologi.

Ketua Eksekutif Facebook, Mark Zuckerberg sebelum ini berkata ‘Ray-Ban Stories’ adalah langkah awal ke arah usaha memperkenalkan kaca mata masa depan untuk melihat pemandangan dunia nyata dengan data atau grafik dari internet.

Firma itu sebelum ini mengumpul pakar dalam kalangan kakitangan unit perkakasan, permainan dan realiti maya untuk membina dunia digital yang mendalam yang dikenali sebagai ‘metaverse’.

Dengan harga permulaan pada AS$299, ‘Ray-Ban Stories’ akan mula dipasarkan di Australia, Britain, Canada, Ireland, Itali, dan Amerika Syarikat (AS).

Kamera dipasang pada bahagian depan bingkai, manakala lengan kaca mata pula berfungsi sebagai pembesar suara untuk mendengar panggilan atau audio yang disiarkan.

Lampu putih di depan bingkai akan menyala ketika kamera dihidupkan, yang sekali gus akan memberitahu orang lain bahawa mereka sedang dirakam.

Pemakai boleh merakam gambar atau klip video sehingga 30 saat dengan menekan butang pada lengan kaca mata atau menggunakan suara untuk memberi perintah – kedua-duanya boleh menjadi petunjuk bahawa kamera dihidupkan.

“Kami mahu pengguna untuk merasai sepenuhnya kawalan terhadap pengalaman mereka merakam gambar atau video.

“Pada masa sama kami mahu orang ramai di sekeliling berasa selesa setelah mengetahui kewujudan kaca mata ini dan sentiasa peka apabila rakaman dibuat,” kata Pengurus Pengeluaran Makmal Realiti Facebook, Hind Hobeika.

Melalui akaun Facebook mereka, pengguna boleh log masuk ke aplikasi Facebook View untuk menggunakan kaca mata berkamera itu.

‘Ray-Ban Stories’ juga boleh menggunakan aplikasi tanpa wayar dan disambungkan ke telefon pintar untuk mengendalikan gambar atau video yang dirakam. – Agensi

Berita berkaitan
PDRM menafikan laporan kewujudan akaun palsu FB libatkan anggota
August 6, 2022· Isu semasa
Awas! Jerat cinta laman sosial
April 30, 2022· Isu semasa
Baik buruk media sosial
March 26, 2022· Isu semasa
TikTok, Facebook bakal digunakan UMNO sebagai senjata berkempen
January 26, 2022· Politik
Popular
Penulis ‘The Satanic Verses’ ditikam
August 13, 2022
Dokumen ‘Rahsia Besar’ dirampas dalam serbuan di rumah Trump
August 13, 2022
Suspek bunuh 4 lelaki Islam ditahan
August 10, 2022
Pasangan tipu barang mewah RM103j ditahan di JB dibawa ke Singapura
August 11, 2022
Lagi Dunia terkini
Dokumen ‘Rahsia Besar’ dirampas dalam serbuan di rumah Trump
5 jam lalu · Dunia
Penulis ‘The Satanic Verses’ ditikam
7 jam lalu · Dunia
Indonesia mungkin naikkan harga bahan api, subsisi tenaga melonjak
17 jam lalu · Dunia
Tak perlu kuarantin, tapi pakai pelitup muka 10 hari: CDC
August 12, 2022 · Dunia
Pasangan tipu barang mewah RM103j ditahan di JB dibawa ke Singapura
August 11, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Bersatu serah memorandum tubuh RCI siasat projek LCS
August 10, 2022
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
August 8, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok