Facebook padam laman berita Palestin Al-Qastal

Facebook memadam halaman laman berita Palestin berikutan liputan meluas mengenai serbuan ganas Israel ke atas Masjid al-Aqsa pada Jumaat.

Laman berita Al-Qastal berkata pada Sabtu bahawa Facebook telah memadamkan halamannya tanpa amaran atau penjelasan, menyebabkan ia kehilangan beribu-ribu pengikut.

“Tanpa sebarang penjelasan atau amaran awal, halaman Al-Qastal (dalam bahasa Arab) di Facebook, tiba-tiba, dipadam kerana liputan meluasnya mengenai peristiwa Baitulmaqdis dan Masjid Al-Aqsa, walaupun mematuhi piawaian penerbitan Facebook yang ketat,”kata Al- Qastal dalam satu kenyataan.

Masih tidak jelas mengapa Facebook menggantung halaman berita Arab Al-Qastal. Saluran dwibahasa yang berpangkalan di Baitulmaqdis menuduh platform media sosial tunduk kepada tekanan pihak berkuasa rejim Zionis Israel bertujuan “mendiamkan suara penduduk Baitulmaqdis,” menurut kenyataannya.

Terdahulu pada Jumaat, Al-Qastal mengesahkan bahawa tentera rejim Zionis Israel telah menyasarkan dua wartawannya semasa pergolakan di Masjid Al-Aqsa di Baitulmaqdis Timur.

Lebih 150 orang cedera dan sekurang-kurangnya 400 ditangkap oleh tentera Zionis yang menyerang jemaah di dalam masjid dalam serbuan selama empat jam.

Al-Qastal mengesahkan bahawa tentera rejim Israel telah menembak bom tangan mengejut di kepala salah seorang wartawannya, Nesreen Salem, semasa membuat liputan mengenai serangan itu.

Wartawan Mohammed Samreen juga cedera, dengan peluru keluli bersalut getah di kaki. Dia kemudiannya ditahan di halaman masjid kemudian dibawa ke pusat soal siasat Al Mascobiya, kata al-Qastal.

Katanya Facebook sebelum ini telah mengenakan sekatan ke atas halamannya tanpa sebarang penjelasan.

Meta, konglomerat multinasional berpangkalan di California yang memiliki Facebook dan Instagram, sering dituduh menapis pengalaman rakyat Palestin dan naratif mereka di platformnya.

Beberapa jam selepas serbuan Israel pada Jumaat, supermodel Belanda-Palestin Bella Hadid mendakwa dia “dibayangi sekatan” oleh Instagram kerana menyiarkan kejadian di Palestin.

Omar Suleiman, seorang pendakwah terkenal Amerika-Muslim, juga mendakwa pada Jumaat bahawa akaunnya telah dihadkan.

Awal tahun ini, halaman berita Palestin dengan lebih sejuta setengah pengikut di Facebook terpaksa menutup operasinya di Baitulmaqdis selepas gergasi media sosial itu mengharamkan akaunnya.

Rangkaian berita Maydan al-Quds menyiarkan cerita dari Baitulmaqdis selama lebih 18 bulan.

Menurut pengarahnya, Bilal Nour, Facebook menutup halaman itu pada 2021, hari yang sama dengan pembunuhan lelaki Palestin Fadi Abu Shkheidem oleh tentera Israel selepas dia melakukan serangan berhampiran Pintu Rantai – salah satu pintu ke Masjid al-Aqsa di Kota Lama Baitulmaqdis.

Nour berkata rangkaiannya “tidak memihak sama sekali” dalam melaporkan kejadian itu.

Pada November tahun lalu, aktivis dan wartawan Palestin melancarkan kempen yang dipanggil “Facebook Censors Jerusalem” untuk meningkatkan kesedaran tentang dakwaan usaha Meta menapis kandungan Palestin pada platform media sosial utamanya.

Sebahagian besar daripadanya adalah insiden penapisan dikatakan pada Mei 2021, semasa protes solidariti rakyat Palestin yang menghadapi ancaman pengusiran di kejiranan Sheikh Jarrah, Baitulmaqdis, serangan askar rejim Zionisdi Masjid al-Aqsa, perang 11 hari di Gaza, dan keganasan antara kaum di bandar-bandar majoriti Palestin di Israel. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR