EU syor antibodi awal elak jangkitan Covid-19 keluaran AstraZeneca diluluskan

Pengawal selia ubat-ubatan Kesatuan Eropah (EU) mencadangkan antibodi yang dibangunkan oleh AstraZeneca diberi kelulusan bagi membantu sesetengah individu yang berisiko terdedah, mengelak daripada dijangkiti Covid-19.

Agensi Ubat-ubatan Eropah (EMA) dalam satu kenyataan berkata EMA menasihatkan penggunaan ubat baharu itu, Evusheld, diberikan kepada individu berumur 12 tahun ke atas sebelum mereka terdedah kepada Covid-19, bagi mencegah jangkitan masa depan.

Kini terpulang kepada pihak berkuasa eksekutif EU, Suruhanjaya Eropah, untuk meluluskan ubat itu secara rasmi.

Sebelum ini, Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan (FDA) Amerika Syarikat (AS) telah meluluskan penggunaan ubat itu pada Disember bagi individu yang mengalami masalah kesihatan serius atau alahan yang tidak mendapat perlindungan mencukupi daripada vaksinasi.

Britain pula membenarkan penggunaan Evusheld minggu lalu.

“Apabila antibodi dalam Evusheld melekat pada protein spike, virus tidak boleh memasuki sel untuk membiak dan tidak menyebabkan jangkitan Covid-19,” kata EMA.

Agensi itu berkata ia telah menilai data mengenai ubat itu daripada lebih 5,000 individu dan mendapati Evusheld mengurangkan risiko jangkitan sebanyak 77 peratus, dengan perlindungan dianggarkan bertahan sekurang-kurangnya enam bulan.

EMA berkata kesan sampingan ubat itu kebanyakannya ringan, dengan sesetengah individu melaporkan tindak balas pada tempat suntikan.

Agensi itu menyatakan bahawa penyelidikan telah dilakukan sebelum kemunculan varian Omicron yang mudah berjangkit dan mengatakan bahawa ia sedang menilai data untuk menentukan sama ada dos yang berbeza mungkin diperlukan.

Walaupun antibodi telah menjadi rawatan standard untuk merawat jangkitan Covid-19 selama lebih daripada setahun, AstraZeneca adalah yang pertama mencipta antibodi bagi pencegahan jangka panjang terhadap jangkitan dan bukannya sebagai rawatan jangka pendek. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR