EU lulus penggunaan vaksin Novavax

Agensi Ubat-Ubatan Eropah (EMA) – pihak berkuasa kawalan ubat Kesatuan Eropah (EU) – hari ini meluluskan penggunaan vaksin Novavax untuk suntikan melawan Covid-19.

Dikenali sebagai Nuvaxovid, ia adalah vaksin ke lima diluluskan EMA setelah Pfizer/BioNTech, AstraZeneca/Oxford, Moderna, dan Johnson & Johnson.

Nuvaxovid menggunakan teknologi yang lebih konvensional daripada vaksin lain yang sudah digunakan – serupa dengan teknologi yang digunakan dalam vaksin hepatitis B dan pertusis yang berusia beberapa dekad – dan tidak perlu disimpan pada suhu ultra rendah.

Turut dikenali sebagai vaksin subunit protein ia mengandungi serpihan patogen yang dimurnikan dan kemudiannya mencetuskan tindak balas imun.

Vaksin Pfizer dan Moderna ialah vaksin ‘messenger RNA’ (mRNA), teknologi inovatif yang menyuntik untaian arahan genetik ke dalam badan yang memberitahu sel pesakit apa yang perlu dibuat untuk melawan penyakit itu.

AstraZeneca dan Johnson & Johnson pula menggunakan teknologi vektor virus yang menggunakan jenis virus yang sangat biasa dipanggil adenovirus yang telah diubah suai untuk membawa maklumat genetik dalam badan bagi melawan Covid-19.

Kesan sampingan radang jantung yang jarang tetapi serius telah dilaporkan akibat pengambilan vaksin mRNA dan pembekuan darah dengan vaksin vektor virus.

Ketua Pegawai Eksekutif Novavax, Stanley C Erck, berkata vaksin syarikatnya boleh membantu mengatasi halangan utama terhadap vaksinasi global, termasuk cabaran pengedaran dan keraguan terhadap vaksin.

Keputusan daripada ujian klinikal yang dikeluarkan pada Jun menunjukkan keberkesanan 90.4 peratus terhadap penyakit, dan 100 peratus terhadap kes yang teruk hingga sederhana.

Syarikat itu juga berkata ia sedang menilai Nuvaxovid terhadap varian Omicron dan mengusahakan versi khusus untuk melawan varian berkenaan.

Suruhanjaya Eropah telah pun menandatangani kontrak dengan Novavax untuk pembelian awal sebanyak 200 juta dos vaksin sebaik sahaja ia diluluskan oleh EMA.

Novavax juga berkata mereka turut memfailkan permohonan kelulusan daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan beberapa negara lain termasuk Britain, India, Australia dan Kanada. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR